Sjećate se Sirijca i restorana? Slijedi obrt

Priča Abdula Halim al-Atara, izbeglice iz Sirije, uplakanog oca čija je fotografija obišla svet, dobila je neočekivani obrt.

Svijet 11.04.2010 | 22:54
Sjećate se Sirijca i restorana? Slijedi obrt

Podsetimo, Abdul je fotografisan letos kako prodaje hemijske olovke na ulicama Bejruta sa ćerkom u naručju.

On je uspeo da promeni život iz korena, otvorio je svoj restoran i te fotografije su takođe obišle svet, ali se sada na na društvenim mrežama pojavio sporan snimak razgovora između Abdula i njegovog donatora.

“Ne samo da sam moj život promenio iz korena, već i život moje dece i život ljudi u Siriji kojima sam pomogao”, govorio je Abdul novinarima kada su ga posetili u njegovom restoranu.

On je poslao preko 25.000 dolara prijateljima i rođacima u Siriji.

Ali nije sve tako idilično.

Na snimku koji se pojavio čuje se razgovor između Abdula i jedne žene, navodno novinarke Kerol Melof koja je brinula o njihovoj porodici dok su boravili u Libiji, a postala je odgovorna za sve poslove u osnovanoj fondaciji “Buypens"

Navodno, Kerol je zapretila Abdulu da će ga deportovati ili uhapsiti, ukoliko joj ponovo bude tražio novac.

Sirijac je rekao kako Kerol drži deo njegovog novca koji neće da prosledi i da zbog toga preti. Međutim, novinar Gisur Simonarson (koji je i pokrenuo čitavu akciju kada je postavio fotografiju na Tviteru) tvrdi kako snimak ne pokazuje celu priču.

“Razlog takvog ponašanja Kerol, iako nije opravdan, je činjenica da je Abdul nju proganjao mesecima da mu da neki novac, jer je on svoj izgubio. Ona je jednostavno “pukla” u jednom trenutnku zbog cele situacije, a Abdul je to sada sve snimio. To je zaista tužno, jer on ne bi dobio ništa da nije bilo Kerol”, rekao je Simonarson.

Međutim, izgleda da je Abdul zaista u pravu, nakon što je Simonarson priložio fotke sa donatorskih sajtova, gde se tačno vidi da je ostalo još 70 hiljada dolara na njegovom računu, ali pošto Libija ne priznaje ove sajtove, one su sada zarobljene.

Jedini ko može da podigne taj novac je upravo Kerol, ali nakon međusobnog optuživanja, ona ne želi da ima ništa sa tim.

Ostaje da se vidi kako će se tačno završiti ova priča.

Podsetimo, Abudl ni prošle godine nije dobio sve od prikupljene sume. Uspeo je da podigne 40 odsto od oko168.000 dolara, nakon što su Indiegogo i PayPal uzeli gotovo 20.000 dolara za obradu i bankarske provizije. PayPal ne radi u Libanu, pa se novac, malo po malo, donosi u tu zemlju uz pomoć prijatelja kampanje koji može podići sredstva u Dubaiju.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar