Ravnopravnost – i žene od sada hodaju na 50 km!

Međunarodna atletska federacija (IAAF) saopštila je da će uvesti novu disciplinu kojom će ženama biti dozvoljeno da se takmiče u brzom hodanju na 50 kilometara.

Ostali sportovi 23.04.2016 | 18:20
Ravnopravnost – i žene od sada hodaju na 50 km!

Disciplina u brzom hodanju na 50 kilometara do sada je bila jedina atletska disciplina u kojoj nije bilo takmičenja u ženskoj konkurenciji.

"Ovo je ogroman i neverovatan korak za ženska prava i za sve sportistkinje i takmičarke u brzom hodanju širom sveta", rekla je Erin Tejlor-Tolkot.

IAAF je izmenila svoja pravila kako bi ženama bilo dozvoljeno da se takmiče sa muškarcima u trci na 50 kilometara na Svetskom ekipnom prvenstvu u brzom hodanju, koje će se održati u Rimu, 7. i 8. maja.

Tom odlukom ženama će biti dozvoljeno da učestvuju u mešovitim trkama sve dok IAAF ne uvede odvojeno takmičenje na 50 kilometara u ženskoj konkurenciji.

"To je jedan od poslednjih važnih koraka kojima želimo da osiguramo jednake prilike muškarcima i ženama za učešće na takmičenjima u organizaciji IAAF. Trka na 50 kilometara je do sada bila otvorena isključivo za muškarce", rekao je predsednik IAAF Sebastijan Kou.

U poslednjim decenijama IAAF je uvela takmičenje u ženskoj konkurenciji u disciplinama skok s motkom i bacanju kladiva.

Amerikanka Erin Tejlor-Tolkot je 2011. godine ostvarila normu za učešće u državnim kvalifikacijama za Olimpijske igre u Londonu 2012. godine, ali joj nije dozvoljeno da se takmiči, već je u timu mogla da bude samo kao gost.

Komentari / 0

Ostavite komentar