Video: Nikola Medžik Jokić – Veličina. Skokovi. Šut. Pâs.

Veličina. Skokovi. Šut. Pâs. Sve ovo košarkaški je 'inventar' Nikole Jokića.

Košarka 14.04.2016 | 13:40
Video: Nikola Medžik Jokić – Veličina. Skokovi. Šut. Pâs.

Ovim rečima je Džonatan Huang, specijalizovani novinar iz Kolorada koji piše za oficijelni sajt NBA lige, opisao ruku sezonu mladog krilnog centra iz Srbije.

Dvadesetjednogodišnji Somborac blista u svojoj prvoj godini u najjačoj ligi sveta u dresu Denver Nagetsa – prosečno beleživši 10 poena, sedam skokova i 2,5 asistencije po meču – za svega 21 minut na parketu.

Među rukijima, po uhvaćenim loptama je četvrti, po procentima šuta iz igre (50,7) peti, broj uspešnih dodavanja doneo mu je sedmu poziciju, a broj poena osmu u košgeterskoj kategoriji.

"Kada pogledate statistiku – Jokić je na vrhu u pet od ukupno sedam najvažnijih kategorija. Ali, kao što sam isticao nekoliko puta, sve to radi za svega 20 minuta na parketu u proseku, što je dosta manje do njegovih 'vršnjaka. On je Medžik Jokić – kralj dodavanja bez gledanja'", smatra trener Denvera Majk Meloun.

Bivši igrač Mega Leksa je po koeficijenu produktivnosti (PER) – koji se dobija iz broja minuta i učinka i uticaja igrača na igru svog tima – 'Džoker' je na sjajnoj 25 poziciji ukupno, dok od rukija samo Karl Entoni Tauns iz Minesota Timvervulvsa ima bolji učinak.

Takođe, asistencije su mu donele sedmo mesto kada su u pitanju 'visoki' igrači, a procenat šuta za tri od 34,6 istu poziciju među novajlijama.

"Jokić i Emanuel (Mudijaj) bi trebalo da se nađu u najboljoj petorci rukija. Opet, ako pogledate samo brojeve – Jokić bi trebalo da bude ruki godine. Ipak, verujem da će je dobiti Tauns jer je imao fenomenalnu sezonu. Mislim da bi kritičari morali da obrate pažnju na vreme koje Nikola provodi na terenu, pošto je i njegova sezona izvanredna", zaključio je Meloun.

Komentari / 0

Ostavite komentar