Čime su se BH političari bavili prije?

Životopisi najuticajnijih bosanskohercegovačkih političara uvijek su spremni da nam ponude neku zanimljivu informaciju.

Bosna i Hercegovina 24.04.2016 | 16:40
Čime su se BH političari bavili prije?

Ko su ljudi koji vode državu, kako su gradili svoje karijere i u kojim oblastima, koje su škole završili i gdje su bili prije dolaska na političku scenu?

Nakon što smo početkom sedmice zavirili u diplome lidera i ustanovili gdje su se, kada i kako školovali, danas ćemo u bazi Centra za istraživačko novinarstvo, potražiti podatke o "životima prije života" uglednih domaćih političara.

Krenućemo od članova Predsjedništva BiH. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović 1982. godine postao je konsultant u sarajevskoj firmi "Konsalting" i na toj poziciji ostaje narednih deset godina. Od 1992. godine bio je direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, a od 2003. radi kao koordinator na projektu obnove "Gazi Husrev-begove biblioteke". Tokom 2005. i 2006. godine bio i konsultant u izgradnji trgovačko-poslovnog BBI Centra u Sarajevu.

Mladen Ivanić jedan je od rijetkih na domaćoj sceni koji je i prije ratnih sukoba imao izražena politička iskustva. Po okončanju studija radio je kao novinar u Banjaluci, a 1985. godine započeo je akademsku karijeru.

Radio je kao asistent na predmetu Politička ekonomija na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci, a od 1988. godine i kao vanredni profesor. Političku ekonomiju je do 1992. godine predavao i na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a od početka rata do 1998. na Ekonomskom fakultetu u Istočnom Sarajevu.

Bolji poznavaoci ovdašnjih političkih prilika pamte ga kao člana Predsjedništva Socijalističke Republike BiH od 1988. godine.

Dragan Čović od 1980. godine, pa sve do 1998. radi u mostarskom preduzeću SOKO, prvo u tehnologiji i kontroli, a kasnije u rukovodstvu, da bi od 1992. do 1998. bio i generalni direktor ove firme, piše u CIN-ovoj bazi podataka.

Radio je kao viši asistent na Strojarskom fakultetu u Mostaru, a kasnije je postao vanredni, pa redovni profesor Sveučilišta u Mostaru, gdje predaje i na Ekonomskom i na Filozofskom fakultetu. Politikom se bavi od 1994.

Milorad Dodik bio je predsjednik Izvršnog odbora opštine Laktaši gdje je i počeo njegov politički uspon do prvog čovjeka BH entiteta Republika Srpska, dok je Marinko Čavara, predsjednik entiteta Federacija BiH, karijeru započeo radeći kao profesor mašinskih predmeta i fizike u srednjoj školi u Busovači, gdje je tokom 1992. bio direktor Pošte.

Željka Cvijanović je radila kao nastavnik i profesor engleskog jezika, te kao asistent u Misiji Evropske unije u BiH. Bila je i šefica kabineta Milorada Dodika. Sefer Halilović bio je u službi Jugoslovenske narodne armije od 1975. do 1991. godine, dok je Nedjeljko Ćubrilović bio zaposlen u preduzeću Rudi Čajavec od 1980. do 1988. godine, a poslije postaje direktor javnog komunalnog preduzeća u Banjaluci.

Fahrudin Radončić bio je novinar, kao i Ognjen Tadić, te Igor Crnadak, a Dušanka Majkić radila je u Odjeljenju za spolnju trgovinu banjalučke kompanije "Čajevec". Tokom rata postaje pomoćnica direktora u preduzeću Govorne tehnologije u sklopu "Čajevca", a potom i direktorica. Ona je 2000. godine postala direktorica privatnog preduzeća "Logos-tel".

Martin Raguž bio je stručni saradnik u Skupštini opštine Stolac i Omladinskoj organizaciji BiH, dok je Anto Domazet karijeru gradio radeći u Rafineriji ulja "Modriča", preduzeću "Natron Maglaj" i sarajevskom "Energoinvestu".

Izvor: N1

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

SAVEZ KOMUNISTA

24.04.2016 15:38

NAVEĆI BROJ JE BIO DOBAR ČLAN SAVEZA KOMUNISTA A ONDA SU UHVATILI PRILIKU I POSTALI POZNATI.SMIJEŠNE PRELIVODE.VIDI SE ŠTA SU I NAPRAVILI.JAD I BIJEDA.

ODGOVORITE
Name

Cezar

24.04.2016 22:46

Znaci svi oni su papci jos od 1991 godine.

Name

KOMSIJA

24.04.2016 16:45

Nicim kao i dan danas. To su svi ili trgovci ili nista a to im prilici. Samo kradu ponosni su da se o njima pise i govori bez obzira sto je to negativno. Isto su ponosni da sjede u foteljama jer kod kuce nisu imali niti se znaju stidjeti ni bojati . Svi su slijepi i gluvi da nevide niti cuju svoj narod a cekaju samo papke da prevagnu u njihovu korist. Bilo bi jos zalosnije da se pojave sa diplomama koje nista ne vrijede. Nisu naucili ni da se izrazavaju a zude za mjestima gdje bi trebalo da se znaju da se izrazavaju.Zalosnio smo mi!!

ODGOVORITE
Name

kontrapunkt

24.04.2016 19:36

Ma koja profesorica engelskog, šta lupate. Priučeni prevodilac kod SFORa a onda kupljena dva papira.

ODGOVORITE
Name

Dragan

24.04.2016 19:43

Ah, što preskočiste Dodikov put na brzinu...joj, joj, joj. Poslanik i švercer u ratu, došao na vlast uz pomoć SFOR-ovih tenkova, najveći hrvatski prijatelj, uništitelj proizvodnje u RS i pomagač hrvatskim trgovcima, itd itd itd.

ODGOVORITE
Name

Pogled sa Guvna

25.04.2016 11:23

Više od polovine političara su radili posao za koji su se školovali, liječili narod. Zašto okrenuše leđa tom plemetitom i časnom pozivu, nije sasvim jasno. Pogotovo kad im se sada u politici sagleda učinak, više nego skroman.

ODGOVORITE