Sjećanje na žrtve bombardovanja RTS-a

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika "Zašto?", noćas u dva sata i šest minuta, porodice, kolege i prijatelji odali su poštu radnicima RTS-a poginulim u bombardovanju 1999. godine.

Srbija 23.04.2016 | 08:00
Sjećanje na žrtve bombardovanja RTS-a

U napadu NATO-a ubijeno je 16 lica.Tačno u dva sata i šest minuta navršilo se 17 godina od pogibije 16 radnika Radio-televizije Srbije, koji su stradali u NATO bombardovanju.

Porodice, kolege i prijatelji minutom ćutanja odali su počast stradalima, položili vijence i upalili svijeće kod spomenika "Zašto?" u Aberdarevoj ulici.Brat stradalog Siniše Medića, Miroslav zahvalio se okupljenima što čuvaju sjećanje na poginule radnike RTS-a.

Pomenu žrtvama napada NATO prisustvovali su i generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i predsjednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović. NATO je 23. aprila 1999. godine bombardovao RTS sa dva razorna projektila.Međunarodna organizacija za ljudska prava "Hjuman rajts voč" saopštila je 2000. godine da nije bilo nikakvog opravdanja za bombardovanje zgrade Televizije.

 Čelnici NATO-a su tvrdili da je napad bio opravdan, a specijalna komisija Haškog tribunala koja je ispitivala i slučaj bombardovanja RTS-a, nije predložila Tužilaštvu da pokrene krivični postupak.

U napadu NATO-a, u noći između 22. i 23. aprila, poginuli su: Jelica Munitlak (27), šminker, Ksenija Banković (27), video-mikser, Darko Stoimenovski (25), tehničar u razmjeni, Nebojša Stojanović (26), tehničar u masteru, Dragorad Dragojević (27), radnik obezbjeđenja, Dragan Tasić (29), električar,

Aleksandar Deletić (30), kamerman, Slaviša Stevanović (32), tehničar, Siniša Medić (32), dizajner programa, Ivan Stukalo (33), tehničar, Dejan Marković (39), radnik obezbjeđenja, Milan Joksimović (47), radnik obezbjeđenja, Branislav Jovanović(50), tehničar u masteru, Milovan Janković (59), precizni mehaničar, Tomislav Mitrović (61), režiser programa, i Slobodan Jontić (54), monter.

U znak sjećanja na poginule, u beogradskom Tašmajdanskom parku, kod zgrade RTS-a, podignut je spomenik "Zašto?", kojim porodice i prijatelji stradalih postavljaju pitanje zašto su oni poginuli.

Izvor: RTS

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

ABC

23.04.2016 09:54

STA DRUGO RECI UBICE FASISTI *CEO SVET SU UNISTILI NEKA NEKA *

ODGOVORITE
Name

yugosloven

23.04.2016 10:14

Žao mi je, za sve je kriva Drina

ODGOVORITE
Name

cober

23.04.2016 12:21

Žao mi ljudi al je kriva tadašnja vlast koje je obavještena u minut kada če zgrada biti bombardovana ??? Što je nisu evakuisali ??? I koliko znam neko je i odgovarao za to.

ODGOVORITE