Mandić i novinari pred Sudom: Nismo krivi

Predsjednik Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić pred Sudom BiH negirao je krivicu po optužnici Tužilaštva BiH u kojoj se navodi da je izjavama datim za "Elta televiziju" u februaru 2014. godine javno raspirivao nacionalnu i vjersku mržnju i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH.

Republika Srpska 22.04.2016 | 22:59
Mandić i novinari pred Sudom: Nismo krivi

Za Tužilaštvo su posebno sporne Mandićeve izjave da je u Srebrenicu stigla Božja pravda, te da će isto biti i sa govorima članica srebreničkih udruženja. Kaže, nimalo se ne osjeća krivim, naročito ako se uzme u obzir šta su drugi pričali u medijima o srpskom narodu, posebno izjave koje se zadnjih deset godina ponavljaju “da su 70 odsto Srba koljači”.

Mandić poručuje da se za vrijeme rata u zgradi Suda BiH presuđivalo njegovoj porodici, a danas njemu. “Nisu me uspjeli ubiti od 1992. do 1995. godine, pa na ovaj način hoće da me ubiju.”

Krivicu su negirali i novinari i urednici "Elta televizije". Advokat Vlado Adamović tvrdi da u ovom predmetu ne postoji krivično djelo što će, kaže, dokazati. Smatra da je izabrana pogrešna medijska kuća i pogrešne osobe, što je u ranijim izjavama potvrdio i sam sudija Branko Perić.

“Ovo što smo danas uradili je čisto formalna radnja da se potvrdi mišljenje suca Perića. To pominjem zato što je bilo komentara da li je sudac pogriješio što je to ranije rekao. Tvrdim da nije, jer sudac je osoba, nije zgrada Suda. Imao je već predmet kod sebe i vidio je da zapravo tu nema krivičnog djela. Odbrana dijeli taj stav”, ističe Adamović za BN televiziju.

Nakon izjašnjavanja o krivici, uslijediće i ročišta. Protiv Milana Mandića i novinara pred Sudom BiH, između ostalog, svjedočiće članice Udruženja iz Srebrenice Munira Subašić i Hatidža Mehmedović, koje su i podnijele krivičnu prijavu. Na listi svjedoka Tužilaštva naći će se i Sonja Biserko, Nataša Kandić i Sandra Orlović, članice beogradskih nevladinih organizacija.

(BN televizija)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

sarajlija

22.04.2016 17:52

Svako ima svoju dvorsku ludu.Nekad je to bio Slavuj pa svojom pričom dospio do skupštinskih klupa i sad uživa u dobroj penziji.

ODGOVORITE
Name

Direkt

22.04.2016 18:07

Šta su sve gospođe iz dotičnog udruženja rekle u posljednjih 10-15 godina. Tu ima materijala za govor mržnje koliko hoćeš pa nikom ništa. Tužilaštvo se uhvatilo jedne reakcionarske izjave kao pijan plota. Još im i oni koji su to samo prenijeli krivi. Kadija te tuži, kadija ti sudi. Neka Tužilaštvo sebe dobro ukopa. Ionako im slijedi neizbježna reforma (koju traži i EU) kad-tad.

ODGOVORITE
Name

knd

22.04.2016 18:22

Nevjerovatno teretiti novinare za prenosenje necijeg stava i pustanja izjave. Presedan!

ODGOVORITE
Name

Kiki

22.04.2016 19:00

Moze pricat ko sta hoce,al drzava je sve jaca i jaca. Polako al sigurno svaki sljam ce odgovarat za svoja djela. Demokratija je mlada kod nas,smije se pricati al ne smije se svasta reci. Kao u saobracaju,mozes proci na crvenom al ces platiti kaznu.

ODGOVORITE