Uhapšeni džihadisti na aerodromu N. Tesla

Na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla", u dva odvojena slučaja, uhapšena su dvojica ruskih državljana, koji su se borili u Siriji na strani Islamske države.

Srbija 12.04.2016 | 14:20
Uhapšeni džihadisti na aerodromu N. Tesla

Sumnja se da su krenuli u Ukrajinu da bi se pridružili tamošnjim vlastima u borbi protiv proruskih pobunjenika.

Proverom je ustanovljeno da je reč o ljudima koji potiču iz ruske republike Dagestan, a koji, nakon poraza koji trpe džihadisti u Siriji, žele da nastave borbu protiv Rusa na drugom ratištu.

- Radi se o teroristima ISIS-a, koji, nakon pada Palmire, pokušavaju da se pregrupišu na neko drugo mesto, a zanimljivo je da su ovoga puta izabrali baš Ukrajinu, gde žele da formiraju svoj bataljon. Veliko je pitanje ko pokušava da premesti front sa Bliskog istoka blizi granica Rusije, kaže izvor.

Najgore od svega je što je Srbija morala da pusti obojicu džihadista pošto su imali ispravne ruske pasoše i nije bilo nikakvih osnova za njihovo zadržavanje.

- Oni, uglavnom, koriste ruske pasoše, ali postoje saznanja da nekada putuju i sa lažnim turskim pasošima. Pošto iz Beograda nema direktnih letova za Kijev, oni presedaju u nekoj od evropskih metropola i nastavljaju put u Ukrajinu. Niko ne zna sa sigurnošću koliko ih je do sada na taj način otišlo iz Sirije, ali se po njihovom kretanju može pretpostaviti da bi Ukrajina narednih meseci mogla ponovo postati veliko ratno žarište - tvrdi naš izvor.

Ruska kavkaska republika Dagestan je postala središte pobune islamista, koja se proširila Kavkazom posle dva rata u susednoj Čečeniji.

Ekstremisti Islamske države preuzeli su odgovornost za napad u ruskoj republici Dagestan na Kavkazu, pre tri meseca.

(Alo)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Eh

12.04.2016 15:41

Bilmezima zar niste mogli nesto namjestiti ,pritvoriti a onda isporuciti Rusiji.Je.o vas Ta..

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

12.04.2016 15:57

Ако су они били борци Исламске Државе ТРЕБАЛИ су одмах бити ухапшени од стране СРБије јер они припадају терористичкој организацији!

ODGOVORITE