Džafari: Terorizam potiče iz Evrope

Džihadisti dolaze u Siriju uz saglasnost i podršku obaveštajnih službi evropskih zemalja, rekao je sirijski ambasador pri UN Bašar Džafari.

Svijet 20.04.2016 | 15:13
Džafari: Terorizam potiče iz Evrope

Prema njegovim rečima, Evropa omogućava prolaz teroristima sa državljanstvom neke od članica Evropske unije do Sirije i Iraka, uz napomenu da su evropske vlade odgovorne za svakog teroristu koji u Siriju dođe iz Evrope.

“Danas imamo novi fenomen, imamo evropski terorizam. Oni su ranije govorili o arapskom i islamističkom terorizmu... Danas smo mi žrtve evropskog terorizma, onog koji potiče iz Brisela, Pariza, Londona, Španije, Nemačke, Italije...“, rekao je Džafari za Juronjuz.

Lider tima sirijske vlasti u pregovorima o primirju dodao je i da je teško verovati da terorista koji napusti Pariz, London, Brisel ili Boston, Australiju i dođe u Siriju može to da uradi bez vize i pasoša, kroz desetak zemalja i granice Turske i Sirije, odnosno Sirije i Jordana.

“Teško da terorista to može da uradi bez obaveštajnih službi koje nadziru te operacije. Pretnjom teroristima da će ih ostaviti bez državljanstva Evropa zapravo ohrabruje teroriste da ostanu u Siriji i da se ne vraćaju u Evropi“, naveo je Džafari.

Dodaje i da ako evropske države zaista žele da spreče teroriste da napadnu Siriju i Irak onda bi im zabranile prolazak, a potom je govorio i o intervenciji Rusije u Siriji, kao i o ulozi Hezbolaha i Irana.

“Svaka sila, država ili zvaničnik koji nam pomažu da se borimo protiv terorizma na jasan način i uz koordinaciju sa Vojskom Sirije i Vladom Sirije su dobrodošli. Sa druge strane, uloga Saudijske Arabije je veoma negativna. Oni žele da unište sirijsku državu, umesto da se nađe rešenje i primirje“, zaključio je Džafari.

Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Pa

20.04.2016 15:50

Dobro jutro!!

ODGOVORITE