BiH ukida carinu na uvoz iz Hrvatske?

Pregovori između Bosne i Hercegovine i Evropske komisije, koji trebaju otvoriti vrata bosanskohercegovačkog tržišta za bescarinski uvoz prehrambenih proizvoda iz Hrvatske, u završnoj su fazi i može se očekivati kako će ubrzo biti postignut konačan dogovor, potvrdio je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

Bosna i Hercegovina 20.04.2016 | 11:20
BiH ukida carinu na uvoz iz Hrvatske?

Zvizdić je kazao kako su predstavnici Evropske komisije uvažili stajališta BiH o potrebi zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje što je i otvorilo mogućnost postizanja dogovora o prilagodbi privremenog trgovinskog sporazuma.

Kao mogući datum zaključenja dogovora spominje se već 28. aprila. „Nađeno je rješenje koje zadovoljava načela EU ali će omogućiti postupnu prilagođavanje“, kazao je Zvizdić, javljaju mediji, dodajući kako će najavljeni kompromis osigurati zaštitu poljoprivrednih proizvođača u BiH, a prije svega mljekara koji strahuju od konkurencije iz Hrvatske.

Prilagođavanje privremenog trgovinskog sporazuma kojega BiH ima s EU značila bi da se za poljoprivredne proizvode iz Hrvatske ukida carina pri uvozu u BiH po načelu koje vrijedi i za druge države-članice EU. BiH je od ulaska Hrvatske u EU 2013. odbijala pristati na takve izmjene obrazlažući to potrebom zaštite domaće proizvodnje, no na to je ipak morala pristati jer je riječ o uslovu kojega je postavio Brisel kako bi se uopšte razmatrao zahtjev BiH za sticanje statusa kandidata za članstvo u Uniji.

Prema dostupnim informacijama, Evropska je komisija ponudila finansijske podsticaje za bosanskohercegovačku poljoprivredu od trenutka kada ta zemlja ukine carine na hranu iz Hrvatske. Sama BiH ipak ima dodatni probem kojeg će morati riješiti unutrašnjim dogovorom. Poljoprivredom u toj zemlji upravljaju entiteti, a zahtjev iz Brisela je da se na državnoj razini uspostavi tijelo preko kojega bi se usmjeravali podsticaji.

Izvor: Capital.ba

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Kiki

20.04.2016 10:14

Ehh da mi je jednu malo vecu plantazu jabuka. Bio bi veci i sretniji od precjednika drzave.

ODGOVORITE
Name

Srbin

20.04.2016 12:26

Ne kupujem HR proizvode i tako da me ovo ne zanima i samo ce da uruse sa ovom odlukom vec poljuljanu nasu ekonomiju. Da li ce i HR ukinuti carinu na nasu robu? Sve se bojim da hoce.

ODGOVORITE
Name

Jaaaa

20.04.2016 12:50

Najgluplja moguća odluka. Ja ih ne kupujem i ovako, ali ovo je pucanj samom sebi u nogu.

ODGOVORITE