Ekvador: Preživjeli 32 sata pod ruševinama

Spasioci su iz ruševina izvukli tri osobe koje su bile zatrpane više od 32 sata posle razornog zemljotresa koji je pogodio Ekvador.

Svijet 19.04.2016 | 07:52
Ekvador: Preživjeli 32 sata pod ruševinama

Dve žene i mladić su spaseni u gradu Manta, a bili su zatrpani ispod ruševina jednog šoping centra.

Broj poginulih u dosad najjačem zemljotresu koji je pogodio Ekvador je porastao na 350, a agencija AP je prenela da su među žrtvama i jedan državljanin SAD i dvoje Kanađana.

Predsednik Ekvadora Rafael Korea je sinoć posetio Mantu i tada je poručio da je prioritet pronalaženje preživelih, mada je izrazio strahovanje da će broj poginulih "narasti, i to značajno".

Zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale je pogodio Ekvador u subotu kasno naveče, porušivši pritom domove i hotele duž Pacifičke obale popularne kod turista, a nekoliko gradova je gotovo potpuno sravnjeno sa zemljom.

Više od 2.000 ljudi je povređeno u rušenju zgrada tokom tog jakog zemljotresa ili nekog od naknadnih šokova.

Prestonica Kito, koja se nalazi dublje u unutrašnjosti zemlje, prošla je sa samo napuklim zidovima i nestankom električne energije, dok su strateški važna ekvadorska naftna postrojenja prošla bez oštećenja, navode tamošnji zvaničnici.

Ekvadorske vlasti su u provincijama najgore pogođenima zemljotresom proglasile vanredno stanje, a na nivou čitave zemlje "vanrednu situaciju".

Među gradovima koji su pretrpeli najveće razaranje je Pedernales, čiji je gradonačelnik Gabrijel Alsivar izneo procenu da se pod ruševinama nalazi još do 400 mrtvih.

Komentari / 0

Ostavite komentar