Panama usvaja standarde za poreze

Panama ja odlučila da usvoji međunarodne standarde za prijavljivanje poreza, izjavio je danas generalni sekretar Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Hose Anhel Guria.

Svijet 15.04.2016 | 10:44
Panama usvaja standarde za poreze

"Upravo smo primili informaciju da su pre nekoliko minuta izašli u javnost sa izjavom da će se pridružiti zajedničkim standardima za prijavljivanje", rekao je Gurila na konferenciji za novinare tokom sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.

On je ocenio da je "dobra vest" ukoliko Panama to učini i najavio da će OECD podržati taj potez, preneo je Rojters.

"To bi bila sreća u nesreći u ovom incidentu", smatra generalni sekretar OECD.

Nekoliko hiljada poverljivih dokumenata panamske advokatske firme, koja su procurela ranije ovog meseca, ukazuju na neuspeh te zemlje da sarađuje u međunarodnim naporima za zaustavljanje utaje poreza bogatih i moćnih.

U slučaju "Panamskih papira" u javnost je procurelo 11,5 miliona poverljivih dokumenata koji sadrže detaljne informacije o 214.000 of-šor preduzeća.

Dokumenta su pokazala kako su bogati pojedinci, uključujući i državne službenike, skrivali novac od javnosti.

Iako upotreba of-šor privrednih subjekata nije nezakonita u nadležnostima u kojima su registrovana, tokom istrage je otkriveno da se neke od fiktivnih firmi korišćene u nezakonite svrhe, uključujući utaju poreza.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar