Milionska šteta zbog javne rasvjete

Partija demokratskog progresa očekuje od nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes Republike Srpske.

Republika Srpska 15.04.2016 | 09:09
Milionska šteta zbog javne rasvjete

Tražimo i da se preispita odgovornost lica koja su proizvela takvo štetno dejstvo kao rezultat protivustavnog, nezakonitog, koruptivnog, neracionalnog, neodgovornog i nepotističkog ponašanja, navodi PDP u svom saopštenju.

 

AFERA „121“
„Projekat javne rasvjete u Gradišci“

Projekat rekonstrukcije, modernizacije, izgradnje i održavanja sistema javne rasvjete u opštini Gradiška započet je 2006. godine kada je, nakon postupka javne nabavke, ugovor o izvršenju usluge dodijeljen „Simens“ d.o.o Banjaluka, koji je kao podizvođača angažovao „Kaldera kompani“ d.o.o iz Laktaša.

Povrede odredbi Zakona o javnim nabavkama BiH, koji je tada bio na snazi, ogledaju se u činjenici da je bilo neophodno provođenje međunarodnog tendera, jer je vrijednost ugovora iznosila 8.397.600 KM, anavodi PDP u saopštenju.

Nakon toga dolazi do potpisivanja Aneksa na osnovni ugovor, takođe mimo zakonske procedure, odnosno bez provođenja tendera, koji podiže vrijednost poslova za više od 4.000.000 KM.

Stručni nadzor nad projektom javne rasvjete povjeren je Zoranu Adžiću, diplomiranom inžinjeru elektrotehnike iz Gradiške, koji je ujedno i direktor RJ Elektrodistribucije Gradiška.

„Simens“ d.o.o Banjaluka 2008. godine od Biroa za projektovanje iz Banjaluke naručuje Studiju ocjene do tad izvedenog stanja projekta javne rasvjete na području opštine Gradiška, koji kao glavnog odnosno odgovornog projektanta u Timu za izradu navedenog projekta ponovo imenuje Zorana Adžića, navodi PDP.

Interesantno je primijetiti da izradu Studije ocjene izvedenog stanja vrši lice koje je istovremeno nadzorni organ izvođača radova na navedenoj investiciji i kojega preko navedenog biroa plaća sam izvođač- preduzeće „Simens“ d.o.o. Banjaluka, navodi se u saopštenju PDP-a.

Cijeli projekat je bio i pod lupom Glavne službe za reviziju javnog sektora RS, koja je zbog utvrđenih nepravilnosti dala negativno mišljenje ( Izvještaj broj RV 032-08 od 05.11.2008. god.)

Analizirajući cijelokupnu situaciju vezano za ovaj projekat koji je rađen za vrijeme mandata SNSD-ovog načelnika opštine Gradiška Nikole Kragulja daju se izvući sljedeći zaključci:

Ugovor i Aneksi sa izvođačem radova su zaključeni suprotno odredbama tadašnjeg Zakona o javnim nabavkama.
Ne postoje dokazi da je Izvršilac ispunio obaveze u ugovorenim rokovima.

Aneksima Osnovnog i Dodatnog ugovora iz 2011. godine smanjene su obaveze „Simensa“ d.o.o. za ukalkulisanu potrošnju električne energije, koju sada preuzima opština Gradiška, a istovremeno se Aneksima bez konkretnih argumenata – pod pojmom pogonske spremnosti sistema, obaveze opštine povećavaju za blizu 12.000,00 KM mjesečno, navodi se u saopštenju.

Iz ovoga je evidentno da postoje indicije da je Ugovor, a posebno njegovi aneksi, po projektu ukupne vrijednosti oko 12,5 miliona KM, štetan po opštinu Gradiška, te da samim tim postoje osnovi sumnje da je prilikom zaključenja istih počinjeno krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 347. Krivičnog zakona Republike Srpske.

(Partija demokratskog progresa)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Milos

15.04.2016 07:14

Mora se to sve rjesiti i odgovorne procesuirati!

ODGOVORITE
Name

Srž

15.04.2016 07:29

Mile, Mića Kaldera, Siemens...uh, koja je to ljubav!!!

ODGOVORITE