Britanci: BiH ne smije u EU zbog terorizma

Britanski stručnjaci ocjenjuju da je BiH plodno tlo za teroriste i upozoravaju da će britanska bezbednost biti ugrožena ako se BiH dozvoli da postane članica EU.

Bosna i Hercegovina 11.04.2016 | 19:30
Britanci: BiH ne smije u EU zbog terorizma

Stručnjaci navode da je BiH, u kojoj živi tri miliona muslimana, napustilo oko 300 ekstremista kako bi se borili na strani džihadista u Siriji i Iraku.

Pored toga, zastava Islamske džave se viori u pojedinim selima, prenosi "San" i podsjeća da je BiH podnijela zahtjev za članstvo u EU.

Ukoliko postane članica Unije, njeni građani bi imali veću slobodu da uđu u Veliku Britaniju što, navodi britanski medij, povećava strah od napada ekstremista.

"San", naime, tvrdi da je bosansko oružje korišćeno u terorističkim napadima na sjedište magazina "Šarli Ebdo" u Parizu i u napadima na francusku prestonicu u novembru prošle godine, kada je poginulo 130 osoba.

Pristalice izlaska Velike Britanije iz EU tvrde da bi milione funti britanskih poreskih obaveznika bilo dato BiH kako bi se unapredila njena ekonomija, a taj novac bi mogao da dođe u ruke terorista.

Evropska Komisija je već obećala više od 1,37 milijarde evra za naredne tri godine za unaprijeđenje bh. saobraćaja.

Lideri BiH traže da ta zemlja dobije status kandidata do sljedeće godine kako bi mogla da postane njena članica nakon 2020. godine.

Iako taj potez Velika Britanija i Njemačka, poslanik Torijevca u britanskom parlamentu Piter Bon smatra da EU ne bi trebalo ni da razmatra BiH kao svoju potencijalnu članicu.

"Sa nezaposlenošću mladih od 60 odsto u BiH, najvišom u Evropi, britanski poreski obaveznici moraće da daju milione funti. Jedini način da Britanci mogu da budu sigurni da teroristi iz BiH neće dolaziti ovde slobodno, i da naš novac neće biti poslat tamo, je tako što će glasati o izlasku iz EU 23. juna", naveo je on.

Balkanski stručnjak i bivši savetnik u američkoj bezbjednosnoj agenciji Džon Šindler smatra da je BiH "bezbijedno utočište za ekstremiste".

"San" naglašava da je oko 300 islamskih boraca radikalizovano u BiH što je više po glavi stanovnika nego u bilo kojoj drugoj evropskoj državi.

Među njima je i dvoje svjetski najpoznatijih terorista.

U pitanju su Bajro Ikanović, koji je dugo godina upravljao najvećim kampom za obuku Islamske države na sjeveru Sirije, i lider Al Nusra Fronta Nusret Imamović.

Iako je većina bh. muslimana umjerena, nekoliko hiljada njih su salafisti, sljedbenici sunitskog tumačenja islama koji su, dodaje britanski medij, uveli sjevernoafrički i bliskoistočni borci pri dolasku u zemlju u periodu između 1992. i 1995. godine.

Međunarodna krizna grupa je, prije tri godine, upozorila da islamizam i nacionalizam "igraju opasan tango" u BiH.

Zvaničnici su, nedavno, izbrojali 64. nelegalne muslimanske zajednice osumnjičene za radikalizam.

Lider "Stranke za nezavisnost Ujedinjenog kraljevstva" Nigel Faradž je rekao da glas o ostanku Velike Britanije u EU nije glas za "status kvo" već za širenje EU u budućnosti i uključivanje BiH, Turske i drugih u nju.

"Za dobrobit zemlje, moramo napustiti EU i vratiti kontrolu nad našim granicama", zaključio je on.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

posten

11.04.2016 17:39

U Velikoj britaniji ima vise muslimana nego u cijloj BiH.I svisu ama svi su extremni jer ne dolaze iz Bosne nego Arapski zemalja.Jedan Bosanski musliman ne smije ni blizu u njihova geta jer su teski extremisti cak ni policija tamo ne smije.

ODGOVORITE
Name

Svarog

11.04.2016 18:33

Vala i ne treba. Prvi put sam na strani Britanije

ODGOVORITE
Name

Pasha

11.04.2016 20:11

Bolestan si ti meni

Name

Don

11.04.2016 19:53

Sun je u Engleskoj šund od novina, nešto poput Kurira u Srbiji.

ODGOVORITE
Name

rodjo

11.04.2016 21:13

Pazi sad Engleza,mi samo da zakoracimo i predjemo prag a oni tako o nama.Je li njima poznato koliko sa nasi politicari bore sa integrisanjem u EU. Sve sto su oni rekli nasi su rasturili,prodali,unistili i sve osim vazduha oporezovali.

ODGOVORITE
Name

MIŠ

12.04.2016 03:00

CUDNA JADA OD MOSTARA GRADA - CUDNA JADA STO NECEMO U EU ZBOG SDA, MAOCE, DUBNICE ,JABLANICE I TI TERORISTA ISLAMA - LJUDI SU U PRAVU STAJ BAKIR PODUZEO NA OVONE ,,NISTA,, CIFRA 330 VEHABIJA KAD SE POMNOZI SA 100 TOJ NAJ MANJA BROJKA, BH I TURSKA NISU ZA EU KO IH VODI DRZAVNI VRH KOMPLET SMJENA,HDZ ,SDA SDS ,DODIKA ,za-BH, I SDP POTPUNO UGASITI I ZABRANITI RAD TO SU RADIKALNE STRANKE I PARTIJE

ODGOVORITE