Hrvatski mediji o godišnjici NDH

Hrvatski portali povodom 75 godina od osnivanja Nezavisne Države Hrvatske prenose izjave zvaničnika i Srbije i Hrvatske, kao i tekstove o samoj NDH.

Region 11.04.2016 | 08:20
Hrvatski mediji o godišnjici NDH

"Jutarnji“ je na drugo mesto svog portala stavio šta je rekao premijer Srbije Aleksandar Vučić. "Jasenovac ne smemo zaboraviti, ali ne smemo sanjati osvetu. S hrvatskom hoćemo mir i dobre odnose“, glasi naslov tog teksta.

Osim toga, tu je i tekst o izjavi hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović koja je pozvala da se prestane „sa politizovanjem Jasenovca“, kao i tekst naslovljen „Tajne Jasenovca: Nije bilo plinskih komora pa su žrtve ubijane na najprimitivniji način – klanjem, umlaćivanjem, izgladnjivanjem i radom“.

„Osnivanje logora kao mesta zatvaranja, prisilnog rada i likvidacija Srba, Jevreja, Roma i Hrvata protivnika ustaškog režima, bio je rezultat rasne, nacionalne i političke isključivosti u NDH. Tokom njenog četvorogodišnjeg postojanja osnovno je oko 30 logora od kojih je Jasenovac bio najveći po prostoru koji je zauzimao, kao i po broju žrtava“, navodi se u tom tekstu.

Osim toga, navodi se da je Jasenovac bio „višenamenski logor“ – sabrini i prolazni centar, radni logor, kazneni, ali prvenstveno logor smrti i „zadnje boravište za većinu onih koji su u njega ušli“.

Portal „Večernji“ donosi priču o tome kako je Inicijativa „Kulturnjaci 2016.“ na godišnjicu NDH organizovala protest u centru Zagreba.

Okupljeni kulturni radnici su tada crnom ciradom prekrili skulpturu „prizemljeno sunce“ Ivana Kožarića u Bogovićevoj ulici, kao simbolični gest osude „pomračenja svesti i savesti“ hrvatskog društva.

„Tim gestom smo hteli da upozorimo na to što živimo u danima u kojima se počinje ponavljati ono što je počelo pre 70 godina, a to je reustašizacija društva. Tim činom želimo simbolično da izrazimo da se nad našu kulturu, ali i celu zemlju nadvija ista vrsta mraka kakva se nadvijala i onda“, navodi dizajnerka Iva Babaja.

„Večernji“ takođe ima tekst pod naslovom „HDH je bila zločinački režim i tačka“, što je rečenica koju je izjavio predsednik HSLS-a i član Domoljubne koalicije Darinko Kosor.

„Na današnji dan treba jasno i nedvosmisleno dati do znanja da moderna hrvatska država nema ništa za zločinačkim i marionetskim režimom NDH“, navodi Kosor.

On osim toga ističe i da je NDH tvorevina koja se mimo volje hrvatskog naroda odrekla dela teritorije, kao i zločinački režim koji je „progonio masovno likvidirao Jevreje, Rome, Srbe i sve Hrvate koji nisu podržavali ustaški pokret“.

„Index“ prenosi izjavu Draga Prgometa, bivšeg zamenikaa predsednik HDZ, koji kaže da „Vlada mora jasno reći da je NDH fašistička tvorevina, nema mesta nikakvoj reviziji“.

Osim toga, oni imaju i opširan tekst „75 godina NDH – 75 godina Pavelićeve izdaje“, kao i tekst „HOS u Splitu proslavio godišnjicu: Pozdrav Za dom spremni čist je kao suza, zaštitite ga zakonom“.

“Hvala što ste došli da se poklonite žrtvi 46 hrvatskih mučenika, vitezova, što su dali živote za slobodu i Nezavisnu državu Hrvatsku. Napokon je došao i naš zamenik ministra Ivan Vukić, ratni zapovednik 142. brigade. Naš čovek koji je s nama bio rame uz rame i u ratu i u miru. S tugom i ponosom sećamo se naše braće i svih Hrvata koji su položili živote na oltar domovine. Hrvati su vekovima sanjali i borili se za svoju slobodu, mnogi su izgubili živote u borbi za hrvatsku nezavisnost“, rekao je pukovnik Skejo.

Izvor: B92

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

11.04.2016 14:57

Могу хрвати сада да причају што год хоће. Они су успјешно остварили свој хрватски сани и своју лијепи домовину очистили од СРБа, Јевреја и Цигана. Један дио СРБа хрвати су ЗВЈЕРСКИ и мучки побили, други протјерали а трећи преводе сада на очи цијелог културног свијета из Православља у римокатоличку вјеру. То се зове хрватски државну програм заснован на људским ЖРТВМАА недужног и на ЗВЈЕРСКИ начин побијеног народа. Колико је данашња НДХ слободна и демократски уређена земља је посебна прича која се пуно не разликује од оних прича из времена усташке НДХ поглавника Анте Павелића!

ODGOVORITE
Name

Rat je..

11.04.2016 19:08

Kad dan zamjeni mrak. Kad Đavo iziđe iz ljudi. Kad više nikog ne prepoznaš. Kad boli sve jedne, a druge to raduje.

ODGOVORITE
Name

POZA

12.04.2016 07:03

CRNI OBLAK PREKRIO HRVATSKU?

ODGOVORITE