Da li je korupcija jedina bitka koju Putin gubi?!

U Rusiji se nikada nije govorilo više o borbi protiv potkupljivih činovnika, ali oni i dalje opstaju. Čak 51 odsto građana smatra da je mito zahvatio vlast "u značajnom stepenu"

Svijet 09.04.2016 | 21:11
Da li je korupcija jedina bitka koju Putin gubi?!

Iako se u Rusiji nikada više nije govorilo o borbi protiv korupcije nego sada, najnovije sociološko istraživanje pokazalo je da rekordan broj građana ne veruje da predsednik Putin može da pobedi to veliko zlo. Čak 44 odsto smatra da su oni koji uzimaju mito nepobedivi bez obzira na sve pokušaje, ali njih 19 odsto misli da je Putinu teško da se bori sa korupcijom jer on u mnogo čemu zavisi upravo od korumpiranih činovnika.

Svima je jasno da korupcija nije "specijalitet" samo njihove zemlje, ali 36 posto građana smatra da je korupcija u RF veća nego na Zapadu. Tri četvrtine njih misli da korupcija stalno raste. Četvrtina ispitanika misli da je vlast potpuno poražena korupcijom, dok je 51 odsto njih uvereno da je korupcija zahvatila vlast "u značajnom stepenu". Četvrtina građana je uverena da predsednik snosi odgovornost za to što su korumpirani visoki činovnici.

- Stanovnici Rusije su navikli da Putin odgovara za sve sfere života, pa zbog toga misle da on mora biti glavni borac protiv korupcije - objašnjava zamenik direktora "Levada centra" Aleksej Graždankin.

Spomenuto istraživanje je napravljeno pre nego što su na Zapadu objavljeni podaci o Rusima koji su prebacivali novac preko panamskih ofšor kompanija, među kojima su i neki Putinovi prijatelji i rodbina desetak visokih ruskih činovnika.

Ruski predsednik Vladimir Putin je svestan kolika opasnost preti zemlji od korupcije. Jednom prilikom je kazao da je za Rusiju korupcija opasnija od NATO. Na nedavnom sastanku sa rukovodstvom Ministarstva unutrašnjih poslova Putin je pred novinarima kritikovao policiju jer je oslabila borbu protiv korupcije, što joj je jedan od glavnih zadataka.

Naredne nedelje Putin će direktno odgovarati na pitanja građana. Organizatori tog intervjua kažu da je stigao veliki broj pitanja o korupciji, koje su građani postavili preko posebnih telefona.

(Večernje novosti)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Daidza

09.04.2016 21:14

Na prvom mjestu Putin!

ODGOVORITE
Name

obavesteni

10.04.2016 14:46

Ko vise veruje zapadnoj propagandi

ODGOVORITE