Grabar Kitarović: Nije riječ o blokadi Srbije

Hrvatska nema namjeru da postavlja nikakve ultimatume Srbiji, ali očekuje da Srbija ispuni svoje obaveze za članstvo u EU, izjavila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Region 09.04.2016 | 17:18
Grabar Kitarović: Nije riječ o blokadi Srbije

Kolinda Grabar-Kitarović je u intervjuu za Večernji list između ostalog rekla da se ne radi o hrvatskoj blokadi pregovora Srbije sa EU.

“Riječ je jednostavno o ispunjavanju preduslova”, naglasila je Grabar Kitarović dodavši da je to konačno dobro i za samu Srbiju.

Kako prenosi Hina, ona je u intervjuu ocijenila da je sveopštim padom praga tolerancije došlo i do pada tolerancije kod nacionalnih manjina u Hrvatskoj, pa su “oni nezadovoljni kao što su nezadovoljni i pripadnici većinskog hrvatskog naroda”.

Hrvatska predsjednica se, navodi Hina, slaže sa onim što se “često može čuti u Hrvatskoj da bismo željeli i da Hrvati u Srbiji imaju jednaka prava kao i Srbi u Hrvatskoj”.

“Tu se slažem i ne sviđa mi se ono što čujem od nekih političara iz Srbije da je Srbija ispunila sve svoje obaveze te da kritikuju našeg ministra Miru Kovača zbog inisistiranja na poštovanju Sporazuma o međusobnomj zaštiti nacionalnih manjina i na ukidanju tzv. univerzalne jurisdikcije”, dodala je ona.

Povodom oslobađajuće presude Vojislavu Šešelju, Grabar Kitarović je rekla da “pravda mora biti zadovoljena” i da će Hrvatska “insistirati i istrajati da pravda bude i postignuta”.

(RTS)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

kiza

09.04.2016 15:34

Ova žena je pobrkala lončice. Da su se iole poštovali neki standardi prvo ni morsli da prime nazad 250000 raseljenih Srba iz Hrvatske, pa tek onda da udju u EU. Ali onda bi za bracu usta*e nastao drugi problem jer ni Srbi bili konstitutivni narpf a ne nacionalnaanjina i ne bi uspeli da ostvare Pavelicev san.

ODGOVORITE
Name

sve na tri

09.04.2016 15:55

Kolinda sve na tri: poljupci da Tomom tri puta, sada tri uslova za Srbiju, a vjerovatno ce se i udavati tri puta???

Name

hahaha

09.04.2016 16:34

Da Hrvati u Srbiji imaju ista prava kao i Srbi u Hrvatskoj.Vučiću dragi podijeli im otkaze,oduzmi im državne stanove , oteraj u Hrvatsku i problem riješen.

ODGOVORITE
Name

ana sch

09.04.2016 18:03

A vi ispuniste sve uslove Blago nama ko nas savjetuje

ODGOVORITE
Name

mf

11.04.2016 14:53

Ova zena lijepi oci za javnost.Sto se tice nje onabi sve srbe u Jasenovac.Da je toliko za Srbiju ,Hrvati bi je otjerali u Srbiju ili mr..u u Jasenovac