Poboljšati bošnjačko-srpske odnose

Veliki je izazov i plemeniti cilj raditi na poboljšanju bošnjačko-srpskih odnosa koji su temelj dobre budućnosti u regionu. Oni moraju biti zasnovani na istini bez obzira kakva je.

Bosna i Hercegovina 07.04.2016 | 15:30
Poboljšati bošnjačko-srpske odnose

„Čovjek sa voljom može se boriti i vezanih ruku." Ovu izrečenu misao Dostojevskog najbolje potvrđuje predsjednik Karadžić. On i njegova odbrana uz minimalnu pomoć institucija Republike Srpske i Srbije i uz maksimalna otežavanja, ne samo Haškog tužilaštva, rade istorijski važan posao.

Haški sud, kao pristrasan i politički motivisan, na svjetskom nivou ima za cilj da stavi pečat, da ovjeri lažnu sliku o događajima na prostoru bivše Jugoslavije, lažira uzroke i karakter rata, prikaže Srbe kao genocidne i na taj nači da se spriječi legitimni cilj srpskog naroda da ima svoju državu u optimalnom kapacitetu.

Sa takvim ciljem Haški tribunal nije mogao da pozitivno utiče na pomirenje.

Predsjednik Karadžić i njegova odbrana, iznoseći čvrste dokaze, činjenice i argumente, uz svjedočenje važnih svjedoka, primorali su bar jednog od sudija Sudskog vijeća da izdvoji svoje mišljenje.

Sudija Berd, pozivajući se na ekspertizu stručnjaka UN, piše da Srbi nisu granatirali pijacu Markale, te da su i Bošnjaci ubijali svoj narod, žrtvujući ga za NATO bombardovanje srpskih položaja.

Tribunal je odbacio optužbe u sedam opština BiH i na staklenim nogama iznio kvalifikaciju genocida za Srebrenicu, odustajući od dosadašnje definicije i ne pominjući preuveličan broj od sedam do osam hiljada ubijenih Bošnjaka.

Iznijet je i stav da je bio građanski rat tri naroda BiH, a ne agresije Srbije i Srba.

Sve to je od izuzetne važnosti za istinu i istoriju, a upravo samo na istini se može zasnivati međusobno povjerenje, zato Republika Srpska, Srbija i srpski narod trebaju biti zahvalni predsjedniku Karadžiću.

Srbi ne trebaju da likuju što je izašla na vidjelo istina da su bošnjački političari žrtvovali dio svog naroda. Sa tom gorkom istinom, na dostojanstvven način bošnjački - muslimanski narod treba da izađe na kraj.

Tako razmišljajući, za očekivati je da se bošnjaci ograde od radikalnog i ekstremnog islama, kako bi se na takav način stvorili preduslovi za istinski mir. Bošnjačko–srpski odnosi od presudne su važnosti za dobru budućnost u regionu, bez obzira u kakvim društveno-političkim subjektima ova dva naroda živjela.

Nepravosnažna presuda predsjedniku Karadžiću ne smije da izazove samo deklarativno jedinstvo srpskih političara i naroda i da se završi samo na obećanjima institucija Srbije i Republike Srpske da punom snagom pomognu prvom predsjedniku Republike Srpske.

Združenim snagama, lakše će istina izaći na vidjelo i pripremiti se mogućnost za otvaranje najvažnijeg pitanja – ko je počinio najveći zločin, zločin protiv mira, koji se sastojao u razbijanju jedne suverene države ratom. Ako to pitanje ne otvore sudski dostojnici, otvoriće ga dostojni istoričari.

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

No1

07.04.2016 13:53

Dajte tunju filipovića na čelo i sve će biti ok.svi će se izmiriti i i idemo napred a ne u prošlost

ODGOVORITE
Name

bosanac

07.04.2016 18:58

Dajte Bogića Bogićevića na čelo i sve ce biti ok. Ili Mirka Pejanovića...

Name

Gradjanin BiH

07.04.2016 14:01

Treba poceti sa pomirenjem i gledati u buducnost.

ODGOVORITE
Name

RadikalNO

07.04.2016 15:44

Vidi sad čuda. Čanković se probudio iz zimskog sna. Od velikog Srbina je prešao na pomirenje. Dali to znači dacsu se finansijeri promijenili.

ODGOVORITE
Name

realno objektivno

07.04.2016 16:01

Re radikalno: procitaj citav tekst,ne samo naslov i nemoj da si povrsan.

Name

OO7

07.04.2016 18:24

Do pomirenja je teško doći.

ODGOVORITE
Name

Gradjanin BiH

08.04.2016 12:06

Pa i nije tesko, samo treba poceti, nisu svi cinili zla onim drgim!

Name

Re bosanac

07.04.2016 20:18

Što ih ne stavite na čelo Federacije?

ODGOVORITE
Name

Za bosanca

07.04.2016 21:36

Ti koji se spominju su dosta kvalitetniji i strucniji od ljudi koji danas vode politiku. Posebno u RSu ako vidis kako je sklepana skupstinska vecina i kako je ima pa nema zavisi sta na pijaci dodje na trgovanje sve ti je receno. Uostalom Zeljka Cvijanovic se ne razumije ni u sta konkretno i vodi vladu od nje bi svaki kandidat bio bolji. E sad Baje sto se tice njega treba nadglasat a to je malo tjeze. A i ko mesar je kazu bio dobar

Name

fair-olay

08.04.2016 20:55

Objektivnost, ne drzanje strane po vjerskoj osnovi. Tako dolazi do smirivanja.

ODGOVORITE