Kapičić: Svaka čast momcima, ali mi smo bez stranaca igrali 1/2-finale KEŠ-a!

„Ne želim da osporavam ni da omalovažavam veliki uspeh ove Zvezdine generacije, ali bi u tim pričama o istoriji mogla da se pomene i naša, kaže Dragan Kapičić.

Košarka 09.04.2016 | 18:20
Kapičić: Svaka čast momcima, ali mi smo bez stranaca igrali 1/2-finale KEŠ-a!

Košarkaši Crvene zvezde prvi put u svojoj istoriji obezbedili su plasman u četvrfinale Evrolige, ali legendarni as crveno-belih Dragan Kapičić u razgovoru za Večernje novosti podseća da su crveno-beli u sedam decenija svog postojanja beležili uspehe koji nimalo nisu za zanemarivanje.

Retko ko od medija seti se da pomene da je Crvena zvezda 1974. godine osvajanjem Kupa pobednika kupova postala prvi tim u istoriju jugoslovenske košarke koji se domogao evropskog trofeja, kao i da je ta generacija u sezoni 1972/1973. stigla do polufinala Kupa šampiona i to sa igračima koji su ponikli u klubu. To je ono što najčešće zasmeta Kapičiću.
„Ne želim da osporavam ni da omalovažavam veliki uspeh ove Zvezdine generacije, ali bi u tim pričama o istoriji mogla da se pomene i naša. Svaka čast ovim momcima, nije lako postati deo krema evropske košarke, ali nije bilo ni onda...“, rekao je legendarni as Crvene zvezde za Novosti.

Zvezda se tada u polufinalu sastala sa strašnim CSKA, ali je pre toga rušila gigante kao što su Real Madrid i Makabi.
„Pobediti Real u Madridu bilo je posebno značajno, neverovatno imajući u vidu da smo bili tim bez stranaca, sastavljen od igrača koji su ponikli i afirmisali se u Zvezdi. Isto tako i pobeda protiv Makabija u Tel Avivu, iako smo igrali bez Ducija Simonovića, koji se naljutio i nije ni trenirao sa ekipom. Koliko me sećanje služi, mislim da sam u toj utakmici postigao 44 poena. Ispali smo u polufinalu od CSKA, koji je praktično bio reprezentacija Sovjetskog Saveza“.

Prisetio se Kapičić i čuvene tuče u meču sa milanskim Simentalom, sezonu ranije u finalu Kupa pobednika kupova.
„Učestvovali su i igrači i rukovodstva oba tima. Sećam se Amerikanca Arta Kenija, momčine iz ekipe Simentala, koji je jednim okretom oborio desetak policijaca koji su ga držali. Jurio je Moku Slavnića preko celog terena, koji se spasao tako što je uskočio među naše navijače na tribinama“.

Koliko su ti uspesi bili veliki toliko je i ovaj, s obzirom koliko je danas teško stati na crtu finansijski moćnim gigantima.
„Sport ima mnogo problema, kao i društvo u celini i nije lako stati na crtu bogatim ruskim i turskim klubovima. Treba pozdraviti veliki rezultat ostvaren već u trećoj godini učešća, ujedno i pohvaliti organizacioni deo kluba na čelu sa Nebojšom Čovićem. Zvezda je u ranijem periodu izgubila identitet, a sada radi ono što je pre nje radio Partizan u evropskim okvirima. Samo ne sme da se zaboravi da je bilo još uspeha u njenoj istoriji“, zaključio je Kapičić.

Komentari / 0

Ostavite komentar