Zločine mudžahedina procesuiraće Sud BiH?

Tužilaštvo BiH uskoro će podići optužnicu protiv pripadnika zloglasnog odreda "El mudžahedin" za koje postoji sumnja da su u septembru 1995. godine na području Vozuće i Zavidovića učestvovali u ubistvu zarobljenih srpskih civila i vojnika, saznaje se od izvora bliskog toj instituciji.

Bosna i Hercegovina 05.04.2016 | 22:56
Zločine mudžahedina procesuiraće Sud BiH?

Optužnica će, prema riječima našeg sagovornika, biti podignuta protiv desetak mudžahedina među kojima su komandant "El mudžahedina" Abu Mali i glavni bezbjednjak te jedinice Ajman Avad. Dodao je da su u toku i provjere za člana komande tog odreda Abu Hamzu, koji je nedavno pušten na slobodu iz Imigracionog centra u kome je proveo sedam godina zbog procjene da predstavlja opasnost po nacionalnu bezbjednost BiH.

- Avad i Abu Hamza se nalaze u BiH kao i još nekoliko mudžahedina protiv kojih će biti podignuta optužnica. Za njih nekoliko se ne zna gdje su, ali će optužnica biti podignuta i biće traženi putem Interpola. To je slučaj sa Abu Malijem za kojeg imamo indicije gdje bi mogao biti. Netačna je informacija da je preminuo krajem prošle godine - kaže sagovornik.

Abu Mali koristio je imena Abdel Kadir Mokari po kojem je Alžirac, Halid Ibn Abdulah, El Muhamed Halid i Halid Ćatić predstavljajući se kao Kuvajćanin, te Damir Pezo iz Zenice.

- On bi bio najnezgodniji svjedok za brojne sadašnje i bivše bošnjačke vojne i političke funkcionere. Abu Mali je najodgovorniji i komandno i kao izvršilac za zločine počinjene nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima u okolini Vozuće - kazao je sagovornik.

O bliskosti Abu Malija sa bošnjačkim političkim vrhom prije nekoliko godina je svjedočio i bivši prvi sekretar Misije BiH pri Ujedinjenim nacijama Darko Trifunović. On je rekao da je Abu Mali pod imenom Safet Abid Ćatović radio kao zamjenik šefa Misije BiH pri UN.

Abu Mali se prilikom zauzimanja Vozuće fotografisao s tadašnjim predsjednikom Predsjedništva RBiH Alijom Izetbegovićem i komandantom Trećeg korpusa Armije RBiH Sakibom Mahmuljinom.

Odred "El mudžahedin" bio je u sastavu tog korpusa, a Mahmuljinu je nedavno počelo suđenje zbog zločina koje su počinili mudžahedini.

- Tužilaštvo radi na predmetima koji se odnose na zločine počinjene nad pripadnicima srpske nacionalnosti na području Ozrena i Vozuće 1995. godine. O detaljima predmeta ni o identitetu osumnjičenih ili prijavljenih osoba ne mogu govoriti - istakao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

"Glas Srpske" objavio je u decembru prošle godine da je Tužilaštvo otvorilo istragu protiv nekoliko pripadnika odreda "El mudžahedin" zbog zločina počinjenih nad srpskim civilima i vojnicima u septembru 1995. godine na širem području Vozuće i Zavidovića. Suđenje Mahmuljinu za te zločine počelo je krajem marta. On je samo jedan od 19 pripadnika Armije RBiH i stranih dobrovoljaca protiv kojih je MUP RS podnio krivične prijave zbog zločina počinjenih nad Srbima na području Ozrena i Vozuće u julu i septembru 1995. godine.

Za zločine mudžahedina u BiH Haški tribunal osudio je komandanta Armije RBiH Rasima Delića na tri godine zatvora, ali niko od direktnih naredbodavaca i izvršilaca tih zločina do danas nije odgovarao.

Abu Maliju nikada nije oduzeto državljanstvo BiH. On je u dokumentima naveden kao Kuvajćanin El Muhamed Halid, a 1994. godine je imao prebivalište u sarajevskoj opštini Stari Grad, dok mu je u novembru 1995. godine registrovano prebivalište u Zenici.

Na osnovu odluke CSB Sarajevo od 26. decembra 1995. godine naknadno je upisan u opštinski registar rođenih i na osnovu toga dobio državljanstvo BiH.

Zločini na području Zavidovića i Vozuće

- pripadnici "El mudžahedina" ubili više od 50 zarobljenih vojnika, civila i sanitetskog osoblja srpske nacionalnosti

- neki od njih su ubijeni ritualnim odsijecanjem glava koje su, nakon toga, pokazivali drugim zarobljenicima

- posmrtni ostaci deset ubijenih poslije rata su pronađeni, identifikovani i sahranjeni, a za tijelima ostalih žrtava potraga još traje

- pripadnici zloglasnog odreda mučili zarobljenike, odsijecali im uši, nanosili im ubodne rane po tijelu, vezali ih i premlaćivali

(Glas Srpske)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

snouden

05.04.2016 16:18

A ja hoće dok unište još dokaza ,šta su čekali 22 godine.

ODGOVORITE
Name

Re

05.04.2016 20:56

Ma lazu brate. Nista od toga

Name

Daidza

05.04.2016 16:55

Svi zlikavci trebaju da odgovaraju pa i ovi ako su to pocinili?

ODGOVORITE
Name

Crni

05.04.2016 17:39

Kad Šešelj nije kažnjen kao velika riba o ovim ribicama netreba ni pričati i još nakon 22 god države zakona i sranja treba i vas medu takve položitti pa osuditi

ODGOVORITE
Name

E.M

05.04.2016 18:35

Najbolje bi bilo CETNIKE USTASE i OVE ISLAMISTE na jedno ostrvo i dati im mnogo oruzija i neka se rokaju a nas normalne nek ostave na miru

ODGOVORITE
Name

Haha

05.04.2016 19:09

To bi bio pravi SHOW i Film. Nova vest sa ratista, Bugari su usli u Sofiju

Name

Михаило Микић

06.04.2016 00:52

Е. М. Не МИСЛИМ ја да су ти нормалан када НИСИ спреман да браниш Отаџбину своју од туђих освајача. Све док се СРБи буду тако понашали и препуштали другом да брани њихово огњиште и кућни праг од освајача, хрвата и муслимана а они као дезертери да шверцују по градовима земаља у којима мир влада неће ВАСКРСНУТИ СРБСТВО И САВИНА СВЕТС СРБИЈА!