Trebinjcima za ponos: Radi, svira i studira!

Trebinjka Maja Milojević jedna je od onih mladih ljudi koji se mogu pohvaliti višestrukim talentima. Ova Hercegovka se već nekoliko godina bavi ručnom izradom narodnih nošnji za lutke, svira neobičan instrument - tarabuku, a pored svega toga studira i radi.

Republika Srpska 04.04.2016 | 09:59
Trebinjcima za ponos: Radi, svira i studira!

Kada je prije tri godine za Udruženje žena "Vasila" iz Trebinja od žice i vune izradila svoju prvu lutku, Maja nije ni pretpostavljala da će njeni neobični suveniri jednog dana krasiti brojne domove širom Srbije, Crne Gore, Italije, Grčke, Bugarske, pa čak i Amerike. Ova talentovana Trebinjka, nakon saradnje s udruženjem, počela je da radi samostalno, ali na malo drugačiji način. Umjesto da izrađuje lutke, ova Hercegovka se već nekoliko godina bavi ručnom izradom narodnih nošnji za lutke, svira neobičan instrument - tarabuku, a pored svega toga studira i radi.

Ne zapostavlja hobi

"Ovo su obične barbike za koje je šivena narodna hercegovačka nošnja. Materijali su originalni kao na pravoj nošnji i veoma su skupi i kvalitetni. Opanci su od kože, čarape od vune, pregača je tkana, podsuknja od srpskog platna, a tu imamo i ukrasne trakice. Baš nastojim da to bude originalno, kao prava nošnja", priča Maja i dodaje da materijal uglavnom kupuje u Trebinju, ali da ponešto mora da naruči i iz Beograda.

Iako izrada samo jedne nošnje zahtijeva mnogo vremena i truda, Maja, i pored toga što je zaposlena i što studira, ne zapostavlja svoj hobi. Može, kaže, da ispuni želje i onih najzahtjevnijih, a gotovo da nema nošnje koju ne bi znala da sašije. Za jednog Crnogorca izradila je čak i lutke u pokretu kako igraju čuvenu "proletu", a za trebinjski KUD "Alat" nekada u samo jednoj narudžbi izrađuje i više od šest lutaka. Oni su joj, kaže, i najbolji kupci jer često putuju, a njene lutke u tradicionalnoj nošnji rado poklanjaju gdje god odu.

"Radila sam za jednu konobu u Crnoj Gori. Čovjek je tražio da mu napravim mušku i žensku lutku kako igraju "proletu". Obje lutke trebalo je da stoje na jednom postolju, bez ikakvog oslonca i uspjela sam da ih nekako žicom učvrstim. To mi je, zaista, bio najveći izazov, a ujedno i jedan od mojih naljepših radova", kaže naša sagovornica.

Možda nekome djeluje jednostavno, ali za šivenje samo jedne nošnje Maja potroši mnogo vremena.

Simbolična cijena

"Ne biste vjerovali, ali potrebno je čak šest sati da se izradi jedna ovakva lutka. Počinjem uglavnom od podsuknje. Nju prvo sašijem jer mi je ona kao neka vodilja za dalju nošnju, za figuru. Zatim, dodajem ukrasne trakice da to izgleda lijepo. Nakon toga, pravim opanke od kože, pa prsluk, i na kraju ide ćurdija. Barbikama obavezno napravim i tradicionalnu frizuru sa pletenicom oko glave", priča ova talentovana Hercegovka.

I pored vremena, truda i materijala koje uloži, Maja svoje radove ne prodaje po visokim cijenama. Jedna njena lutka u Trebinju košta oko 30 maraka, što je i te kako simbolično kada se uporedi sa cijenama ovakvih suvenira u okruženju.

"Prošle godine sam svratila u Kotor, gdje ima lutkarska radnja u kojoj su samo lutke u narodnoj nošnji. Jedna ovakva lutka košta 70 evra. Baš ista ovakva barbika u crnogorskoj narodnoj nošnji. To je tamo minimalna cijena, a u paru koštaju i do 300 evra", objašnjava Maja.

Ljubav prema udaraljkama

Pored izrade narodnih nošnji za lutke, ova talentovana Hercegovka ima i druge hobije. Već pet godina svira neobičan instrument - tarabuku, te bubnjeve i gitaru, a donedavno je bila i član trebinjske etno-grupe "Zahumlje". U tarabuku se, kaže, zaljubila kada je slušala jednog momka kako je svira ispred trebinjske crkve. Nakon dugog ubjeđivanja sa roditeljima, uspjela je da dobije ovaj instrument.

"Tako sam počela da sviram. Znala sam da vježbam čak i po četiri sata. Prsti su mi često oticali, ali ta volja i želja da naučim ipak je nadjačala sve to", kaže Maja.

Izvor: Press

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

tracak svijetlosti

04.04.2016 08:39

Svaka cast. Nazalost ovakve vijesti prodju gotovo neopazene...

ODGOVORITE