SzP najoštrije osudio poskupljenje struje

Savez za promjene najoštrije osuđuju odluku Regulatorne komisije za energetiku o poskupljenju električne energije koja će dovesti do lančanog rasta cijena roba i usluga u Republici Srpskoj.

Republika Srpska 27.03.2016 | 20:59
SzP najoštrije osudio poskupljenje struje

Poručuju da će odluka o poskupljenju biti štetnija nego što ova bahata vlast uvjerava i da će SzP učiniti sve kako bi se poništilo poskupljenje koje su nametnuli građanima.

Šef Resora za energetiku SDS Slaviša Kovačević kaže da je razlog ovog poskupljenja stranačko zapošljavanje, neefikasna uprava i višemilionski štetni ugovori.

Ističe da je samo u 2014 je u elektroprivredi Republike Srpske zaposleno preko 800 novih radnika.

“U 2005. godini za plate u elektroprivredi u Srpske je išlo 112 milona KM ili 19 odsto ukupnih prihoda. Danas je taj broj, nakon deset godina i 1.500 novih zaposlenih, 234 miliona ili 30 odsto ukupnih prihoda. Nenamjenskim trošenjem sredstava i prevelikim brojem zaposlenih Elektroprivreda i Republika Srpska su oštećeni su za najmanje 640 miliona maraka”, kazao je Kovačević, dodajući da se od tih sredstava mogao izgraditi jedan novi termoenergetski objekat koji bi bio u vlasništvu svih građana Republike Srpske.

On je ocijenio da Ministarstvo industrije i privrede Republike Srpske loše radi svoj posao pa umjesto rasterećenja privredi, koja bi otvorila nova radna mjesta, uvode poskupljenja i namete.

Neprihvatljivo je, dodaje on, da se na ovaj način saniraju finansiski gubitci u elektroprivredi.

“Nisu istinite tvrdnje da će prosječni stanovnici imati samo dvije marke poskupljenja. Elektroprivreda će na godišnjem nivou od građana uzeti dodatnih 15 miliona maraka, a od privrede 13 miliona”, kazao je Kovačević.

Ističe da je elektroprivreda pred kolapsom i da je to potvrdio i sam ministar energetike i rudarstva Petar Đokić koji je javno priznao da je elektroprivreda pred finansiskim slomom.

Kovačević je podsjetio na izjavu predsjednika DNS-a Marka Pavića da neće dozvoliti poskupljenje električne energija.

“Izborni slogan DNS je bio `riječ je riječ` očigledno je u ovom slučaju to znači `riječ je laž`”, kazao je Kovačević.

Goran Đorđić, poslanik SNS u Narodnoj skupštini Replike Srpske, kaže da je svima postalo jasno da vladajuća koalicija ne misli o interesima građana i njihovim potrebama.

“Savez nezavisnih socijaldemokrata je sada postao takozvani SNSD jer politika sa kojom su kupili povjerenje građana nema veze sa socijademokratijom".

Lideru DNS-a Marku Paviću, Đorđić je postavio pitanje zašto nema hrabrosti da izađe pred građane i kaže zašto ih je prevario.

Navodi da je postalo potpuno jasno da aktuelna većina u Srpskoj više nama podršku građana i da im je u borbi za vlast preostala samo politička korupcija i kupovina glasova.

“Oni će na lokalnim izborima pokušati da ponovo političkim pritiskom kupuju glasove i ucjenjuju zaposlene u elektroprivredi. Pošto su shvatili da nemaju drugog novca odlučili su da to finansiraju građani Republike Srpske preko računa”, kazao je Đorđić.

Milenko Ristić, član Predsjedništva PDP, je rekao da je očigledno da nakon kolapsa zdravstvenog sistema slijedi kolaps elektroenergetskog sistema u Republici Srpskoj.

Navodi da je vlast povećala namete i poljoprivrednicima tako da sada za jedno poljoprivredno gazdinstvo ukupni nameti idu do 220 maraka.

BN TV

Komentari / 46

Ostavite komentar
Name

Struja

27.03.2016 09:53

Nećemo promjene foteljaša, oćemo sve cijene gore da se spasemo od napada na RS

ODGOVORITE
Name

dnk

27.03.2016 10:32

Opozicija je u pravu 100 %!Zar da obicni posteni i siromasni narod RS da placa SNSD-ove glasace kojih ce biti jos pred ove izbore!?

Name

Nedjo2

27.03.2016 11:09

Struja kote napada i odakle su napadi pa brani se izborima hahaha

Name

Deki

27.03.2016 12:15

Ajmo svi po 2 marke za Dodikovu mladez zaposlenu pred izbore.Sta ih je samo Adzic zaposlio pred izbore...ihhhh..

Name

Kolko el energija

28.03.2016 20:13

PITAJTE BABICA JEL SKUPO NIJE BRALE DOK POPALI SAMO PO JEDNU SIJALICU PO STANOVIMA MORAĆE JOŠ SA ŠKRBOM U ŠTETU

Name

nažalost

27.03.2016 10:18

Nema od toga ništa. Struja je poskupila, građani moraju platiti račune a glasati mogu za koga hoće, ne moraju na izbore ni izlaziti, opet isto.

ODGOVORITE
Name

kiki

27.03.2016 10:39

Vi ste krivi i vasa suplja saopstenja,nista konkretno od vas zbog takve opozicije oni nam ovo i rade namjerno,date saopstenje i odete vi da zelite promjene znate vi kako se to radi.

Name

re kiki

27.03.2016 12:22

Vidim ti znas kako se to radi, pa ucis Opoziciju. Hajde jednom narod neka prizna da je pogresio pa neka sam nesto promeni a ne vecito da kuka na forumima i da ceka nekog treceg da ih spasava... To je kukavicluk! Sami ste u**ali motku, sami je perite, nije vam SZP kriv!

Name

Drago

27.03.2016 10:24

Sad će reći "komisija je nezavisna, mi ništa ne možemo"...laganje, laganje laganje, to je stanje društva. Pogledajte sve izjave Dodika, Pavica, futavog Djokića (da ne spominjem stevandića, sa malim "s") juče jedno - danas drugo, evo već 25 god...

ODGOVORITE
Name

maja

27.03.2016 10:44

Predajemo li se ? Pušta o li Baju da nas uništava? Onog sto viri iza Vučicevih ledja? Onog sto samo nije sklopio ruke? Zar da ne kaznimo nakaze od ljudi? Ako pogrijsimo,opet kaznjavajmo! Ako ne stignemo,naučimo potomke da se nauče prepoznavati! Ne ide to brzo,ali vrijedi!

ODGOVORITE
Name

vuk

27.03.2016 10:53

Sve se u nas rjesava sistemom ho-ruk.

ODGOVORITE
Name

vuper

27.03.2016 10:55

Sve ste vi to birali nisu oni nista krivi, dali ste im mogucnost da rade sta hoce. O i su obezbedili glasacku masinu i niko im nista ne moze.

ODGOVORITE
Name

OEBS ima cijenu

27.03.2016 23:02

Kupili papke i prekrojili rezultate, a stranci podržali.

Name

Vasilije

27.03.2016 11:33

Za koga se ovi bore, pa,tebe,narode,nema,nema.Oni se brinu za svoje debele g..ice, da bi se zaštitili od vasionskog kriminala. Bagru u zatvore, a onaj kome je narod na prvom mjestu neka vlada.

ODGOVORITE
Name

рибар

27.03.2016 11:49

Пријевремени избори због повећања струје? Нама зеленим лично пријевремени избори одговарају, али зато што имамо јасан план како ујединити све у Српској и покренити пр5ву праву послератну обнову. Шта ће вама господо из савеза избори,да сте ви господо хтјели промјене које се једино изборима могу ријешити, не би изгубили (не)намјерно изборе 2014 године. Шта ће вама ванредни избори, да немате можда радикална рјешења из области привреде, да немате јасна план очувања и ревитализације ПРИРОДНИХ РЕСУРСА,те план њиховог контролисаног коришћења за развој стратешких грана привреде. Да случајно осим десет година кукања о криминалу немате рјешење за стратешки развој енергетике, пољопривреде, туризма, дрвне индустрије? Да немате одговоре на безбједносне, економске и невјероватне климатске промјене у свијету? Да нисте случајно договорили са партнерима из Федерације да дефинитивно прихвате и признају у Федералној и парламентарној скупштини БиХ Дејтонски споразум, односно Републику Српску, да престану одмах са вр ијеђањем и медијском сата сатанизацијом српском народа? Да нисте договорили да се формира стручна комисија која ће испитати све чињенице, од тога како је дошло до рата, како се ко понашао у рату и после рата, све наравно у сврху трајног помирења народа у БиХ, нарочито муслиманског и српског, на чему ја и моји зелени инсистирамо годинама? Да немате....................???????????? С поштовањем Никола Лазаревић предсједник зелених Српске

ODGOVORITE
Name

rade

28.03.2016 18:59

Pибар- najbolji moguci komentar.Svaka cast.

Name

£

27.03.2016 12:11

Koliko struje treba prodati da se namire plate pol.t.kar.na?

ODGOVORITE
Name

Brat Đuro

27.03.2016 12:14

Pa ove gluposti od strane SzP će me natjerati da se iz inata učlanim u SNSD poslije 25 godina u SDS. Ovo licemjerje postaje nepodnošljivije od brutalnosti vlasti. Ili nešto radite ili ne sprečavajte ljude koji žele nešto da promijene.

ODGOVORITE
Name

xyz

27.03.2016 14:18

Upravo tako...od milionskih afera i najava hapšenja priča se svela na poskupljenje struje???

Name

Gacko

27.03.2016 12:40

Nema nista od osuda !!! Ne uradite li nesto konkretno na izborima vas nece ni biti istopit cete se . Najavljivali ste hapsenja cim sipu preuzmete i nista a prodjose dvije god . Ja sam uvjek glasao za vas i u buduce cu ali koliko vidim narod vam sve manje i manje vjeruje . Samo osudjujete to mogu i ja .

ODGOVORITE
Name

Justice

27.03.2016 13:06

I to je sve sto cete uraditi po tom pitanju?

ODGOVORITE
Name

Privrednik

27.03.2016 13:11

Ako je rekao Kovacevic onda cemo stvarno "kolaps" dozivjeti. Eto ja imam ,ozbiljnu ,koliko toliko firmu i ne mislim da cu dozivjeti ikakve promjene na dole u poslovanju. Nemojte vise zamajavati ljude. Ozbiljan privrednik zna da je struja u Federaciji duplo skuplja nego kod nas u RS, a prosjecne plate su gotovo iste. Slobodno gradani provijerite. Ne branim vlast zato sto su sad trenutno sve lopovi i jos vece neznalice ali i ovi su najobicniji salabajzeri.

ODGOVORITE
Name

konacno

27.03.2016 13:17

SzP mora na predstojecim izborima da ponudi kandidate koji nemaju nikakvih politickih i uopste drustvenih negativnih hipoteka (pogotovo u opstinama u kojima pozicija drzi vlast) - a to su uglavnom vanstranacki kandidati.

ODGOVORITE
Name

pele

27.03.2016 13:38

Nisu oni nikog zaposlili. Samo su ih primili u firme, dali im kompjutere da se igraju i prilično dobru platu. Jer, ni oni ranije zaposleni nemaju šta raditi. Čisti lopovluk. Baja je glavni za sve kriminale, a i ovo zapošljavanje je KRIMINAL.

ODGOVORITE
Name

DoklrePriča

27.03.2016 14:14

Opozicio, izvedite narod na ulicu... U protivnom, ISTI ste kao VLAST.

ODGOVORITE
Name

re dokle price

27.03.2016 16:17

Tako je sve mi se cini da SzP podrzava vlast.

Name

Mure

27.03.2016 14:44

Pa zar nece biti referendum o poskupljenju struje ?? :-)

ODGOVORITE
Name

razocaran

27.03.2016 15:18

Ko su ovi likovi, pola ih je bilo u snsd, Slavisa Kovacevic bivsi direktor snsd-ovac proslavlja pobjedu snsd 2014 u Dubici a sad kao on je opozicija. Zinulo mu dupe (kao i njegovom ocu svojevremeno) na direktorsku fotelju. Ovi gremlini su 10 puta gori od snsd, ne bore se oni za narod vec da pljackaju poput ovih na vlasti, samo bi bili jos gori. Sa ovakvom opozicijom mozemo cekati samo da mile umre, bice dozivotni predsjednik jer su ovi gori 100 puta od njega.

ODGOVORITE
Name

Brat Đuro

27.03.2016 16:55

Mala dopuna. S.Kovačević nije bivši član SNSD nego i sadašnji, ali izgleda da ovdje vlada princip dvojne registracije, a možda po potrebi i višestruke. Vadi se članska koja odgovara. Moral i principi na najvišem nivou. Čelnici stranaka takve obožavaju,oni su kao plastelin, modeliraš ih po želji.

Name

Dopuna

27.03.2016 18:08

Po mjenjanju stranaka i politickom konvertitstvu je ubjedljivo najljigavija pojava koja se odaziva na ime Dragan Bogdanic!

Name

stojadin

27.03.2016 16:52

Bogami preznoji se opozicija s ovim saopstenjem,e nek ste im rekli,pravo ce se zabrinuti i pocesati po...,malo su poskupili trebali su bar 20 posto.

ODGOVORITE
Name

Wq

27.03.2016 17:12

Sta vise pricate radite nesta da se zaustavi i ja cu izaci na TV reci nesta i sutra od tog nista tako i vi radite.

ODGOVORITE
Name

Gastarbeiter

27.03.2016 18:15

E sad narode glasajte za opoziciju oni ce smanjiti cijene struje, goriva, hrane i sve poreze to svi obecavaju, ali kad se docepaju vlasti sve poskupljuje. Zašto? Zašto sto svaka vlast živi od nameta i poreza bilo gde i bilo u kojoj zemlji. Nije to problem, problem je sto naše vlasti bilo ko je na njoj te poreze umesto da koriste na izgradnji bolnica i ostale infrastrukture oni stavljaju većinu u svoj džep. To je cilj dolaska na vlast.

ODGOVORITE
Name

Mile Banja Luka

27.03.2016 19:03

Predlazem da Savez za promjene sazove press konferenciju povodom pomjeranja sata.

ODGOVORITE
Name

kosta

27.03.2016 20:32

Sram vas bilo VI opozicija izradjite na ulice smanjite sebi plate predložite programe a VI još gori od rodila vidim sta radite u Sarajevu samo zapošljava te svoje po partijskim linijama sram vas bilo.

ODGOVORITE
Name

stefan

28.03.2016 06:06

Bože sačuvaj, šta ova petorica traže, Je li to SzP. Đorđić i ostali. SzP nema legitimitet ako na slikama nema Mihaljice, Šukala, Gligorića, Dronjka, Matijaševića, Govedarice, Borenovića i ostalih odavno zaboravljenih i istrošenih likova. SzP oće vanredne izbore zbog poskupljenja struje ali samo u Banjaluci, a neće na nivou BiH. Mislim gospodo iz SzP da ste definitivno promašaj ovog naroda što će Vam narod reći i u oktobru. Nadam se da će ovaj komentar biti objavljen.

ODGOVORITE
Name

struja 1

28.03.2016 06:34

Pa našta smo spali da jedan Milenko Aćanovac priča o zdravstvu, elektro energetskom sektoru. Posle rata zadužen do guše a sad glumi nekog intelektualca. E moji Loparcani kakva vas je letargija snašla, svi pričate a ništa ne preduzimate , persona je sporna a ne stranka. Pazite njegova teorija ,,narod voli drčnost ,kravatu ,bijesno auto i on to slijedi da bi kao navodno bio cijenjen - on je cijenjen.

ODGOVORITE
Name

p

28.03.2016 06:56

2005.godine smo imali i više stanovnika nego danas a duplo manje zaposlenih u Elektro sektoru.O poredjenju rashoda je smiješno pričati!Mislim da snsd-ove prohtjeve ne bi zadovoljio ni Ruski budžet!

ODGOVORITE
Name

Струја

28.03.2016 08:07

Народ мора да издваја мјесечно 2 км кaко би ови у Eлекропривреди имали редовно плате...

ODGOVORITE
Name

Bane

28.03.2016 08:18

Voda najskuplja u BiH a sad i struja poskupljuje, ne zna se ko su veci lopovi

ODGOVORITE
Name

Topalovići

28.03.2016 08:22

Nemam apetita da čitam ove vijesti. Vazda neki kravatirani, kao bitni, kao pogrebna družina ispred nekih mikrofona, smrtno ozbiljni. I šta učiniše? Saopštenja? Ili oni sa nabrajanjem afera? Gdje su djela? Svi, crna opozicija I još crnja pozicija, imaju stanove u drugim državama, a nama serviraju odbranu republike ispred mikrofona, kao tužni skup, koji vise liči na...

ODGOVORITE
Name

dns

28.03.2016 10:41

Sve ste vi u pravu, vi iz Szp, ali u Bijeljini, gdje vlast "drži" SDS već ko zna koliko donesoše odluku o poskupljenju vode, koja je najskuplja u RS, pa cijena odvoza smeća, pa gradsko grijanje... Što i to ne pomenete, licemjeri jedni ? Dajte nam dr Zlatka Maksimovića na čelo GU BN !!!!!!!

ODGOVORITE
Name

RS do groba

28.03.2016 13:18

Ako imas posao onda te ovo poskuljenje ne zanima! Provjerite brzo vlastiti nivo kompetencija za posao na budžetu u institucijama BiH, RS, FBiH i svih kantona.

ODGOVORITE
Name

sinisa

28.03.2016 16:36

Sta ovaj Kovacevic prica dok je bio v.d. direktora Zavoda za udzbenike u I.Sarajevu onda je bio i clan SNSD-a i sve je valjalo,cim je smijenjen jer nije znao vodit firmu koja unaprijed ima dogovorene poslove od drzave nista ne valja.

ODGOVORITE
Name

Петар

28.03.2016 19:23

Прави штрумпфови. Борба за фотеље и позиције у име народа.

ODGOVORITE
Name

007

29.03.2016 06:43

Na scenu je stupio "rezervni" sastav Saveza za promjene. "Prvotimci" su se izgleda umorili ?

ODGOVORITE