EU je smetnja za specijalne službe

Evropska unija "na izvestan način stoji na putu" evropskim specijalnim službama, izjavio je bivši direktor CIA Majkl Hejden.

Svijet 26.03.2016 | 21:45
EU je smetnja za specijalne službe

"Ne želim da istupam protiv Evropske unije, ali taj savez nije faktor nacionalne bezbednosti za svaku zemlju koja je njegova članica. U realnosti na određeni način taj savez stoji na putu državama koje pokušavaju da zaštite bezbednost svojih građana", rekao je Hejden za BBC.

Prema njegovim rečima, standardi službi bezbednosti u raznim evropskim zemljama veoma su različiti.

Najvišu ocenu on daje specijalnim službama Velike Britanije i Francuske. U skandinavskim zemljama, prema njegovom mišljenju, specijalne službe su "dobre, ali malobrojne".

Ostale evropske zemlje nemaju dovoljno osoblja u bezbednosnim strukturama, a belgijske specijalne službe, prema Hejdenovim rečima, ne samo da imaju ograničene resurse, nego i ograničena pravna ovlašćenja.

Pored toga, belgijske službe bezbednosti "otvoreno rade za Vladu koja ima svoje probleme u upravljanju državom", smatra stručnjak.

Bivši šef CIA je, takođe, naveo da su specijalne službe iz evropskih zemalja bile naklonjenije saradnji sa američkom obaveštajnom službom, nego međusobnoj saradnji, zbog čega izlazak Velike Britanije iz EU neće uticati na britansko–američku saradnju.

Ranije je bivši šef obaveštajne službe MI–6 Ričard Diarlav izjavio da će izlazak Britanije iz sastava EU pozitivno uticati na bezbednost te zemlje.

Pitanje bezbednosti Britanije u EU izašlo je u prvi plan posle terorističkih napada u Briselu, u kojima je 31 osoba poginula, a više od 300 ljudi je ranjeno.

Referendum o članstvu Velike Britanije u Evropskoj uniji zakazan je za 23. jun. Prema rezultatima internet–ankete kompanije „ORB Internešenel“, više od polovine Britanaca podržava izlazak zemlje iz EU.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar