Sijekovac: Parastos ubijenim Srbima

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko–tuzlanski Hrizostom služio je parastos u crkvi Svete velikomučenice Marine u Sijekovcu kod Broda, povodom 24 godine od stradanja srpskog civilnog stanovništva iz ovog mjesta 1992. godine.

Republika Srpska 26.03.2016 | 15:12
Sijekovac: Parastos ubijenim Srbima

Episkop Hrizostom je poručio da nijedan postradali nevini čovjek nije izgubljen i da u ruci Gospodnjoj čeka vaskrsenje, dok Božiji sud čeka one koji su ovaj zločin počinili.

"Uvijek ćemo ih se sjećati, a u svakom ubijenom Srbinu iz Sijekovca ubijen je srpski narod, jer je to bilo planirano svima nama koji smo se našli na ovim prostorima poslije cijepanja Jugoslavije", rekao je vladika.

Prema njegovim riječima, Sijekovac je probudio svijest srpskog naroda da na vrijeme shvati opasnost koja se krila iza onog što se dešavalo ranije u Sloveniji i Hrvatskoj.

"Svi smo 1992. godine bili sa vama u Sijekovcu, jer je vijest o masakru nad nevinim ljudima potresla svakog Srbina, ali sigurno i svakog čestitog čovjeka koji nije mogao da povjeruje da se to desilo. Sijekovac je bio opomena svim Srbima šta im se sprema u cijepanju bivše Jugoslavije, a bio je planiran isti scenario kao i 1941. godine", rekao je episkop Hrizostom.

On je dodao da još niko nije procesuirao one koji su na ovom mjestu ubijali nevine, a da se procesuiraju oni koji nikada ne bi ni pomislili da nekoga ubiju, a kamoli da su nekog ubili i osuđuju na višedecenijske kazne zatvora.

"Svjedoci smo da su i ovih dana scenaristi razbijanja Jugoslavije ponovo režiseri novih situacija, kako na Balkanu, tako i u BiH, ali i van granica u sudovima u Hagu i na drugim mjestima gdje se pravda ponovo ubija, a zločin nikada ne kažnjava", rekao je vladika Hrizostom.

Nakon parastosa vijence na Spomen-obilježje položili su rodbina ubijenih Sijekovčana, izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Velimir Sakan, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, ministar rada i boračko–invalidske zaštite Milenko Svanović u ime Vlade Republike Srpske, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić u ime Savjeta ministara BiH, delegacija opštine Brod i Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH.

Vijence su položile i delegacije Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza organizacije i udruženja ratnih vojnih invalida, Saveza logoraša Republike Srpske, Saveza udruženja civilnih žrtava rata, Udruženja veterana Republike Srpske i ruski predstavnik Rafinerije nafte u Brodu.

Nakon parastosa i polaganja vijenaca delegacije su obišle mještanku Sijekovca Milju Zečević, kojoj su na današnji dan 1992. godine ubijena tri sina i suprug.Regularne snage Hrvatske, sa paravojnim muslimansko-hrvatskim formacijama iz tadašnje Republike BiH, izvršile su stravične zločine u nekoliko navrata 1992. godine u selu Sijekovac, opština Brod, zvjerski usmrtivši 46 civila, uglavnom žena, djece i staraca.

U prvom ratnom zločinu počinjenom na teritoriji BiH za sat vremena ubijeno je devet osoba, među kojima najviše članova porodica Milošević i Zečević, gdje su ubijeni očevi sa dva, odnosno tri sina.

U Sijekovcu je tokom 1992. godine ubijeno 46 lica, uglavnom žene, djeca i starci, od kojih je najmlađa žrtva bio Drago Milošević /17/, a najstarija Vaso Zečević /77/.

Zapaljeno je 15 kuća, kao i crkva Svete velikomučenice Marine.Ova ubistva bila su signal svim Srbima u BiH kakva ih sudbina čeka ukoliko ne budu spremni da brane svoja ognjišta.Dokazni materijal o ovim zločinima predat je 22. maja 2002. godine haškim istražiocima, dok je Haški tribunal ovaj predmet 2006. godine ustupio Tužilaštvu BiH.

Izvor: SRNA

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

KS

26.03.2016 15:55

Eto ko je zapoceo rat:Regularne jedinice vojske Hrvatske i paravojne jedinice muslimanskih dobrovoljaca

ODGOVORITE