Komersant: Rusi veći Srbi od samih Srba

Smešno je biti veći Srbin od samih Srba, piše moskovski Komersant, povodom reakcija ruskih poslanika na presudu Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu.

Svijet 25.03.2016 | 08:16
Komersant: Rusi veći Srbi od samih Srba

List navodi da su ruski političari nakon oglašavanja presude počeli da negoduju.

Prvi potpredsednik Državne dume komunista Ivan Meljnikov rekao je da je proces Karadžiću bio "politički angažovano proameričko takozvano suđenje".

Lider Liberalnodemokratske partije Vladimir Žirinovski Karadžića je nazvao "herojem" i "prekrasnim čovekom", i optužio Zapad za sprovođenje "antisrpske, antipravoslavne pozicije".

"Ton ruskih parlamentaraca zvuči napadno i neumesno, posebno jer je reakcija rukovodstva Srbije na presudu bila mnogo mirnija", piše "Komersant".

List navodi da su Karadžića uhapsili sami Srbi 2008. godine, da su ga sami izručili tribunalu i da "sudbina bivšeg lidera bosanskih Srba nije tako važna kao odnosi sa Zapadom".

"Tačno je da je od momenta hapšenja u Beogradu promenjena vlast. Današnji predsednik Tomislav Nikolić je i sam nekada bio nacionalista, član Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i delio je mnoge Karadžićeve poglede. Ali sada je šef države i život ga je naterao da promeni stavove, ili makar da ih ne iznosi javno", navodi "Komersant".

List piše da je cilj sadašnjeg srpskog rukovodstva zbližavanje sa EU i da je realizacija tog cilja nemoguća ako vlasti budu smatrale nacionalnim herojem čoveka koga većina lidera EU doživljavaju kao ratnog zločinca.

"Da li je to pravedno ili nije, to je drugo pitanje. Koliko se moralno ponašaju srpski političari prema Karadžiću, to je takođe drugo pitanje. Ali ta pitanja nisu naša", piše u komentaru.

Dodaje se da je to srpsko pitanje geopolitički izbor Srbije, a da Rusija ima dovoljno svojih problema.

"Rusija ima više nego dovoljno problema koje treba rešiti, među kojima su i problemi sa Zapadom. Šta će joj tuđi? Poslanicima Dume sada za potpunu sreću samo fale Karadžić, ubistva u Srebrenici, okupiranje Sarajeva", navodi "Komersant".

U komentaru se ocenjuje da poslanici Dume žele da u očima glasača izgledaju jako, ratoborno i nesalomljivo. Žele da izgledaju kao "borci za pravoslavlje i slovenstvo. Većim patriotima Srbije nego sami Srbi. Samo sa strane to svejedno izgleda čudno", zaključuje se u "Komersantu".

Hag izrekao prvostepenu presudu Radovanu Karadžiću za zločine u BiH od 40 godina zatvora, ocenjeno da je odgovoran za genocid u Srebrenici i opsadu Sarajeva.

Izvor: B92

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Ruskinja

25.03.2016 06:45

Sve protiv Srba svijet a sad.i Rusi jadni smo mi kao narod

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

25.03.2016 18:43

Preispitaj malo svoj stav. Ko je dao veto na rezoluciju o Srebrenici, ko je onemogućio da Kosovo uđe u UNESCO? To je u zadnje vrijeme. Da ne pominjem zašto ne može Kosovo biti zvanično međunarodno priznato... Mi smo sami protiv sebe. Dok budemo lupali u svaki zid kao muha bez glave niko nam ne može pomoći. Kako da pomogneš nekome ko ne zna šta će da misliti za sat vremena. Ovdje prvenstveno mislim na Vučića. Sami smo mi sebi krivi priznao to neko ili ne.

Name

PROJEKAT

25.03.2016 07:35

AMERIKA I EVROPA NA ČELU SA NJEMAČKOM SAGRADIŠE PROJEKAT RUŠENJA BIVŠE JUGOSLAVIJE ZA ŠTO ĆE BITI OSUĐENI SRBI.IPAK SU BILI IZNENAĐENI ČVRSTINOM I PAMEĆU SRPSKOG NARODA I RUKOVODSTVA DA SU ALIJU IZETBEGOVIĆA I FRANJU TUĐMANA MORALI EUTANAZIRATI KAKO BI SE PRIKRIO ILI UMANJIO ZLOČIN NJIH SAMIH A I EVROPE I NATOA.IPAK JE PROPAO PROJEKAT STAVLJANJA GENOCIDNOSTI NA SRPSKI NAROD.I DALJE SU TO HRVATI SA SVOJOM CROACIJOM.

ODGOVORITE
Name

dragan

25.03.2016 08:26

Ravnodušnost koju ispoljavamo za sve što se događa nama i oko nas samo pokazuje koliko smo zombirani i "ubijeni u pojam". Moramo se trgnuti iz tog sna i početi da se borimo za sebe i za svoje nacionalne interese. Ne mogu Rusi da nam pomognu, ako mi sami sebi ne pomognemo. Ovo što se dešava je do sada neviđena urota protiv srpskog naroda i to ne vide samo slijepci i ne žele da vide srbomrsci.

ODGOVORITE
Name

pero Simić

25.03.2016 09:01

A naš Bajo pobjego da ga Vučić zaštiti...

ODGOVORITE
Name

Utisak

25.03.2016 09:42

Svi sa strane su veci Srbi od samih Srba,ne samo Rusi.Vec godinama se stice utisak da se u Srbiji marginalizuje (da se izrazim politicki korektno) interes Srba.

ODGOVORITE
Name

Rade

25.03.2016 12:43

Ja ne znam zasto se mi sad bunimo. Pa sami smo izrucili i Karadzica i mnoge druge nase heroje. Sjetite se samo ranijih izjava Dodika kad ih je trebalo izruciti.

ODGOVORITE