Ne mogu se isključiti napadi terorista u BiH

BiH ne može u potpunosti isključiti mogućnost novih terorističkih napada, ali se aktivno radi na preventivnom djelovanju, kroz saradnju obavještajnih i bezbjednosnih struktura, te svih drugih bitnih institucija, poručio je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić, učestvujući na Konferenciji o upravljanju posljedicama terorističkog akta, održanoj u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina 22.03.2016 | 16:55
Ne mogu se isključiti napadi terorista u BiH

U BiH i dalje postoje grupe koje su prihvatile jednu vrstu radikalnog i nasilnog ekstremizma, a dodatna prijetnja su i državljani koji ratuju na stranim ratištima i koji se vraćaju u BiH, ističe ministar Mektić i dodaje da se kroz koordinaciju svih bezbjednosnih i obavještajnih snaga čini sve na otkrivanju slučajeva, presjecanju i procesuiranju ovakvih grupa, te da se aktivno radi i na deradikalizaciji u BiH.

“U posljednje vrijeme pojavio se određen broj državljana BiH koji žele da postignu dogovor sa Tužilaštvom i Sudom BiH o sporazumnom priznanju krivice. Mi u potpunosti ne možemo isključiti mogućnost nekog terorističkog napada, to može biti i kao samostalna ideja nekog radikalizovanog pojedinca. Obavještajne strukture i sve bezbjednosne agencije na nivou BiH, kad je u pitanju terorizam i preventivno djelovanje, sprečavanje određenih akata, postigle su jedan nivo saradnje oko hitnog međusobnog izvještavanja, hitnog preduzimanja mjera. Činimo sve, ulažemo najviše naših resursa da preduprijedimo takve događaje.“

Komentarišući paradžemate u BiH, Mektić napominje da je došlo do određenog pomaka u ovom slučaju, ali da će oni koji nisu prihvatili da se vrate pod okrilje Islamske zajednice biti predmet države.

“Nećemo dozvoliti da u pojedinim objektima javno ispoljavaju ekstremizam, radikalizam, nasilni ekstremizam, zagovaraju, podržavaju i veličaju terorističke akte.”

U BiH je neophodna koordinacija bezbjednosnih, obavještajnih i pravosudnih institucija, Oružanih snaga, kao i organizacija i institucija civilnog društva, kako bi se spriječio terorizam, ali i što efikasnije djelovalo ukoliko do njega dođe, saglasan je Mektić sa učesnicima Konferencije o upravljanju posljedicama terorističkog akta, u organizaciji Ministarstva bezbjednosti i Misije OEBS-a u BiH.

“BiH je preživjela terorističke napade u Bugojnu, Rajlovcu, Zvorniku, na Američku ambasadu. Samo uz podršku svih domaćih institucija i na državnom nivou i na lokalnom, možemo preživjeti takve stvari i možemo imati ikakav život nakon takvih užasnih napada”, poručio je šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur.

BiH je nakon posljednjeg terorističkog napada u Rajlovcu postigla značajan napredak i u dijelu nadležnosti pojedinih bezbjednosnih i pravosudnih institucija za istraživanje terorističkih napada, poručeno je u Sarajevu.

(BN TV)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Rezervista

22.03.2016 16:51

A vi protiv Baje i rezervnog sastava mupa.

ODGOVORITE
Name

HEEEEJJJJ

22.03.2016 17:14

Jedno je BAJA i njegovi lopovluci i naumi. Ne brkaj stvari.

Name

damir

22.03.2016 16:56

nije njima bosna cilj znate vi to dobro

ODGOVORITE
Name

dragan

22.03.2016 17:11

Ministre, ne postoji efikasan način borbe protiv terorizma. Razlog je vrlo jednostavan. Teroristi biraju vrijeme, mjesto i način dejstva. Ostaje nam da prebrojimo mrtve i ranjene, da osudimo napad i da nekoliko dana podignemo policiju na noge.

ODGOVORITE
Name

Dule

22.03.2016 18:25

Kao u Sarajevu 92-95

Name

Hello

22.03.2016 17:54

Izgleda da BIH nikome nije interesantna ni u čemu... To je nekada i dobro kad se ovo pogleda

ODGOVORITE
Name

JOJA

22.03.2016 20:03

Svaka ti cast za ovakav komentar.Samo jedna mala ispravka nije da ti se cini nego je stoposto istina da nikokoga niposto ne interesuje Bosna i Hercegovina

Name

Srbin

22.03.2016 18:06

Ljudi ne plasite se terorizma kod nas mi nismo nikome interesantni pa ni njima.

ODGOVORITE
Name

re Damir

22.03.2016 18:30

Tačno.Bosne im je za odmor.

ODGOVORITE
Name

Brat Đuro

22.03.2016 18:33

Ne treba nama pored ovakvih mehanizama koordinacije i ovakvih političara ni elemntarne nepogode ni ratovi, efikasnijeg sistema za samouništenje trenutno nema. O tome treba misliti ovaj narod, jer proizvodnja straha je jedan vid terorizma, i pravno gledano.

ODGOVORITE
Name

bezbjednjak

22.03.2016 20:13

Gospodine ministre da li znate sta dolazi posle korupcije i kriminala? Ako ne znate ne moze vam niko pomoci.

ODGOVORITE
Name

Zak

22.03.2016 21:42

Evropa se brani od ISLAMA na Balkanu.Ko poznaje istoriju znat ce i buducnost.

ODGOVORITE
Name

BB

22.03.2016 21:55

Terorizam je sve veca prijetnja po citavu Evropu a opozicija u RS protiv rezervnog sastava policije...Opet opozicija politizuje ali sad u slucaju rezervnog sastava sto je apsolutno pogresno...Rezervni sastav je odlicna ideja kojom ce se zasigurno bezbijednost podici na jos visi nivo.Svaka cast za Ministra Lukaca na odlicnoj ideji.

ODGOVORITE
Name

Seli

23.03.2016 06:17

Bas me nasmija. Lukac nema svojih ideja. On e obični poslušnik. .

Name

nn

22.03.2016 22:27

Šta da radimo Gagi kad je u pitanju terorizam. Imaš li viziju?

ODGOVORITE
Name

spekulacije

22.03.2016 23:14

Usahnu borba protiv organizovanog kriminala. Izdahnu. Ućutaše se svi. Izgleda da su svi zajedno u istom čamcu. Bitno je bilo zabaviti narod da se ne desi balkansko proljeće. I svi oni čekaju novi kredit, od MMFa ili bilo koga. Samo da nek' je novi keš. Svi oni imaju plate po više hiljada maraka a ne vrijede 5 para.

ODGOVORITE
Name

lingua mendum

23.03.2016 14:09

Ispravno je reći špekulacije a ne spekulacije.