Jedna nova bušotina i odmah pad cijene

Cene nafte su blago potonule usled novih strahovanja u pogledu prevelike ponude, zbog povećanja broja američki naftnih platformi, što je podrilo oporavak.

Svijet 21.03.2016 | 16:33
Jedna nova bušotina i odmah pad cijene

Do preokreta dolazi posle prošlonedeljnih dobitaka koji su američku "laku" naftu WTI vinuli iznad 40 dolara za barel prvi put od decembra prošle godine, pod uticajem naglog pada vrednosti dolara i obnovljenog optimizma da će proizvođači postići dogovor o zamrzavanju proizvodnje.

Nafta WTI za isporuku u aprilu pala je danas 56 centi (1,42 odsto) na 38,88 dolara, dok je severnomorska nafta "brent" za majske isporuke pojeftinila 30 centi na 40,9 dolara.

"Nedeljni broj naftnih platformi u SAD pokazuje rast prvi put posle 12 sedmica pada", kaže analitičar kompanije "Ernst&Jang", Sandživ Gupta.

Sedmično brojanje Bejker Hjuza naftnih platformi koje posluju u SAD poraslo je za jednu bušotinu nakon smanjenja više od dva meseca zaredom.

Strateg kompanije IG Markets, Bernard Ou, pad cena vidi kao "refleksnu reakciju", dodajući da još uvek nije jasno da li će se proizvodnja u SAD povećati.

Katarski ministar energetike, Mohamed al-Sada, potvrdio je prošle nedelje da će se članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) sastati sa nečlanicama tog naftnog kartela 17. aprila u Dohi, što je probudilo nade u postizanje sporazuma o ublažavanju prezasićenosti globalnog tržišta naftom.

Tu inicijativu je podržalo 15 zemalja, koje čine oko 73 odsto svetske proizvodnje nafte, kazao je ministar, koji takodje ima funkciju predsednika OPEK-a.

Komentari / 0

Ostavite komentar