Novak i Rafa – veliki rivali, ali prije svega ljudi!

Novak Đoković i Rafael Nadal čine jedno od najvećih rivalstava u istoriji tenisa, a njihovi mečevi za najveće trofeje često su postojali antologijski.

Tenis 18.03.2016 | 17:00
Novak i Rafa – veliki rivali, ali prije svega ljudi!

Srbin i Španac dominiraju 'belim sportom' u poslednjoj deceniji – osvojili su 25 Gren slemova i 53 Masters titule, a niko u istoriji Tura nema više međusobnih susreta od njih dvojice – 47.

Ipak, iako se znaju od malih nogu i iako često ističu da se neizmerno poštuju, novinari se na svakom koraku trude da nešto izvuku iz konteksta ili pronađu nešto kontroverzno kada je u pitanju rivalitet dva velika šampiona.

Međutim, slika koja nam stiže sa prvog Mastersa sezone govori nam da su momak sa Banjice i njegov rival sa Maljorke pre svega veliki ljudi, osobe i prijatelji, a tek i samo na terenu ljuti protivnici.

Rafa, koji se poslednjih sezona muči sa povredama i formom, teškom mukom stigao je do preokreta i plasmana u četvrtinu finala, savladašvi posle skoro tri časa igre mladog Aleksandera Zvereva, dok je Novak nepunih dva časa kasnije lako izašao na kraj sa Felisijanom Lopesom.

Ali ono što je na kraju iskočilo u prvi plan nema veze sa događajima na terenu, već sa tunelom koji vodi do Stadiona broj 1 u kompleksu Indijan Velsa.

"U tunelu se uvek oseća tenzija pre mečeva, ali je istovremeno veoma tiho jer igrači gotovo nikada ne pričaju između sebe. Pogotovo u tih desetak sekundi pre nego što se nađu na terenu. Tada se nalaze u 'zoni', pa često i ne primete ko se sve tu nalazi", kaže Jered Vikeram, fotograf.

Dva fotografa fondacije BNP Paribas spremala su se da ovekoveče izlazak prvog igrača sveta na teren, odnosno izlazak petog reketa sveta sa istog, da bi se u međuvremenu na drugom kraju tunela pojavio vidno iscrpljeni, ali srećni Nadal.

Ono što je usledilo možda i najbolje oslikava kakav odnos ima spomenuti dvojac – pošto je Novak samo ispružio ruku, a nasmejani Nadal mu u prolazu 'bacio kosku'.

Bez progovorene reči. Samo sa osmesima.

"Nisu progovorili ni reč. Tačnije, sve se dogodilo kada sam pratio Rafu dok je izlazio sa terena, da bi posle davanja autograma ušli zajedno u tunel. U tom trenutku sam ugledao Novaka na drugoj strani, kao i svog kolegu. Samo sam pomislio u sekundi – 'Dobro, hajde da probamo da ovekovečimo ovaj trenutak iz dva različita ugla i da vidimo šta će ispasti", oktriva Bili Vajs, inače, čovek zadužen za fotografisanje tima iz MLB lige – Boston Red Soksa.

"Momenat kao ovaj se ne dešava gotovo nikada, još ređe kada su u pitanju takva dva velikana jednog sporta. Takođe, mislim da su Đoković i Nadal dve najsnažnije ličnosti na Turu, a i sastajali su se međusobno bezbroj puta. Imaju fascinantno rivalstvo, ali se oduvek ponašaju kao veliki prijatelji, koji gaje ogromno poštovanje ka ovom drugom. A ovaj momenat je bukvalno ilustracija svega toga", dodao je Vajs.

Do novog blokbastera svetskog tenisa dele nas još dva duela, tačnije – Novak mora da savlada Žoa-Vilfrida Congu, a Rafael nešto ranije Keija Nišikorija.

Komentari / 0

Ostavite komentar