Ko će odgovarati za nevolje Ružice Sokić?

Partija demokratskog progresa očekuje od svih nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes Republike Srpske. Očekujemo i da se preispita odgovornost lica koja su proizvela takvo štetno dejstvo kao rezultat protivustavnog, nezakonitog, koruptivnog, neracionalnog, neodgovornog i nepotističkog ponašanja.

Republika Srpska 15.03.2016 | 08:19
Ko će odgovarati za nevolje Ružice Sokić?

AFERA „Devedeset osam“

„Građevinska mafija otela imovinu Ružici Sokić“

Sramno otimanje imovine u Banjaluci jednoj od najvećih srpskih glumica Ružici Sokić pokazuje do koje mjere su puleni i finansijeri ove vlasti spremni na poniženja svakoga ko ne pripada njihovom klanu.

Slavna srpska glumica je nekoliko godina pred smrt potrvdila da je žrtva građevinske mafije u Banjaluci. Tvrdila je da su joj vlasnik „Kaldere“ Milenko Čičić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik oduzeli 1.600 kvadrata zemlje u centru Banjaluke.

Daleko od očiju javnosti vodila je pravnu bitku za svoju djedovinu u centru Banjaluke.

Čičić je na zemljištu Ružice Sokić, koje je naslijedila od majke, napravio velelepnu višespratnicu. U međuvremenu je sve stanove prodao, a novi vlasnici ne mogu da uknjiže vlasništvo jer se zemljište vodi na ime Ružice Sokić.

Kada je Sokićeva od Čićića (Miće Kaldere), zatražila nadoknadu za djedovinu, uputio joj je najbrutalnije prijetnje. Tim povodom Ružica je pisala i Miloradu Dodiku, i to nekoliko puta, međutim nikada od aktuelnog predsjednika Republike Srpske, niti njegovih saradnika nije dobila odgovor.

Ružica Sokić je u aprilu 2013. godine govorila o torturi kroz koju je prolazila zbog Čičića.

“Taj vlasnik Kaldere je jedan lopov koji mi je zajedno sa ovim glavnim u RS oteo 1.600 kvadrata zemlje i nikada mi ništa za to nisu dali. Mnogo sam se zbog toga sikirala, oboljela sam i zamalo nisam umrla. Ja sam po majci i po tradiciji Banjalučanka. Spor se vodi u Banjaluci na nekoliko instanci, pa i krivično. Nisam htjela da se sukobljavam s njim nego sam na civilizovan način pokušala stvar da rešim preko suda. Međutim, nisam ni slutila šta će me snaći. Vrijednost zemljišta je velika, jer se nalazi u dvije ulice. Oni su na njemu napravili palatu na pet spratova u centru Banjaluke.

Brutalno su mi prijetili. Kaldera me je zvao telefonom i rekao da će platiti nekoj agenciji da me strpaju u gepek i iz Beograda tako dovezu u Laktaše. Jel’ znate šta to znači? Pa to ništa drugo ne može značiti nego da će me ubiti. Umorna sam od svega. Moj deda prota Jovan Samardžić tu zemlju je ostavio mojoj mami Vukosavi i njenoj sestri bliznakinji Vidosavi, mojoj tetki. Oni su svi iz Banjaluke. Oni su mi oduzeli dedovinu, zemlju koju mi ja majka ostavila u naslijeđe. Sram da ih bude! Normalnom čovjeku je prosto nevjerovatno da neki lokalni banjalučki kabadahija može tako da se ponaša”, govorila je ogorčeno Ružica Sokić.

Ona je sumnjala da se sudski proces namjerno razvlačio zbog njenih godina. Kako se Sokićeva približava osamdesetoj, oni koje tuži računali su da će uskoro umrijeti i da će se stvar na tome završiti, jer nema zakonskih nasljednika.

Glumica Sokić preminula je u decembru 2013. godine u 79. godini života. Mjesec dana prije smrti kontaktirala je novinare „Slobodne Bosne“ i tvrdila da joj Milenko Čičić preko svojih ljudi u Beogradu i dalje brutalno prijeti.

Na toj imovini napravljena je zgrada u kojoj stan posjeduje i bivši gradonačelnik Banjaluke, a danas poslanik SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragoljub Davidović, gdje i živi.

Partija demokratskog progresa

Komentari / 31

Ostavite komentar
Name

Porodica Dolic

15.03.2016 07:30

I 20 metara nize u komsiluku (ul.Vase Glusca 9) je oteta zemlja od porodice Dolic od strane g.p. "Topolino" (vl. Patras Zoran) i Dragoljuba Davidovica! Oteto je 1000 m2 bez ikakve nadoknade!!! 17 godina se vodi sudski spor!

ODGOVORITE
Name

zoki topolino

15.03.2016 08:37

Nije Zoku Topolino,pas zasto imao da uhvati dok se ne poveza sa Zgradoljubom Davidovicem,a sad on ne zna sta,gdje i koliko ima.

Name

Fasista

15.03.2016 10:27

@zoki topolino Zidovska posla! A obojica veliki SRBi za vrijeme rata!

Name

Patras Zoran

15.03.2016 10:39

To je moja zemlja! Moja zidovska rodbina koja zivi u Izraelu je nekad bila vlasnik te zemlje (prije 100 godina)! Zato ja i Zgradoljub otimamo zemlju gdje god da stignemo, u ime jevreja! Pare naravno idu nama!

Name

Komsija iz ulice Vase Glusac

15.03.2016 16:18

Dokumentujte to pustite price rekla kazala uzeo ovaj uzeo onaj nije to bas tako.

Name

Banja Luka

15.03.2016 16:47

Kakve veze ima Zoran sa porodicom Dolic nemojte siriti lazi taj covjek kojeg licno znam nema nikakve veze sa ovim. Baka od Mirsada Dolica zvana Nada je u martu 1995 potpisala ugovor o zamjeni nekretnine sa Savom Maksimovicem iz Okucana i sa njim se mijenjala kucu poslije toga je novi vlasnik Maksimovic prodao kucu 1998 Mileni Cvijetic za 40 000 KM ,kad je Nada zamiijenila nekretninu otisla je u Ameriku gdje je preminula .Poslije toga njen unuk Mirsad 2002 pokrece spor kod Osnovnog suda protiv Maksimovica i Cvjeticeve da je nekretnina na silu zamjenjena.U medjuvremenu grad vrsi eksproprijaciju isplacuje sadsnjem vlasniku cijenu nekretnine i pravi novu cestu koja izlazi prema Venecija mostu.Da li je pravno cista zamijena ovih nekretnina to necu da komentarisem sud ce reci svoje ali nemojte Zorana Patrasa mijesati u njihov problem covjek nema niikakve veza sa ovim

Name

@Banja Luka

16.03.2016 04:58

Zoran je na ukradenoj zemlji napravio zgradu! Protivzakonita exproprijacija! Patras je tu zemlju dobio u zamjenu za nekih 1600 m2 u nekoj prciji! 500 m2 u centru za nekih 1600 u nekoj prciji!? A i to sto je dao u zamjenu odmah je kupio nazad za mizernu cifru! Po zakonu nema pravo otudjivanja, niko, dok se spor ne zavrsi! A vidimo da to nije slucaj ovdje!

Name

Mirsad Dolic

16.03.2016 07:07

@Banja Luka Kao prvo Ti prestani da branis kriminalca koji je vec od ranije poznat po slicnim djelima, (pri gradnji prve zgrade do Venecije mosta) i Ti prestani da siris lazi o sporu koji se vodi! Maksimovic je oteo zemlju od moje bake Nade, koja je bila pravni nasljednik poslije Adema Dolica, a pri tome nista nije dao u zamjenu! Potom po saznanju da ce da izgubi spor zbog povrata imovine po aneksu 7, iz Dejtonskog sporazuma ,koji je sve ugovore ucinio pravno nistavnim, on, Maksimovic tu obmanjuje Cvijetic Milenu i ”uvaljuje” joj zemlju! Grad po zakonu nije smjeo da vrsi eksproprijaciju dok se vodi sudski spor! Ali eksproprijacija je na silu sprovedena da bi Patras Zoran mogao da dobije/prodje tehnicki prijem za zgradu koju je bespravno napravio na komadu zemlje koja je do rata pripadala familiji Dolic! Ta sporna zgrada je napravljena na otetoj zemlji, a i taj put koji se pravi, je na otetoj zemlji!! P.S. Mogu ovako u nedogled, ali gledajuci kako se vara i krade po Republici Srpskoj i nakon 17 godina vucanja po sudovima, nema smisla nikome istinu govoriti! Ja, Mirsad Dolic tvrdim da je meni i mojoj familiji oteta zemlja od strane Republike Srpske, tj. od drzave BiH , cijoj zemlji taj entitet pripada! To kako se Patras Zoran, stari UDBA-s nasao tu da pravi zgradu pod sumnjivim okolnostima, na otetoj(mojoj) zemlji, nemam pojma. Ali da je posteno, nije! Doci ce vrijeme kada se ne budu mogle kupovati presude po sudovima za sitne pare i kada ce pravda pobjediti! Ja samo trazim svoje, tudje necu.

Name

oteto prokleto

15.03.2016 07:37

Pa ko dobro poznaje stanare te zgrade,napravljenoj na otetoj zemlji,nista im se dobro ne dogadja.Djeca se im drogiraju,nit se zene nit udaju,a sve po Italiji studiraju po dest dvanest godina gluhare po Veneciji i na kraju nista.Mrtva i pokojna Sokicka pocela im u san dolaziti,pa sad prodaju stanove bud posto,al niko pametan ne kupuje.

ODGOVORITE
Name

Prešli su rubikon davno

15.03.2016 08:05

Odgovaraće banda kad tad! Da narod nije retardiran i pogan, i da visoki šefovi u policiji, javni tužioci i sudije, nisu takvi kakvi jesu, odgovarali bi davno. Ovako će jednog dana odgovarati svi zajedno.

ODGOVORITE
Name

re oteto prokleto

15.03.2016 08:24

A ja se sve pitam zasto se ova nasa omladina drogira.

ODGOVORITE
Name

Vlado Banja Luka

15.03.2016 08:30

U Banjoj Luci zajedno djeluju gradjevinska mafija, Uprava za Geodetske poslove i krimosi iz Gradske uprave BL! I tako vec deset godina. Gradjani Banja Luke - pamet u glavu na izborima u oktobru ove godine.

ODGOVORITE
Name

OO7

15.03.2016 09:00

Još 268 afera i krah,dolaze izbori.

ODGOVORITE
Name

kale

15.03.2016 09:09

Na ovom se ne treba zaustaviti, već goniti ovaj slučaj kao i sve ostale, a te ogromne novce od kazni i naknada proslđivati socijalno ugroženim licima!

ODGOVORITE
Name

petrovcanin

15.03.2016 09:17

Slicna stvar s imovinom mog komsije iz Dervente. Firma GRMEC Gradnja je napravila 2 zgrade na zemljistu mojih komsija i prodala stanove. Zemlja je nakon nacionalizacije trebala biti vracena mojim komsijama. To se nije desilo, ali je bez urbanisticke saglasnosti i gradjevinske dozvole Firma GRMEC Gradnja izgrdila prvo jednu, pa onda i drugu stambenu zgradu i prodala stanove. Na samo njima i derventskim opstinarima poznat nacin vlasnistvo nad zemljom i ostala gradjevinska dokumentacija je naknadno odradjena. Moj komsiji i njegova familija su doslovno kao i gospodja Sokic pokradeni. Ko ce za to da odgovara. Zgradu u Banja Luci i zgrade u Derventi treba konfiskovati i rasprodati a vlasnike i nasljednike vlasnika zemljista pravicno obestetiti. Moje kosmije su jako posteni ljudi, kao i gospodje Sokic.

ODGOVORITE
Name

građanin

15.03.2016 09:40

Oteto, prokleto. Kad vidiš Čičića, vidi se da je neki nepismeni jadov. A kome će njegovo to oteto ostati. Ružice više nema, neće biti ni Čičića.

ODGOVORITE
Name

SELO MOJE VECE OD PARIZA

15.03.2016 09:52

OVO GNUSNO DJELO NISU URADILI BANJALUCANI....!!!!!

ODGOVORITE
Name

RadikalNO

15.03.2016 09:59

Molim gospodu iz PDP da mi skinu sa moga pravoslavnog k***a sa nabrajanjem ovih afera. Ako ste prava opoziciona stranka i imate m**a, pozovite narod na proteste, srušite vladu i tražite prevremene izbore. Liepo ste se namjestili u Sarajevu i sad kao vi pametni i nabrajate afere. A mi kao ludi pa ne znamo šta je crvena banda sve uradila i treba sad vi da nam kažete. Ili radite nešto konkretno ili se pokrite ušima.

ODGOVORITE
Name

KAKVI CRVENI - CRKVENI

15.03.2016 12:49

NEŠTO NE VIDJEH DA SU SE CRVENI MNOGO OKORISTILI FABRIKAMA, AUTIMA,STANOVIMA, DIPLOMAMA,POLOŽAJIMA.BUDIO DOBAR PA NAVEDI PRIMJER DA PROMIJENIM MIŠLJENJE

Name

MILENKO ČIČIĆ

15.03.2016 10:40

KO VAS DA PROSTITE, NE MOŽETE MI NIŠTA. IZA MENE STOJI NAJAČI ČOVJEK U EVROPI.

ODGOVORITE
Name

Vrijeme

15.03.2016 13:17

Moze Cicicu moze. Djece nemas a i ti ces brzo kod mene. Rodni list pozutio eto

Name

nada

15.03.2016 10:52

Ima sve svoj početak i kraj. Doćiće kraj i ovim mentalno ograničenim....

ODGOVORITE
Name

Hm

15.03.2016 11:10

I Tužilaštvo i Sud BiH su izgleda zakazali. Previše se to sve oteglo. Jedino logično objašnjenja zašto se Sud prenemaže da povuče odlučne poteze protiv organizovanog kriminala je da su mnogi upetljani u sav ovaj organizovani kriminal. Izgleda da su svi bitni za funkcionisanje države u nekom organizovanom dilu, bilo u RS bilo u Federaciji. Kako god, ovo jednostavno opstati ne može. U nešto će okrenuti. Ili će banda biti pohapšena ili neće biti ni malo dobro.

ODGOVORITE
Name

Nikola

15.03.2016 11:50

РЕПУБЛИКА СРПСКА ГРАД БАЊА ЛУКА ГРАДОНАЧЕЛНИК Оделење комуналне полиције 10. 03. 2016. Ја Вас најљубазније молим, да ми омогућите слободан приступ информацији сходно члану 14. Став 14. Став 2.Закона о приступу информацији (Сл.Гласаник РС, бр2001) Захтијеван доставу писане информације коју имате од стране Ваших радница ради чега су долазиле 09.03. 2016. године у мој вишеструко угроженон животни простор. Комунална полиција ме два пута тражила тога дана. Обавили смо разговор, али и даље ми није јасно ради чега је та полиција долазила. Комунала полиција је давно покушавала ријешити овај проблем па је из нерузумљивих разлога одустала. Прије пар дана чуо сам да нови начелник поштено ради свој посао. Покушао сам се само најавити да ме прими на разговор да видим да ли има сврхе шта више чинити, без неких великих очекивања. Кординатор ме љубазно примио и вјерујем да се са добронамијером сам се понудио да помогне што може.. Узео је од мене преставку насловљену на ЗЕВ у којој је до детља објашњено у чему је проблем. Ја сам хтјео избјећи овако бескорисан излазак комуналне полиције на лице мјеста. Желио сам да не малтретирам ни самог себе ни Вас господо. Две полицајке су горе наведеног датума дошле и могле да виде све што је написанио и што је договарано са кординатором а отишле су као да ништа видјеле нису . За све што су видјеле рекле су да нису надлежне и да решавам проблеме нино њих. И ако се озбиљнио намеће питање за што су онда надлежне, ако неће да ураде оно што је већ радила комунална полиција. Ја их ни то нисам питао него су саме рекле ако је ауто паркирано на заленој пвршини, и ако негдје цури вода у стану. Оне су знале да их ја за то нисам звао. Према томе оне или нису знале ради чега су дошле или су дошле да одраде неки сумњив посао, а то се могло осјетити по гестикулацији. Овде је најлуђи човјек могао да се увјери да иза друге стране соји неко ко може све окренути у наопаком правци. То ломи душу не само мени него и многим другим. Надам се да ћу добити какав такав одговор и на томе Вам унапријед хвала.

ODGOVORITE
Name

Nikola

15.03.2016 12:13

Ја Вас најљубазније молим, да ми омогућите слободан приступ информацији сходно члану 14. Став 14. Став 2.Закона о приступу информацији (Сл.Гласаник РС, бр2001) Захтијеван доставу писане информације коју имате од стране Ваших радница ради чега су долазиле 09.03. 2016. године у мој вишеструко угроженон животни простор. Комунална полиција ме два пута тражила тога дана. Обавили смо разговор, али и даље ми није јасно ради чега је та полиција долазила. Комунала полиција је давно покушавала ријешити овај проблем па је из нерузумљивих разлога одустала. Прије пар дана чуо сам да нови начелник поштено ради свој посао. Покушао сам се само најавити да ме прими на разговор да видим да ли има сврхе шта више чинити, без неких великих очекивања. Кординатор ме љубазно примио и вјерујем да се са добронамијером сам се понудио да помогне што може.. Узео је од мене преставку насловљену на ЗЕВ у којој је до детља објашњено у чему је проблем. Ја сам хтјео избјећи овако бескорисан излазак комуналне полиције на лице мјеста. Желио сам да не малтретирам ни самог себе ни Вас господо. Две полицајке су горе наведеног датума дошле и могле да виде све што је написанио и што је договарано са кординатором а отишле су као да ништа видјеле нису . За све што су видјеле рекле су да нису надлежне и да решавам проблеме нино њих. И ако се озбиљнио намеће питање за што су онда надлежне, ако неће да ураде оно што је већ радила комунална полиција. Ја их ни то нисам питао него су саме рекле ако је ауто паркирано на заленој пвршини, и ако негдје цури вода у стану. Оне су знале да их ја за то нисам звао. Према томе оне или нису знале ради чега су дошле или су дошле да одраде неки сумњив посао, а то се могло осјетити по гестикулацији. Овде је најлуђи човјек могао да се увјери да иза друге стране соји неко ко може све окренути у наопаком правци. То ломи душу не само мени него и многим другим. Надам се да ћу добити какав такав одговор и на томе Вам унапријед хвала.

ODGOVORITE
Name

Stefan BL

15.03.2016 12:13

Kakva sramota za grad Banja Luku. To samo može među Srbima, Jedan kriminalac kakav je Mića Kaldera da prijeti srpskoj heroini uz blagoslov bajnog nam predsednika. Definitivno moramo propasti ovako se ponašajući...

ODGOVORITE
Name

pravda

15.03.2016 12:37

Ko je ubio Milana Vukelica u banja luci.Narode glupi na izborima oborite Dodika i njegovu mafiju.

ODGOVORITE
Name

bl

15.03.2016 14:01

Oteto-prokleto.Znaci bice,ako Bog da presudjeno i bez suda.Jos kad je u pitanju dedovina.

ODGOVORITE
Name

Banjalucanin

15.03.2016 15:57

Manite se suplje price svi pametujete a niko nije upucen

Name

Borba

15.03.2016 17:47

Ovo je sramota za BL i za sve nas iz RS-a. Beskrupulozna otimačina uz najsurovije prijetnje, a sve uz blagonaklonost glavonja i nesposobnog sudstva i tužilaštva. Mi ne zavrjeđujemo ni entitet a kamoli državu. Država sa ovakvim predstavnicima vlasti i institucijama, hvala - ne! R i P velikoj Sokićki za koju mnogi nisu ni znali da je BLučanka jer su naši mediji toliko "slobodni." Pitam se šta su gospođi Sokić na ovo odgovorili eminentni srbijanski intelektualci koji štite naš režim i podcjenjuju našu inteligenciju. Šta li o tom misle Lazanski, Kusta, Marić i mnogi drugi? Srpski narod iz RS-a je čestit narod i stidi se ovakvih pojava. Ništa nemamo osim dostojanstva, sve što su nam, mogli uzeti, uzeli su.

ODGOVORITE
Name

revoke

15.03.2016 20:56

Lazanski bi pokojnu Sokicku optuzio za zavjeru protiv RS,da je strani placenik i domaci izdajnik,da rusi ustavni poredak i dejtonski sporazum!