U Beču demonstracije protiv i za izbjeglice

U 23. bečkom okrugu održane su demonstracije protivnika i pristalica prihvata izbeglica, koje su, i pored ranijih strepnji, protekle bez većih incidenata.

Svijet 15.03.2016 | 07:27
U Beču demonstracije protiv i za izbjeglice

Slobodarska partija Austrije (FPO) pozvala je na demonstracije protiv smeštaja za izbeglice u 23. okrugu, a levičarske organizacije protiv desnice i njihovog protivljenja izbeglicama.

Na samo nekoliko metara bile su dve grupe demonstranata, koje je razdvajala policija.

Na skup FPO se očekivao dolazak oko 5.000 ljudi, a prema policiji došlo je 1.100, a na levičarsko okupljanje, umesto najavljenih 3.000, došlo je svega 500.

FPO je sa svog skupa istakla da je vlada vodila pogrešnu politiku prema izbeglicama i da se radi o "socijalističkom ludilu".

Lider FPO Hajnc-Kristijan Štrahe ukazao je na gotovo svakodnevno nasilno ponašanje tražilaca azila.

"Da li društveno ili novčano, Bečlije snose težak teret i to ne želimo više tako da prihvatimo", poručio je on.

Zamenik gradonačelnika Beča Johan Gudenus kazao je da je "brod pun" i da neće biti moguće više hiljada ljudi integrisati, jer infrastruktura grada na to nije pripremljena.

"Islam nije niti je bio deo Beča, a ni Austrije, kao ni Evrope", poručio je on.

FPO je u 23.okrugu prikupila više od 7.000 potpisa građana protiv smeštaja za azilante i ističe da to ne sme da ignoriše bečka vlada. Skup protiv smeštaja koji treba da primi do 750 tražilaca azila, počeo je minutom ćutnje za nasilje nad hrisćanima.

Protesti kao što je ovaj do skoro ne bi bili zamislivi u Beču, ali se u poslednje vreme promenilo raspoloženje Bečlija, jer se sve češće može čuti o napadima tražilaca azila na žene u Austriji, ali i masovnih tuča grupa izbeglica, do kojih dolazi na javnim mestima.

Levičari su nosili i uzvikivali parole protiv desnice, posebno FPO, a govornici su se zalagali za prihvat izbeglica i humano ponašanje.

Po okončanju demonsracija došlo je do manjih incidenata, potvrdila je bečka policija.

Tako je bilo više hapšenja, a jedan pristalica FPO agresivno se ponašao prema policiji.

Policija je uspešno sprečila sukobljavanje učesnika dva protesta i zadovoljna je mirnim tokom skupova.

Komentari / 0

Ostavite komentar