Povećana mogućnost ilegalnih prelazaka

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić rekao je da se zatvaranjem takozvane balkanske rute povećava vjerovatnoća pokušaja ilegalnih prelazaka lica sa Bliskog istoka preko teritorije BiH.

Bosna i Hercegovina 13.03.2016 | 10:36
Povećana mogućnost ilegalnih prelazaka

"Važno je istaći da sjeveroistok i istok BiH sa Srbijom graniči rijekom Drinom koja nije pogodna za prelazak potencijalnim ilegalnim migrantima. Na jugu BiH planinski su predjeli, ali je utvrđeno nekoliko mjesta na kojima je moguće ilegalno preći granicu izvan graničnog prelaza", precizirao je Galić.

On je za portal "Vijesti.ba" rekao da su na takvim mjestima postavljeni betonski blokovi ili rampe, a patrole ih često nadziru, uz upotrebu tehničkih sredstava poput termovizijskih kamera i slično.

Galić smatra da, s obzirom na iskustva susjednih zemalja, ne bi bilo dobro da se izbjeglička kriza prebaci i u BiH bez obzira na to što bi, u tom slučaju, BiH predstavljala tranzitnu zemlju na putu ljudi koji bježe iz ratom pogođenih teritorija ili traže šansu za bolji život u zemljama EU.

"Ono što je definisano u slučaju masovnog priliva izbjeglica Akcionim planom na nivou BiH sadržano je u operativnim planovima koje je Granična policija BiH donijela 2015. godine. Okvirni plan podrazumijeva preusmjeravanje policijskih službenika i materijalno-tehničkih sredstava na dijelove granice gdje bi se ukazala potreba", pojasnio je Galić.

On je ponovo ukazao na problem nedostatka policijskih službenika u Graničnoj policiji BiH, koji je uočljiv na graničnim prelazima.

"Duže vrijeme mi odgovaramo na sve zadaće i izazove postojećim ljudskim potencijalima, ali nužan je dalji razvoj ove agencije posebno s težnjom BiH da u budućnosti postane član EU. Ne možemo govoriti ni o boljim rezultatima ukoliko nemamo dovoljan broj policijskih službenika. Problem će djelimično biti riješen početkom rada 100 kadeta u činu 'policajac' koji se trenutno školuju", naveo je Galić. 

Izvor: Vijesti.ba

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Igor

13.03.2016 16:41

Samo zaposljavajte u drzavne sluzbe moze ovaj ludi narod jos trpiti.

ODGOVORITE
Name

OO7

13.03.2016 19:04

Zar se i dosad nije ulazilo i izlazilo iz BIH nelegalno???

ODGOVORITE