Ski-staze u blatu, turisti pakuju kofere

Još jedna "zelena" zima na planinama, uzrokovala je veliki broj otkaza rezervacija, a u ski-centrima ističu da je ova sezona za oko 70 odsto lošija u odnosu na prošlu.

Republika Srpska 09.03.2016 | 15:05
Ski-staze u blatu, turisti pakuju kofere

Skijališta na Kozari i Vlašiću su zatvorena, a ljubitelji zimskih sportova razočarani vremenskim prilikama odavno su spakovali kofere i napustili skijališta i prije isteka rezervacija. U "Ski-timu" Kozara kažu snijega na planini nema, a sve je manje i posjetilaca.

"Ovogodišnja sezona, sa svega 15 skijaških dana koliko smo imali u dva navrata tokom januara je neuporedivo lošija od prošlogodišnje", rekao je član "Ski-tima" Kozara Milan Kojić.

Dodaje da je prava rijetkost vidjeti nekoga u ovo vrijeme da šeta obroncima Kozare koji su prekriveni blatom.

Da je zimska sezona daleko ispod prosjeka potvrdili su i na Vlašiću.

"Zbog kiše koja je danima padala, planina je prekrivena blatom, a posjećenost proteklih dana ravna nuli", rekli su u hotelu "Vlašić" i dodaju da su tokom januara i februara, dok je bilo snijega i smještajni kapaciteti bili prilično popunjeni, ali ni blizu kao lani, pa će kako kažu kad sve saberu i zarada biti mala.

Menadžer hotela "Hajdučke vode" na planini Borji kod Teslića, Goran Periz ističe da su hotelski kapaciteti od početka godine prilično popunjeni, iako nema uslova za skijanje.

"Zadovoljni smo brojem posjetilaca u protekla dva mjeseca, nadamo se i solidnoj zaradi, bez obzira što su samo dva dana bili dobri uslovi za skijanje", rekao je Periz.

I dok je lani početkom marta na olimpijskoj ljepotici bilo 130 centimetara snijega, a broj posjetilaca samo tokom jednog dana premašio pet hiljada, ove godine slika sa Jahorine ni približno slična prošlogodišnjoj.

"Na stazama je trenutno oko 50 centimetara snijega, temperatura vrlo ugodna, ali je skijaša sve manje. Cijene smo snizili do 35 odsto, međutim koliko god sada uslovi skijanja bili dobri neće dati rezultate koji će poboljšati stanje u Olimpijskom centru", rekao je rukovodilac marketinga i prodaje OC "Jahorina" Dragan Sokolović. Dodaje da je dnevna karta za odrasle 22 KM radnim danom, a vikendom 25 maraka.

"Iako je do sada mnogo uloženo u skijališta, dok ne završimo započeti posao, sigurno ćemo se i u narednom periodu mučiti. Prije svega mislim na završetak sistema za osnježavanje na skijalištu i izgradnju brzih ski-liftova", naglasio je Sokolović i dodao da su ski-centri u regionu u proteklom periodu modernizovani te da je neophodno da i OC "Jahorina" krene istim putem, u suprotnom sve što je do sada urađeno biće uzalud.

Sastanak

Direktor OC "Jahorina" Dalibor Lazarević rekao je da su bez obzira na dobru prošlu sezonu, akumulirani gubici OC "Jahorina" dostigli su 16,8 miliona KM.

"Nadam se da ćemo na sastanku u Vladi Republike Srpske iznaći novo rješenje kako da investiramo dalje i popravimo situaciju na Jahorini. Predstavnici skijališta Srbije izrazili su želju za ulazak u OC 'Jahorina' i vjerujem da će i to biti jedna od tema sastanka" - rekao je Lazarević.

(Glas Srpske)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Pero64

09.03.2016 20:53

Pa citava nam drzava u blatu pa nikom nista,a jedno dva skijalista manje vise ionako nam predsednik nema koristi od toga.

ODGOVORITE