Mašin lijek – da li je on doping ili ne?!

Proizvođać meldonijuma, leka na kojem je ’pala’ Marija Šarapova, u saopštenju navodi da tretman tim lekom traje četiri do šest nedelja.

Tenis 10.03.2016 | 16:20
Mašin lijek – da li je on doping ili ne?!

“U zavisnosti od pacijentovog stanja, lečenje meldonijumom može da varira od četiri do šest sedmica, a tretman se može ponoviti dva ili tri puta godišnje. Samo lekari mogu da prate i pacijentovo stanje i da procene da li je potrebno da se lek uzima duže“, kažu iz kompanije Grindeks.

Grindeks je prethodno objavio da meldonijum može da pruži “poboljšanje radnih sposobnosti zdravih ljudi tokom perioda rehabilitacije ili fizičkog i mentalnog prezasićenja“, ali letonska kompanija u utorak je takođe saopštila da veruje da meldonijum ne može da poboljša nastup sportiste i da može čak da učini i suprotno.

“Bilo bi razumno preporučiti ga sportistima kako bi izbegli otkazivanje srca ili oštetu mišića u slučaju neželjenog prezasićenja“.

Iz Grindeksa nisu želeli da komentarišu da li bi neko sa simptomima poput Šarapovinih bio odgovarajući pacijent, već su uopšteno rekli da je lek namenjen za one koji pate od hroničnih bolesti srca i cirkulacije, zatim za one koji se oporavljaju od bolesti ili povrede, kao i ta one koji su pod prevelikim fizički i psiho-emocionalnim pritiskom.

Džon Hagerti, advokat Marije Šarapove, nije želeo da ulazi u detalje, ali je demantovao da je Šarapova uzimala meldonijum svakog dana u prethodnih deset godina.

“Ona je sve vreme uzimala lek u konsultaciji sa doktorima, i to u znatno manjim količinama od onih koje potencijalno povećavaju sposbonost sportiste“, rekao je Hagerti, koji je nekoliko puta odbio da govori o detaljima Marijinog lečenja kako se ne bi umešao u striktnu poverljivu istragu ITF-a.

Međutim, portparol Međunarodne teniske federacije (ITF) rekao je za agenciju AP da ITF ne stavlja nikakva restrikcije u vezi sa izjavama o tekućim slučajevima.

Meldonijum se koristi kod ishemijske bolesti srca odnosno kod angine pektoris, omogućava bolji protok kiseonika kroz ćelije i širi krvne sudove. Kozumenti imaju veću izdržljivost pri povećanim fizičkim naporima.

Ivars Kalvins, čovek koji je napravio lek, rekao je u intervjuu 2009. godine da je meldonijum davan sovjetskim trupama u Avganistanu.

“Visoka nadmorska visina, manjak kiseonika – ako bi morali da trče 20 kilometara sa svom opremom, na kraju bi dobili ishemiju. Svima im je davan meldonijum, ali oni nisu bili svesni da ga koriste“, rekao je Kalvins.

Takođe, on je rekao da meldonijum nije doping i da “omogućuje da se podnese veći fizički pritisak, ali telo i dalje troši svoje rezerve“.

“Meldonijum sam prvi put počela da koristim 2006. godine, zbog toga što sam često bila bolesna. Imala sam i nedostatak magnezijuma u organizmu, a pojavili su se i znaci dijabetesa", kazala je Šarapova.

Od prvog januara lek je na spisku zabranjenih, a Ruskinja je kazala da je pogrešila i da nije pročitala obaveštenje koje joj je poslato.

“Svaki put kada se događa promena na listi (zabranjenih supstanci), obaveštenje se daje 30. septembra. Dakle, imala je oktobar, novembar i decembar da prestane da radi šta god da je radila. Svi teniseri su obavešteni, a ona negde sigurno ima medicinski tim“, rekao je Dik Paund, bivši predsednik WADA (1999-2007), i dodao:

“Biznis od 30 miliona dolara zavisi od toga da li možeš da igraš tenis, to je nesmotreno van svake granice“.

Ostaje još da se vidi koliko će kaznu Šarapova dobiti.

Komentari / 0

Ostavite komentar