Ejen: UN nisu utvrdile ko je gađao Markale

Svjedok odbrane na suđenju generalu Ratku Mladiću pred Tribunalom Per Ejen izjavio je danas da istraga vojnih posmatrača UN nije mogla utvrditi ko je u ljeto 1995. godine ispalio granatu koja je na pijaci Markale ubila desetine građana.

Bosna i Hercegovina 01.03.2016 | 18:14
Ejen: UN nisu utvrdile ko je gađao Markale

Norveški major Ejen, koji je u ratu u BiH bio šef vojnih posmatrača UN koji su sproveli istragu o toj eksploziji, rekao je da je na Markale došao dvadesetak minuta nakon detonacije, prenose beogradski mediji.

On je, odgovarajući na pitanja Mladićevog branioca, ponovio da istraga kojom je rukovodio nije mogla da utvrdi koja je od zaraćenih strana ispalila projektil.

"I Vojska Republike Srpske i (takozvana) Armija BiH imale su položaje u pravcu iz kojeg je granata doletjela na Markale, ali istražitelji nisu mogli utvrditi sa kojeg je mjesta tačno bila ispaljena", rekao je Ejen.

On je podvukao da je to bio krajnji rezultat istrage i naglasio da se ne sjeća da je promijenjen.

"Izvijestili smo o činjenicama koje smo zatekli na terenu, o onome što smo videli. Ništa to ne može promijeniti", rekao je svjedok.

Kada mu je navedeno svjedočenje holandskog generala Kornelijusa Nikolaja, koji je u ratu bio načelnik štaba Unprofora da mu je "glavni vojni posmatrač UN" rekao da granata doletjela sa srpske strane, Ejen je istakao da nikada ništa takvo nije lično rekao Nikolaju i dodao da ne vjeruje da su to mogli učiniti i njegovi pretpostavljeni koji nisu učestvovali u istrazi.

Odgovarajući na pitanje da li je imao informacije da je tzv. Armija BiH granatirala sopstveni narod, što je kao mogućnost pomenuo i general Nikolaj, Ejen je odgovorio da su postojale sumnje da tzv. Armija BiH to čini.

On se, međutim, ogradio da nije siguran da li su te sumnje bile potkrijepljene činjenicama.

"Vlasti u Sarajevu su u junu 1995. godine proglasile nepoželjnim jednog danskog oficira UN koji je otišao u štab /takozvane/ Armije BiH i rekao im da prestanu da granatiraju sopstveni narod", posvjedočio je Ejen.

Na pokušaj tužioca da dokaže da su srpski vojnici gađali sarajevske civile citirajući izjavu srpskog generala koji je navodno rekao da će zbog pogibije vojnika otvarati vatru na sve što se kreće, Ejen je rekao da "nije čuo takvo naređenje".

Zbog problema koje odbrana ima u dovođenju svojih posljednjih svjedoka, Tribunal u procesu protiv generala Mladića neće zasjedati do kraja ove sedmice.

Raspravno vijeće će naknadno odlučiti kada će suđenje biti nastavljeno.

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

marko samardzic

01.03.2016 17:32

Djenerale legendo sve najbolje!!!

ODGOVORITE
Name

kameleon

01.03.2016 20:07

Sad će se pojaviti komentari koji će i ovog svjedoka proglasiti nekredibilnim, psihički bolesnim i sl. Što hitnije pronaći gdje se skriva Nedžad Herenda-Brko, zločinac, pripadnik terorističke organizacije ''Ševe'', koji bi mogao rasvjetliti mnoge događaje.

ODGOVORITE