Cijelu noć trajao sukob policije i migranata

Oko 150 izbeglica naoružanih metalnim šipkama sukobilo se s francuskom policijom u pokušaju da blokiraju i popnu se na kamione na putu ka Eurotunelu, dok su se haotične scene nasilja odvijale i tokom noći u blizini divljeg izbegličkog kampa "Džungla" kod luke Kale u Francuskoj.

Svijet 01.03.2016 | 10:05
Cijelu noć trajao sukob policije i migranata

 

Policija je došla na poziv nakon što su se izbeglice, nezadovoljne zbog ranije iseljavanja i rušenja kampa, obrušile kamenjem i metalnim šipkama na kamione. Policajci su bili primorani da ispale svetleće rakete i upotrebe suzavac kako bi zaustavila izbeglice koje su pohrlile ka kamionima.

Neredi i sukobi sa policijom počeli su već u podne kada su nezadovoljni migranti zapalili oko 20 improvizovanih skloništa i počeli da gađaju policiju koja je odgovorila suzavcem., prenosi RT.

Rušenje improvizovanog izbegličkog kampa počelo je u ponedeljak ujutru, a na hiljade izbeglica je moralo da napusti područje kampa. Radnici su potom krenuli da rasturaju improvizovane barakice koje su bile dom za skoro hiljadu ljudi.


Rušenje kampa "Džungla2" je usledilo nakon što je sud presudio da divlje naselje može da bude porušeno, ali ne i građevine namenjene zajedničkoj upotrebi, poput priručnih crkava, škola i biblioteke.

Divlji kamp u Kaleu postoji već godinama, s obzirom da iz te luke kreću trajekti preko Lamanša ka Britaniji, kao i vozovi koji prolaze Eurotunelom.

Procenjuje se da u "Džungli" boravi oko 4.000 migranata, koji će biti premešteni u obližnji legalno izgrađeni kamp.

(Srbija danas)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

čč

01.03.2016 09:12

Opet snimak RT ?

ODGOVORITE
Name

dragan

01.03.2016 09:32

Zlo se nadvilo nad Zapadnom Evropom. Ove scene me podsjećaju na svakodnevni sukob između Izraela i Palestine. Ono što me u svemu čudi i zabrinjava je činjenica da su migranti dobro organizovani. Na Grčko-Makedonskoj granici vidljiv je vođa pobune koji demonstrantima upravlja megafonom. Ako bježiš od rata onda je megafon poslednje što ti treba. Nažalost, Evropa nije shvatila razmjere i karakter krize. Nisam siguran, ali mi se čini da neko veoma dobro organizuje i finansira ovu migraciju. Po mjeri pristizanja migranata neupitan je rast antimigrantskih organizacija poput PEGIDE, a onda su sukobi širih razmjera neizbježni.

ODGOVORITE
Name

Md

01.03.2016 09:53

Francuzi pametuju svima a 1500 arapa nemogu da smire

ODGOVORITE
Name

ja

01.03.2016 12:29

Salji bagru nazad

ODGOVORITE