Jajne ćelije rano mogu da propadnu

Jedna od 1.000 žena mlađih od 30 godina ima prevremenu insuficijenciju jajnika, pišu Večernje novosti.

Zdravlje 29.02.2016 | 16:46
Jajne ćelije rano mogu da propadnu

Jedna od 1.000 žena mlađih od 30 godina ne može da ostane u drugom stanju jer nema jajnih ćelija! Kod njih su, iz nekog razloga, pre vremena istrošene sve količine dobijene na rođenju.

Jedino rešenje i mogućnost za potomstvo u tom slučaju je donacija jajnih ćelija. To, međutim, u našoj zemlji još nije dozvoljeno.

- Donacija jajne ćelije još nije zakonom regulisana - kaže profesor dr Mladenko Vasiljević, načelnik Odeljenja steriliteta GAK "Narodni front". - Zakon mora jasno da definiše ko može biti donor i pod kojim uslovima.

Brojni su uzroci koji mogu da dovedu do bržeg propadanja jajnih ćelija i prevremene insuficijencije jajnika. Sa starenjem ovaj problem je sve izraženiji, upozoravaju stručnjaci. U dobi između 30 i 40 godine ima ga jedna od 100 žena. Osim posledične neplodnosti, one ranije ulaze u menopauzu, ali i češće dobijaju osteoporozu.

- Smanjen broj jajnih ćelija u jajnicima može biti urođen,a ćelije delimično mogu da se unište i operativnim zahvatima na jajnicima ili postupcima indukcije ovulacije - objašnjava dr Vasiljević. - U reproduktivnom dobu ovulacijom se oslobodi oko 500 jajnih ćelija. Naime, na početku svakog menstruacionog ciklusa 20-30 nezrelih jajnih ćelija iz depoa jajnika počinje da raste i razvija se. Samo jedna od njih će da dozre i da se oslobodi procesom ovulacije, a sve ostale će da propadnu.

U klimakterijumu dolazi do gašenja funkcije jajnika. Poslednja menstruacija ili menopauza nastaje kada je broj jajnih ćelija u jajnicima oko 1.000. To se obično dešava između 45. i 55. godine.

Jajne ćelije, međutim, mogu da propadaju i brže. Razne infektivne, sistemske ili autoimune bolesti, virusi, delovanje toksičnih materija pesticida i hemikalija, pušenje, dovode do smanjenja rezerve jajnika. Ako funkcija jajnika prestane pre 40. godine, to je prevremena insuficijencija.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar