Pola svijeta krvari, a oni trljaju ruke

Krizna situacija na Bliskom istoku, kao i nezasiti apetiti Kine, Indije i Saudijske Arabije pune džepove najvećih trgovaca oružjem na svetu - vlada SAD i Rusije.

Svijet 27.02.2016 | 21:54
Pola svijeta krvari, a oni trljaju ruke

Stokholmski institut za mirovna istraživanja SIPRI nedavno je objavio standardni izveštaj o trgovini oružjem u svetu, koji se radi na svakih pet godina.

Prema tim podacima, najveći izvoznici oružja su SAD i Rusija, dve države koje se predstavljaju kao najveći mirotvorci.

Prvo mesto na listi, kao i dekadama unazad, rezervisano je za Ameriku, koja u poslednjih pet godina snabdeva 31 procenat tržišta. Zarada SAD u 2015. iznosi vrtoglavih 46 milijardi dolara! Najveće mušterije Vašingtona su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Turska.

Drugi najveći trgovac je Rusija, na koju otpada četvrtina svetskog izvoza. Najveći kupci koji pune kasu Kremlja su Kina, Indija i Vijetnam, ali i Iran. Godišnja zarada Rusije od izvoza oružja je nešto više od 15 milijardi dolara.

Zemlje EU su daleko pasivnije, kako u izvozu tako i u uvozu oružja. Interesantan je primer Mađarske, koja je članica EU i NATO, a oružje kupuje od Moskve. Samo u 2014. godini Budimpešta je kupila rusko naoružanje vredno sedam miliona evra.

"Mađarska je jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera Rusije", nekoliko puta je istakao Vladimir Putin.

Rusija najviše izvozi borbene avione (41%), opremu za kopnene snage (27%) i mornaricu (15%), kao i PVO sisteme (15%).

Biser ruske vojne tehnologije svakako je sistem protivvazdušne odbrane S-400, koji je jedan od najtraženijih.

Brojne zemlje iz straha od rata troše ogroman novac na naoružanje. Interesantno je da Rusija i SAD naoružavaju države koje važe za arhineprijatelje, i tako profitiraju iz njihovog međusobnog antagonizma.

Generalno, Rusija i Kina spremnije su da prodaju oružje zemljama u kojima je diskutabilno poštovanje ljudskih prava.

Angola, Sudan i Iran kupuju oružje proizvedeno u Rusiji i Kini, a komunistička zemlja dodatno koristi svoj trgovinski položaj da izgradi uticaj u Podsaharskoj Africi. Kina je tako poslala oružje u devet podsaharskih zemalja i bila je jedina država koja je naoružala Južni Sudan, gde su naftna industrija i međunarodni položaj pogođeni građanskim ratom. Ukupno 13 država uvozi oružje i iz Rusiji i iz SAD.

Najviše oružja otišlo je u krizne regione Srednjeg istoka, navodi „Dojče vele“.

Između Persijskog zaliva i Bosfora uvoz teškog naoružanja povećao se za neverovatnih 61 odsto!

Kuriozitet je da SAD izvozi čak 10 odsto naoružanja u Ujedinjene Arapske Emirate, zemlju sa svega pet miliona stanovnika. Za period od pet godina, UAE su kupili oružje vredno 4,5 milijardi dolara!

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar