Srbac: Sakupljeno 30 litara krvi

U prvoj ovogodišnjoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi, koju je danas u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Gradiške organizovala opštinska organizacija Crvenog krsta iz Srpca, prikupljeno je skoro 30 litara ove dragocjene tečnosti.

Republika Srpska 25.02.2016 | 16:40
Srbac: Sakupljeno 30 litara krvi

Na ovu humanitarnu akciju, kako je rekla sekretar Crvenog krsta Ljiljana Jovičić, odziv je bio iznad svih očekivanja.

Prijavilo se čak 76 dobrovoljaca od kojih je nakon ljekarskog pregleda krv dalo 65 redovnih davalaca, kazala je sekretar srbačkog Crvenog krsta Ljiljana Jovičić. Šest nije moglo dati krv iz zdravstvenih razloga dok je pet vraćeno, jer nije bilo dovoljno vrećica. Ona je dodala da je poziv upućen samo redovnim davaocima.

Do kraja godine biće organizovane još tri akcije, a jedna od njih, kao i svake godine, biće za srednjoškolce.

"Prošle godine organizovali smo četiri akcije dobrovoljnog darivanja krvi u kojima je učestvovalo 195 građana. S ponosom kažem da je dobrovoljno davalašto krvi u opštini Srbac dugogodišnja tradicija, a posebno nas raduje što se sve više uključuju i mladi, što potvrđuje i današnja akcija", kaže Jovičićeva.

I ovoga puta prednjačili su višestruki davaoci, kao što je Vlado Teinović sa više od 80 davanja, Darko Nikolić 51, Vaso Barašin 29 i mnogi drugi. Među njima je i Zdravka Lepir, koja je danas trideset i šesti put dala kapi koje život znače.

"Motiv što redovno dajem krv leži u činjenici da time možda spasavam nečiji život, a to je za mene uzvišen osjećaj. Osim toga, davanje nije nikakav bauk i ne ugrožava zdravlje. Naprotiv, predstavlja zadovoljstvo i preporučila bi svim zdravim ljudima da se uključe u ovu plemenitu akciju", kaže Zdravka Lepir, administrativni radnik u opštini Srbac.

Današnja akcija je bila specifična i po tome što se na nju odazvalo i nekoliko porodica. Sa Slobodanom Vučićem došlo je pet članova njegove porodice, Draško Tutnjolović je doveo brata i sestru, višestruki davalac Brane Savić doveo je sina i kćerku, a Braco Brkić sina. I svi su darivali krv.

Šef Zavoda za transfuziju krvi u Gradišci dr Mirjana Cvjetković bila je prijatno iznenađena velikim odzivom humanitaraca u Srpcu, a sakupljene doze krvi će, bez sumnje, značajno popuniti rezerve ove dragocjene tečnosti za potrebe gradiške Opšte bolnice, kazala je Cvjetkovićeva, koja opštinu Srbac po organizovanom davalaštvu krvi ističe kao primjer za ugled.

Autor: S.K.

Komentari / 0

Ostavite komentar