Otkriven identitet čovjeka koji je doveo Jokića, Lovernja i Nurkića u Denver!

Ima 23 godine i karijeru je stavio kao zalog! "Verujte mi, ubeđivao sam i Jokića da dođe kod nas i postane deo ovog projekta. Rekao sam mu da će dobiti dobar program po kojem će raditi, dobre trenere, obećavali smo mu tada ugovor na godinu dana. On je pristao na to", otkrio je Rafal Juc, poljski skaut iz redova Nagetsa.

Košarka 27.02.2016 | 18:20
Otkriven identitet čovjeka koji je doveo Jokića, Lovernja i Nurkića u Denver!

Poslednjih godina Denver Nagetsi profilisali su se kao klub okrenut radu na razvoju mladih snaga, a u prethodnom periodu najčešće se poslovalo na evropskom tržištu i to u Jadranskoj ligi. Zbog toga je klub već afirmisao i predstavio rivalima i publici u najjačoj ligi sveta igrače poput Žofrija Lovernja i Jusufa Nurkića, a poseban je slučaj Nikole Jokića, koji je za jako kratko vreme prošao put od najboljeg igrača ABA lige do jednog od najboljih mladih centara u NBA.

Međutim, veliki zaokret koji je Denver napravio poslednjih godina uzrokovan je najviše zahvaljujući pojavi jednog čoveka. U pitanju je poljski skaut Rafal Juc, koji je 2013. godine postao ubedljivo najmlađi stručnjak sa stalnim poslom u NBA ligi. Sada su mu 23 godine. Sada je jasno i zašto je dobio tako veliku čast.

Rafal Juc je upravo najzaslužniji što dres Denvera nose svojevremeno tri najbolja igrača ABA lige, jer je upravo sebe i svoj posao stavio kao zalog da se jadranski triling izabere na NBA draftu, a kasnije i u ekspresnom roku dovedu u tim iz Kolorada.

Njegov prvi veliki ulov bio je Jusuf Nurkić 2014. godine, u to vreme još igrač Cedevite, koji je izabran kao 16. pik od strane Čikago Bulsa. Kasnije je usledio trejd sa Denverom. Ispostavilo se da je bio dobar posao.
"Taj posao imao je veliki uticaj. Nukrić je odigrao toliko dobro da je već u prvoj godini izabran u drugu petorku rukija. Bio je to ogroman uspeh za klub", rekao je Juc u razgovoru za poljski Polsatsport.

Ipak, njegov najveći pogodak bio je - Nikola Jokić.
"Kada je posao sa Nurkićem prošao dobro, onda sam uspeo da ubedim vlasnike Denvera da izaberu Nikolu Jokića iz Mega Vizure. Odabrali smo ga kao 41. pika na draftu, tada je bio u prvim godinama profesionalne igre. Verujte mi, ubeđivao sam i Jokića da dođe kod nas i postane deo ovog projekta. Rekao sam mu da će dobiti dobar program po kojem će raditi, dobre trenere, obećavali smo mu tada ugovor na godinu dana. On je pristao na to. Poslali smo mu sve, opremu, trenere, pratili njegov napredak. Kada je uznapredovao, postao je MVP Jadranske lige. Onda smo mu ponudili trogodišnji ugovor i evo šta se desilo", otkrio je Juc.

Juc je takođe imao ulogu u dovođenju i nekadašnjeg kapitena Partizana Žofrija Lovernja, čime se klub praktično odredio kao neko ko radi na razvoju centara.
"Njega smo takođe prvo ostavili u Evropi (Partizanu i Himkiju prim. aut.) pre nego što je došao u Denver i vidi se da smo napravili dobar potez. Eto, nedavno je ubacio Sakramentu 22 poena, a ono što mi tražimo jeste da se igrači stalno rotiraju. Svi su zaslužili pohvale zbog napretka koji ostvaruju. A evo, sada se klubovi interesuju za Lovernja".

Denver je u međuvremenu spremio još jedan evropski projekat u koji je uključen još jedan srpski košarkaš - Nikola Radičević iz Kahasola. Međutim, perspektivni igrač doživeo je prelom kuka, zbog čega će imati dužu pauzu.
"Možete reći da je to filozofija za koju se Denver opredelio. Klubovi su primetili da imamo prednost u odnosu na mnoge kada je u pitanju skautiranje igrača iz Evrope", zaključio je Joc.

Ne treba zaboraviti, za susret Crvene zvezde i Efesa u petak u Vršcu najavljen je dolazak asistenta generalnog menadžera Denvera Arturasa Karnišovasa.

Denver pravi ozbiljne planove...

Komentari / 0

Ostavite komentar