Rama pokušao da isprovocira Vučića

Albanski premijer Edi Rama provocirao je predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučić u Londonu. Vučić ga "smirio".

Region 22.02.2016 | 18:54
Rama pokušao da isprovocira Vučića

Premijer Albanije primetio je da Srbija brže napreduje ka EU zbog "faktora Rusija", a premijer Srbije Aleksandar Vučić uzvratio je na tu ocenu, koja je "iskakala" iz teme Investicionog samita EBRD u Londonu, opaskom da mu nije poznato da je u Albaniji u toku predizborna kampanja.

"EU je naklonjenija Srbiji nego nama, jer mi nemamo Rusiju. Drže Albance na Kosovu bez vizne liberalizacije, govore nam da radimo dobro, ali da ima još toga da se uradi. A onda on (Vučić) odleti u Rusiju i dobije početak pregovora sa EU", rekao je, kroz osmeh, Rama.

Rama je, nastavljajući u istom stilu, "objasnio" da to nije kritika, već "dobro odigrano", i "posavetovao" srpskog premijera da ne mora zbog toga da se pravda.

"U Srbiji je izborna kampanja...Nisam znao da je i u Albaniji počela predizborna kampanja", primetio je premijer Vučić.

Rama je onda dodao da "samo podržava" srpskog premijera u kampanji.

Ova kratka polemika usledila je nakon sto je Vučić, na pitanje iz publike, objašnjavao status odnosa Srbije sa Rusijom, a u okviru politike evrointegracija.

On je rekao da Srbija, uprkos tome što je njen strateški cilj nastavak evropskih integracija, želi da sačuva tradicionalno dobre odnose sa Rusijom, u koju najviše izvozi poljoprivredne proizovde, što će i nastaviti.

"Ne vidim nikakav problem s tim", rekao je Vučić na Investicionom samitu Evropske banke za obnovu i razvoj i dodao da na svim sastancima od Vašingtona do Moskve ne ostavlja nikakvu dilemu u pogledu činjenice da je članstvo u EU strateški cilj Srbije.

Vučić je naglasio da je trgovinska razmena Srbije sa zemljama u regionu, odnosno njen izvoz u te zemlje, "tri, četiti, pet puta veći nego izvoz u Rusiju, što govori samo za sebe".

Izvor: Mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar