Zbog Erdogana, SAD neće u rat sa Rusijom

Vojni savez upozorio turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana da ne može da računa na njihovu pomoć ako izvede invaziju na Siriju i zbog toga zarati s Moskvom, piše nemački "Špigl".

Svijet 22.02.2016 | 15:12
Zbog Erdogana, SAD neće u rat sa Rusijom

NATO neće da pomogne turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu u slučaju da on zarati sa Rusijom zbog Sirije, piše nemački nedeljnik "Špigl". Evropski zvaničnici upozorili su turskog lidera da ih ne uvlači u rat sa Moskvom i istakli da NATO nema obavezu da pomogne svojoj članici Turskoj sve dok ona nije direktno napadnuta.

Ankara, međutim, tvrdi da ima pravo na pomoć NATO u slučaju eskalacije sukoba sa Rusijom, koja bombarduje položaje Islamske države (ISIS) u Siriji. Turska kaže da u slučaju konflikta može da se pozove na Član 5 Sporazuma sa NATO, u kojem piše da pakt ima obavezu da vojno interveniše ako je neka njegova članica napadnuta.

Ipak, luksemburški ministar spoljnih poslova Žan Aselborn kazao je za "Špigl" da turski predsednik nema pravo da se poziva na taj član ako prvi pošalje vojsku u Siriju.

"Član 5 može da se koristi samo u slučaju da je članica NATO direktno napadnuta. Ukoliko bi Turska ušla u Siriju i zbog toga zaratila s Rusijom, onda ne može da računa na pomoć alijanse. NATO neće dozvoliti da bude uvučen u rat sa Moskvom zbog nedavnih tenzija između Rusije i Turske", rekao je Aselborn.

Nekoliko nemačkih diplomata takođe je potvrdilo Aselbornov stav i istaklo da alijansi ne treba konflikt s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"Nećemo mi da platimo cenu zbog oružanog sukoba koji su započeli Turci", kazao je jedan diplomata iz Berlina.

Inače, Turska od 13. februara bombarduje položaje Kurda u Siriji i poziva svoje saveznike, posebno SAD, da joj priteknu u pomoć i sprovedu kopnenu invaziju na tu bliskoistočnu zemlju. Pozivi su postali učestaliji nakon terorističkog napada u sredu u Ankari u kojem je ubijeno 28 turskih vojnika.

Erdogan je za napad okrivio sirijski režim i kurdsku Narodnu odbrambenu jedinicu (YPG), koja se na severu Sirije bori protiv ISIS. Iako je Saudijska Arabija već pristala na ofanzivu, SAD odbijaju da pomognu Turcima. Američki predsednik Barak Obama pozvao je u petak Erdogana i rekao mu da se uzdrži od napada na Kurde. Erdogan je zato poručio Obami da nije iskren.

"Jedino što očekujemo od SAD jeste da nam vojno pomognu u borbi protiv Kurda bez oklevanja. Ako je 28 Turaka ubijeno u masakru u Ankari, onda od Vašingtona očekujemo da kaže da je pretnja za Tursku isto što i opasnost po SAD", kazao je Erdogan.

On je dodao da su svi oni koji podrže Kurde za njega teroristi.

"Sve koji nas budu sprečavali da iskoristimo svoje pravo na samoodbranu proglasićemo teroristima i ponašaćemo se u skladu s tim" rekao je turski predsednik.

Podsetimo, odnosi Turske i Rusije na ivici su rata otkad je turska vojska 24. novembra srušila ruski borbeni avion iznad Sirije. Tom prilikom ubijen je i ruski pilot Oleg Peškov. Moskva nije napala Tursku, ali joj je zato uvela sankcije.

Opasno: Erdogan najavio invaziju na Siriju

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je juče da njegova zemlja ima pravo da izvede kopnenu operaciju u Siriji, ali i u bilo kojoj drugoj zemlji gde se nalaze teroristi koji ugrožavaju turski narod. On je tako najavio invaziju na Siriju, za koju traži podršku SAD i NATO.

"Turska ima svako pravo da izvede operacije u Siriji i na mestima gde se nalaze terorističke grupe koje ugrožavaju naš narod. Mi tako ne ugrožavamo međunarodno pravo niti teritorijalni integritet drugih zemalja", kazao je Erdogan.

On je dodao da Ankara tako brani svoj suverenitet jer se bori protiv terorista. Takođe, turski lider je dodao da su svi oni koji podrže Kurde za njega teroristi.

"Sve koji nas budu sprečavali da iskoristimo svoje pravo na samoodbranu proglasićemo ekstremistima i ponašaćemo se u skladu s tim", rekao je turski predsednik.

Inače, turska vojska je u decembru poslala 25 tenkova na sever Iraka kako bi se navodno borili protiv džihadista ISIS. Bagdad im pritom nije dao odobrenje za invaziju i protestovao je zbog toga u Savetu bezbednosti.

Izvor: Informer

 

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Md

22.02.2016 14:16

Provaljen si Erdogan dzabe si pobio svoje kao razlog napada na Siriju svaki ste put dobijali po pi.i od Rusa dobićeš i ovog puta.

ODGOVORITE
Name

rr

22.02.2016 14:20

Md,nije ti dobro ?

Name

МИХАИЛО МИКИЋ

22.02.2016 14:36

РАТ ЈЕ ПОТРЕБАН ТАЈНИМ ВЛАДАРИМА ИЗ СЕНКЕ ДА ПИЈУ МАЛО СВЕЖЕ ЉУДСКЕ КРВИ. ЖАО МИ ЈЕ ВОЈНИКА БЕЗ РАЗЛИКЕ ЧИЈИ ОНИ БИЛИ КОЈИ ЋЕ УБРЗО ЗБОГ СБОЈИХ ПОЛИТИЧАРА ДА ПОСТАНУ САМО МЕСО ЗА ТОПОВЕ!

Name

Nesto Mislim

22.02.2016 15:05

Sve je ovo smisljena igra. Zapad je izmislio arapska proljeca da svjesno kreira haos i da se muslimani sami poubijaju (ko fol siiti protiv sunita) a sad hoce da uvuku u rat Tursku i Rusiju. PROVIDNO, ko hoce da vidi

Name

Zenica

22.02.2016 14:17

Erdogane ispast ces iz igre kao mu.o iz pidzame

ODGOVORITE
Name

МИХАИЛО МИКИЋ

22.02.2016 17:53

СВЕ СУ ОВО РАТНЕ ИГРЕ ЗА НАИВНЕ БУДАЛЕ. АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР У ИРАКУ РЕКАО ЈЕ САДАМУ ДА АМЕРИКА НЕМА ИНТЕРРСА ДА СЕ МЈЕША У РАТ ИЗМЕЂУ ИРКАКА И ЊЕГОВИ СУСЈЕДА. ПОСЛИЈЕ КАДА ЈЕ ДОШЛО ДО РАТА ИЗМЕЂУ ИРАКА И КУВАЈТА АМЕРИКА ЈЕ ОРГАНИЗОВАЛА КОАЛИЦИЈУ ПРОТИБ ИРАКА И САДАМА УХАПСИЛА И ПРЕДАЛА СВОЈИМ САРАДНИЦИМА ДА "ЗЛОЧИНЦА" УБИЈУ!

Name

Geneza

22.02.2016 14:21

Erdogan je u mašini. Da je dalabu, jest.

ODGOVORITE
Name

rubikon

22.02.2016 14:28

Neće ni Lukač u rat protiv SIPE zbog Milorada. Nije do Lukača nego su mu specijalci rekli da mu slučajno ne padne na pamet da budaleše.

ODGOVORITE
Name

Nije tako

22.02.2016 14:38

Samo su specijalci realni oni kradu sicu u odnosu kolko krade Baja i ostali. A i super je prilika da uhapse onog koji njih hapsi

Name

Mali od palube

22.02.2016 15:04

Svi znaju da sve sto informer i kurir objavi svake prestupne godine sretne istinu.E sad ovo dal je tacno i koliko tesko je reci ali u pravu su da amerikanci ratuju samo za sebe

ODGOVORITE
Name

zumba

22.02.2016 15:04

Od koga je NATO napadnut kada bombarduje druge drzave?

ODGOVORITE
Name

Netazumem?

22.02.2016 15:56

Kaze NATO pomaze samo ako Turska Bude napadnuta? Ali ako zarati bice napadnuta to znaci opet mora da pomognu?!

ODGOVORITE
Name

Ludi Erdo

22.02.2016 16:09

Erdogan planira napasti Siriju to jest ući na njenu teritoriju. Ako udje, izaći neće...

Name

prc

22.02.2016 16:16

Ne da nece ili da ne bi zeljeli,nego ne smiju! Tu je kvaka!

ODGOVORITE