Obama ozbiljno shvatio Erdogana

Tokom telefonskog razgovora s turskim predsednikom, koji je izjavio da namerava da uvede vojsku u Siriju, Barak Obama je pokušavao da ga ubedi da bude suzdržan.

Svijet 22.02.2016 | 10:20
Obama ozbiljno shvatio Erdogana

Američki predsednik Barak Obama ozbiljno je shvatio pretnje turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana o invaziji na Siriju posle bombaških napada sirijskih Kurda, piše „Independent“.

Prema rečima autora teksta, dopisnika s Bliskog istoka Patrika Kokberna, američki predsednik ima jak osećaj da pokušavaju da ga uvuku u lokalne sukobe i rasprave.

Sirijski sukob dostigao je vrhunac, navodi Kokbern. Oružane snage Sirije uz podršku ruskih bombardera uspešno nastupaju u provinciji Alep, napredujući ka severu prema granici s Turskom.

Istovremeno se na ovoj teritoriji bore sirijski Kurdi, koji uz podršku SAD prekidaju važne izvore snabdevanja kako teroristima ID, tako i drugim organizacijama koje učestvuju u sukobu.

Turska pritom već nekoliko dana gađa položaje sirijskih Kurda. Ankara ih optužuje za nedavni teroristički napad i preti da će se osvetiti vojnom intervencijom u Siriji.

Donedavno je politika Turske, kao i Saudijske Arabije, prema Siriji uglavnom bila zasnovana na pustim pretnjama i preuveličavanju, ali je taj pristup pun opasnih posledica, piše Kokbern.

Postoji realna opasnost od toga da se ove zemlje odluče na vojnu operaciju u Siriji bez obzira na to što se SAD i Rusija tome protive.

U petak su Barak Obama i Redžep Tajip Erdogan 80 minuta razgovarali telefonom. Kokbern smatra da je američki predsednik tokom razgovora pokušavao da ubedi Erdogana da bude suzdržan.

„Turci i Saudijci sve vreme pokušavaju da podstaknu SAD na kopnenu operaciju u Siriji, ali sami ne nameravaju da je izvode“, rekao je za „Independent“ neimenovani bivši visoki diplomata na Bliskom istoku.

List navodi da je Obama tokom razgovora s Erdoganom rekao da sirijski Kurdi ne treba da koriste pobede sirijske armije na severu zemlje da bi ostvarili svoje ciljeve i osvojili što više teritorije.

Vašington ne želi da se okreće od Kurda u Siriji zbog Ankare, navodi Kokbern.

„Pre više od godinu dana Amerikanci su shvatili da Turci ne nameravaju da zatvore svoju granicu sa Sirijom za teroriste ID i druge džihadiste. Zbog toga su Amerikanci odlučili da je zatvore sa druge strane, uz pomoć sirijskih Kurda“, objašnjava diplomata, sagovornik „Independenta“.

Kokbern navodi da Obama, bez obzira na Erdoganov pritisak, ne želi da uvlači SAD u direktan sukob.

Izvor: B92

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Logika...

22.02.2016 10:42

Znaci Ameri i Rusi opet imaju dogovor.

ODGOVORITE
Name

vAga

22.02.2016 12:46

Erdogane, Erdogane, jes' ti dobar s glavom?

ODGOVORITE
Name

bluka

22.02.2016 13:26

Pa mogu da ratuju sa Kurdima ili da se s njima dogovaraju. Trece opcije nema, a sta je skuplje, to ce vrijeme pokazati.

ODGOVORITE
Name

M

22.02.2016 13:27

Luđak

ODGOVORITE