Aplikacija je karta za evropsku budućnost

"Zahtjev za članstvo u Evropsku uniju nepovratna je karta za evropsku budućnost BiH", napisao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović u svojoj kolumni za Večernji list BiH.

Bosna i Hercegovina 21.02.2016 | 13:07
Aplikacija je karta za evropsku budućnost

Čović hronološki opisuje put kojim je BiH prošla kako bi predala aplikaciju za članstvo u EU, kao i svoju ulogu u tom procesu.

“Zadovoljan sam svojom ulogom u najsvečanijem događaju u poslijeratnoj istoriji BiH, čime smo uzeli nepovratnu kartu za evropsku budućnost, a ta perspektiva nam je u ovom trenutku potrebnija nego ikada prije”, ističe Čović.

On smatra kako je predaja zahtjeva za članstvo zaista prekretnica za BiH, ne samo u procesu evropskih integracija, nego i njene održivosti u cjelini.

“Nakon 15. februara na jedan ozbiljan način govorimo o novom početku za BiH i sve njene narode”, smatra predsjedavajući Predsjedništva BiH koji vjeruje kako će se u BiH sve manje razmišljati o prošlosti, a sve intenzivnije baviti evropskim pitanjima i razmišljati o tome kako stvoriti bolje društvo.

“Ovaj istorijski iskorak će nam omogućiti da se sve više bavimo evropskim integracijama, a sve manje vještački generisanim problemima”, napisao je Čović koji je uvjeren kako će BiH u idućih godinu dana ostvariti status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU.

“Tada će i rezultati svih reformi na kojima sada radimo postati mnogo vidljiviji. Nema nikakvog razloga da i dalje zaostajemo za svojim komšijama. Uz pravi pristup, posvećenost i inicijativu, na dobrom smo putu da ostvarimo sve naše zajedničke ciljeve.

To je za mene najvažnija poruka koju smo poslali domaćoj i svjetskoj javnosti u posljednjih godinu dana zaključno s 15. februarom 2016.”, navodi Čović.

Napominje kako je svjestan da za mnoge zahtjev za članstvo predstavlja formalan čin, ali da za nas u BiH on ima posebnu težinu.

Naime, Čović ističe kako većina drugih zemalja nema unutrašnje probleme kakve ima BiH i to im onda daje više prostora da se operativno usmjere na provedbu pristupnih obveza i dijalog sa evropskim institucijama.

“Kod nas je situacija daleko složenija. U prvom redu odnosi još uvijek funkcionišu prema post - konfliktnom obrascu, a to znači brojne komunikacijske i političke barijere s kojima se potrebno izboriti kako bi došli do rješenja.

Napori koje smo uložili u proteklih godinu dana kako bi došli u ovu poziciju učinili su nas boljim i odgovornijim.

Kroz taj napor smo sazreli i ponovo uvidjeli da evropski put nema alternative i da su saradnja i kompromis jedini mogući temelj na kojem se može graditi budućnost BiH”, navodi Čović.

On smatra da se, osim kandidatskom statusu, BiH treba potpuno posvetitii članstvu u NATO-u i popravljanju institucionalnog položaja hrvatskog naroda, prvenstveno kroz izmjene Izbornog zakona.

U kolumni predsjedavajući Predsjedništva BiH osvrnuo se i na period kada je bio prvi put član Predsjedništva BiH i kada ga je 2005. godine tadašnji visoki predstavnik za BiH Pedi Ešdaun smijenio sa te dužnosti.

Čović smatra kako je tada bio smjenjen jedino iz razloga što je preozbiljno shvatio ulogu koja mu je tada, kao i sada, dodijeljena.

“Najveća ironija u svemu tome je što sam zaustavljen u namjeri za izgradnju bolje, pravednije i uspješnije Bosne i Hercegovine po mjeri sva tri njena konstitutivna naroda i građana koji se nacionalno ne izjašnjavaju. Isprva sam pomislio koliko bi danas situacija bila drugačija da nije bilo toga i da sam u kontinuitetu s te pozicije mogao djelovati. Uvjeren sam da bismo danas imali neke druge prioritete i bavili se mnogo manjim izazovima da mojom smjenom 2005. nije nasilno blokirano ono što je narod svojim glasovima i povjerenjem pokazao da želi, a to su Evropa, pravda i ravnopravnost”, napisao je Čović u svojoj kolumni za Večernji list BiH.

Izvor: Fena

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Seli

21.02.2016 09:46

Da te ne poznamo dobro rekli bi bravo

ODGOVORITE
Name

Ivek

21.02.2016 10:15

Koja blamaza,koji lopovluk.Idemo u EU ja bogat a ti narode gladan.Ovako razmišlja i Izetbegovic a o Dodiku da ne trosimo rijeci.Nakrali se ,obezbijedili i praunuke i sad narode cuti idemo u Uniju.Tek kad vas glavne narod smjesti u Zenicu moze se ici nekud al sa vama lopovcinama nema nama nikakvog puta.Pa cak kad Tuzilastvo uhapsi nekog od njih oni udruzeno grakcu na sva usta ;to je politicko hapsenje,nacionalna izdaja i sl.; Na sve ce pristati samo da im se ne dira pokradeno ili opljackano od naroda.Umrezili su se kao pijavice i stite jadan drugog ko rodjenda braca jer znaju koliko su i sta su pokupili od naroda.Teritorije su podijelili i svaki je u svom stadu glavni baja a jadni i opustošeni narod klice vodji za parce hljeba ili koru kruha.Plate su mizerija,penzije bakšiš u kafani al oni nas ubijedise da nam je dobro i da budemo sretni jer nema rata,i sve tako dalje a sve s ciljem NE DIRAJ NAS/NE DIRAJ NAM BOGATSTVO.

ODGOVORITE
Name

MODRIČA

21.02.2016 10:23

Bravo gos. Čoviću, samo evropski standardi i članstvo u eu nas mogu povuć boljitku. Čović Dodik i Radončić su pravi vizionari samo da to uđe u uho naših naroda. Opoziciji je stalo da uzme vlast zato i proziuvaju ove vizionare a stim i negiraju državne institucije . Pa sretno narode u BiH.

ODGOVORITE
Name

Ja

21.02.2016 10:40

Samo se nadaj, vatikanska slugo!!! Povratna karta je cinjenica da sotonska EU nece postojati u bliskoj buducnosti!

ODGOVORITE
Name

rodjo

21.02.2016 10:59

Gospodine Coviu,mnogi su to predali prije 10i20gog i cekaju jos u redu.Ja to ne bih nazvao aplikacijom jer vi ste veca KOMPLIKACIJA za EU.

ODGOVORITE
Name

RadikalNO

21.02.2016 11:13

Sa Čovićem, Dodikom i Izetbegovićem imamo ne povratnu kartu u pakao.

ODGOVORITE
Name

Oneway ticket

21.02.2016 11:18

I OVOM ČOVEKU TREBA NEPOVRATNA KARTA ZA ZENICU, FOČU ili TUNJICE. PO VOLJI MU... ZNA SE I ZAŠTO. DECENIJAMA OPSTAJE... MALO ZATVOR, MALO SLOBODA...MALO NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI. I SAD HOĆE DA SE VREME POČNE RAČUNATI PO NJEMU I GLUPOSTI ZVANOJ APLIKACIJA...NJEGOV OVDAŠNJI HALF ZVANI BAJA MU JE DESNA RUKA, A ON NJEMU "DESNA RUKA-LEVI DŽEP".

ODGOVORITE
Name

petar

21.02.2016 11:31

Mi smo toliko daleko od EU kao nebo od zemlje.Mnogo smo blizi Africi po mnogo cemu.Naravno da zelja nepostoji da se krene naprijed jer bi u Tom slucaju morali poceti cistiti vladu a kad bi stigli na obicne gradjane.Za to vrijeme EU nece ni postojati. To znaci citav zivot zivjeti u iluzijama.

ODGOVORITE
Name

MR

21.02.2016 11:58

Kakav bahati licemjer ,Dva najljigavija stvora on i čmarko pavić

ODGOVORITE