Teroristi imaju prljavu atomsku bombu?

Iračke vlasti objavile su da tragaju za kontejnerom sa radioaktivnim supstancama. Deset grama iridijuma 192 nestalo je bez traga iz skladišta američke naftne kompanije „Vederford“. SAD je za ovaj nestanak optužila vlasnike skladišta — tursku kompaniju SGS.

Svijet 19.02.2016 | 20:10
Teroristi imaju prljavu atomsku bombu?

Iračke vlasti traže veoma opasnu radioaktivnu supstancu. Prema javnim podacima, ona je nestala sa skladišta u novembru 2015. godine.

Radi se o iridijumu 192 koji je ukraden od američke naftne kompanije „Vederford“. Ovaj izotop se upotrebljava za pripremu „prljavih bombi“.

Po mišljenju britanskog stručnjaka za eksploziv Krisa Hantera, ukradena supstanca se već nalazi u rukama militanata DAEŠ-a.

Čovek koji dođe u dodir sa iridijumom 192 može da premine u roku od nekoliko dana, pa čak i časova.

„Najveći strah izaziva činjenica da se radioaktivni izvor, u suštini, nije dobro čuvao. Navodi se da je ukradeno oko 10 grana izotopa. Naravno, ova količina je prilično beznačajna, ako se govori o stvaranju ’prljave bombe‘. Ipak, treba znati da se pod kontrolom DAEŠ-a nalazi velika teritorija sa razvijenom infrastrukturom“, rekao je major kopnenih snaga Velike Britanije.

Prema njegovim rečima, to su i brane i električne stanice i objekti naftne industrije, kao i medicinske ustanove u kojima se mogu naći izvori moćnog radioaktivnog lučenja, na primer izotopi cezijuma i sličnih hemijskih elemenata.

Na ovaj način, militanti DAEŠ-a su, verovatno, već dobili radioaktivni materijal za stvaranje „prljave nuklearne bombe“, izjavio je Hanter.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

ПИСМАТРАЧ

19.02.2016 19:50

ПРЉАВУ атомску бомбу немају терористи већ њихови господари који могу сваког тренутка да бомбу активирају и после тога терористе муслиманске да оптуже за почињене злочине!

ODGOVORITE
Name

Šta?

19.02.2016 20:30

Upala im u blato pa se isprljala...ccc...baš su aljkavi...

ODGOVORITE
Name

Pasha

19.02.2016 22:53

Rusija je prljava

ODGOVORITE
Name

Ako se ne varam

20.02.2016 08:20

SAD optuzuje tursko preduzece?Zbog neke bombe je Irak sravnjen sa zemljom,unisten. A sad? Nikom nista.

ODGOVORITE
Name

Re pasha

20.02.2016 20:39

A tebi glava pošto mozga nemas

ODGOVORITE