Treba da uslijede stvarne reforme

Američka ambasadorka u BiH Morin Kormak čestitala je Bosni i Hercegovini na predaji aplikacije i istakla da je ovo vrlo važan korak za BiH.

Bosna i Hercegovina 19.02.2016 | 11:45
Treba da uslijede stvarne reforme

- Svi znamo da ono što treba da uslijedi jesu stvarne reforme, odnosno provođenje stvarnih reformi. Sljedeći korak u procesu priključenja jeste proces popunjavanja upitnika, zatim mora postojati potpuna saglasnost u vezi sa mehanizmom koordinacije i adaptacija sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Pošto će korist od svega toga što se uradi biti ogromna i značajna, nadam se da će političari biti zaista spremni da rade na tome - rekla je Kormak.

Ona smatra da je jedna od koristi cijelog tog procesa borba protiv korupcije. Naglašava da transparentno poslovno okruženje omogućava borbu protiv korupcije i eliminiše korupciju, jer, moderne firme, moderne kompanije ne dozvoljavaju korupciju.

- Mi sarađujemo sa pravosudnim sistemom, radimo kroz institucije, radimo sa sudovima, sa kancelarijom tužioca, da pomognemo pravosudnom sistemu, da identifikuje unutaršnje slučajeve ili pojave korupcije, a onda da se gradi i izgrađuje tako da je u stanju da se bori i da procesuira slučajeve korupcije. I da ih dovodi do kraja.

Ključ je najviši nivo profesionalizma u pravosuđu i zaista sprečavanje političkog miješanja u pravosudne procese. Takođe, pokušavamo kroz programe USAlD-a, da podignemo svijest u javnosti da korupcija nije normalna pojava koju treba prihvatiti - rekla je Kormak.

(Oslobođenje)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

vss

19.02.2016 11:19

Nema šanse.

ODGOVORITE
Name

ПОСМАТРАЧ

19.02.2016 15:08

Лијeпo је видјети КАДА слуге слушају мирно и са разумевањем свога господара!

Name

FBIa

19.02.2016 11:23

U pravu ste 1000%!!!!U pravosudju je haos draga gospodjo i korupcija!!!

ODGOVORITE
Name

Morin

19.02.2016 12:53

Kako kad u pravosudju rade korumpirane i krivicno osudjene sudije, koje su se ogresile o zakon!

ODGOVORITE
Name

oo/

19.02.2016 19:04

Ako nas je SAD-e podržale,slijedi nam sudbina Iraka,Libije Sirije...

ODGOVORITE
Name

Brle

19.02.2016 20:49

Sve su nam spremili, samo još sudbimu Iraka, Libije, Alžira i sl.

ODGOVORITE