Senzacionalno otkriće, pronađen lijek za rak

Naučnici iz Fred Hačinson Centra za istraživanje karcinoma iz Sijetla pronašli su novu, revolucionaranu metodu za lečenje akutne limfoblastične leukemije, objavio je britanski list "Independent". Ova metoda još uvek je u fazi ispitivanja, ali rezultati koji je pokazala, dali su nadu da bi lek za jednu od najtežih bolesti današnjice uskoro mogao biti u upotrebi.

Svijet 16.02.2016 | 22:50
Senzacionalno otkriće, pronađen lijek za rak

Ova terapija koristi sopstvene imuno ćelije da napadne metastaze raka. Lekari su tretirali T-limfocite, vrstu belih krvnih zrnaca, pomoću posebnih molekula kako bi im omogućili da prepoznaju i napadnu stanice tumora. Tako tretirani molekuli, poznati kao himerni antigen receptori dobijeni suod specijalno uzgojenih genetski modifikovanih miševa, a potom vraćeni u telo pacijenta kroz infuziju.

Razlog za nadu je to što su ova ispitivanja dala odlične rezultate. Čak 94% učesnika kliničkog istraživanja nakon ove terapije nije imalo nijedan od simptoma leukemije.

Još jedna stvar koja ovo otkriće čini tako važnim je i to što je ovaj procenat uspešnog lečenja ostvaren na pacijentima koji su bili u poslednjem stadijumu bolesti i kojima su lekari predviđali dva do pet meseci života.

"Ovako nešto nikada pre nije zabeleženo u medicini, iskreno, dobiti ovakve rezultate kod pacijenata kod kojih je bolest toliko odmakla. Ipka, pred nama je dug put do konačnog rešenja", rekao je Stenli Ridel, vođa istraživanja.

Ovo otkriće potencijalno moglo da dovede i do napredovanja u lečenju, pa konačno i leka, za neke druge oblike karcinoma, ipak, naučnici upozoravaju da još nije vreme za slavlje, jer je jedan broj pacijenata doživeo toksičnu reakciju i umro.

(Independent)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Aleksandar

16.02.2016 13:59

Nemojte da zbunjujete ljude. Pronašli su jedan od načina kako da se liječi ALL (Akutna limfoblastna leukemija) kod koje je izlječivost i ranije bila oko 90%.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

16.02.2016 13:59

Научници располажу Са многим корисним лијековима које фармацеутске куће неће да ставе у масовну производњу и продају док не потроше лијекове које имају у својим складиштима. То значи да треба чекати још најмање 5 до 10 година за употребу нових лијекова против рака, сиде зике итд.

ODGOVORITE
Name

sloboda

16.02.2016 14:05

Svaka cast

ODGOVORITE
Name

lolo

16.02.2016 22:40

E, jeb.ga ja nemam taj rak. Mene baš ništa neće.

ODGOVORITE