Čega imamo više? Kladionica ili pekara?

Na čak 756 lokacija u Republici Srpskoj moguće je uplatiti i isplatiti kladioničarski tiket.

Republika Srpska 11.02.2016 | 07:31
Čega imamo više? Kladionica ili pekara?

Upućeni kažu da je, zasigurno, manje pekara, s tim što se sve one, za razliku od kladionica, ne mogu pohvaliti obimom posla.

Ukratko, u nedostatku hljeba, koji mnogi jedva sebi priušte, ne odustaje se od igara, o čemu svjedoči i podatak da je prihod koji se bilježi u kockarnicama i sličnim objektima u stalnom porastu.

Brojke su neumoljive, te pokazuju da je lani ukupan prihod od igara na sreću u Republici Srpskoj iznosio blizu 20 miliona maraka, a riječ je o svoti "teškoj" koliko i nekoliko godišnjih budžeta manjih opština.

Ili, ako ćemo se baviti statistikom, na svaku lokalnu zajednicu, u prosjeku, dolazi 12 sportskih kladionica.

"Sigurno je manje pekara nego kladionica. Osim toga, treba reći da je kod dobrog dijela pekara loše stanje kada je riječ o poslovanju, mada ima i onih koje posluju dobro", priča Saša Trivić, predsjednik Udruženja pekara RS.

Sa druge strane, kladionice niču kao pečurke poslije kiše i teško je ući u neku praznu. Tiketi se masovno sastavljaju.

"Za pultom u kladionici radim otprilike pet godina. Ko su kladioničari? Uglavom mladići srednjoškolskog uzrasta, ali ima i starijih. Dolaze i djevojke ili dame srednjih godina. Ma, nema pravila i čini mi se da je kladioničara sve više", priča radnik u jednoj kladionici.

Da su njegove procjene vjerodostojne, svjedoče i riječi Danijele Kovačević, službenice za odnose s javnošću Republičke uprave za igre na sreću, koja kaže da je prihod po osnovu naknada za priređivanje kladioničkih igara na sreću u prošloj godini porastao za 23,6 odsto u odnosu na godinu ranije.

Kladionice, međutim, nisu usamljene, jer nije mali broj i ostalih objekata u kojima građani pokušavaju, uglavnom malim ulogom, doći do lake zarade.

"U evidenciji Republičke uprave za igre na sreću registrovana su 22 priređivača igara na sreću putem automata, koji su ukupno otvorili 384 automat-kluba sa 4.293 automata za igre na sreću", kaže Kovačevićeva.

Na narodnu izreku "Dajte narodu hljeba i igara", koja datira iz davnih vremena čovjekove društvene kulture, podsjeća i Sanja Radetić-Lovrić, vanredni profesor na studijskom programu psihologija banjalučkog Filozofskog fakulteta, koja ističe da, nažalost, i u savremenom društvu ova izreka nalazi svoje opravdanje.

"Ponekad je veoma teško i samom pojedincu i njegovoj okolini prepoznati kada igra prestaje biti zdrava potreba za igrom, postaje opsesija i prerasta u zavisnost", upozorava Radetić-Lovrićeva.

U psihologiji se, po njenim riječima, o zavisnosti u igranju igara na sreću najčešće govori onda kada potreba za igrom remeti svakodnevne obaveze, navike i zadatke, odnosno kada pojedinac, da bi igrao igre na sreću, postaje disfunkcionalan u obavljanju svojih drugih socijalnih uloga, poput radnih, porodičnih, zdravstvenih, školskih i slično.

Izvor: NN

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Simo

11.02.2016 07:00

Apoteka :-)

ODGOVORITE
Name

Citalac

11.02.2016 07:04

Kladionice nisu igre na srecu nego kockanje.Kada se kladionice stave u zakonske okvire to nazivate igrom na srecu a kada ljudi igraju poker u novac onda je to nelegalna kocka.

ODGOVORITE
Name

Kojo

11.02.2016 07:12

Ima vise apoteka!

ODGOVORITE
Name

roditelj

11.02.2016 07:26

U BL imate kladionica najvise,a sve su vlasnici iz hercegovine ,katolici,i jos jedan podatak ,sto narod igra te kladionice i pare odose u SIROKI BRIJEG CITLUK sto je god veca kriza narod sve vise igra,i imaju sve papire od ministarsvta RS,

ODGOVORITE
Name

boske

11.02.2016 07:52

Racunajte jos toliko kladionica koje uopste nisu prijavljene po raznim auto perionicama, seoskim kaficima itd. Bice ih i mnogo vise jer pravo siromastvo tek dolazi, a sto je drustvo siromasnije kladionica je vise.

ODGOVORITE
Name

mozart

11.02.2016 07:52

Ima jos toliko lokala na crno.Neka ima koliko placaju kladionice mjesecno.Mi punimo budzet

ODGOVORITE
Name

razlika

11.02.2016 08:14

Izmedju pekara i kaldionica nema nikakve razlike, i jedni i drugi varaju!!!!

ODGOVORITE
Name

Re

11.02.2016 08:15

I onda se ovde raskmeze kako se teško živi i nema se.

ODGOVORITE
Name

ime

11.02.2016 08:33

Kladionice br1 u Bijeljini.

ODGOVORITE
Name

mićko

11.02.2016 08:53

KLADIONICE U GRADU PRIJEDORU RADE PUNOM PAROM PA ČOVJEK POMISLI DA SU TO PEKARE!

ODGOVORITE
Name

kum

11.02.2016 09:38

U kladionice po meni ide samo koje glup a u Pekare moramo svi i ako nam Hljeb nevalja nizasto. Vaznije bilo da pekari nauce da peku hljeb kako bog rekao a ne ovaj srot akladionice mogu da rastu na svakom Kestenu ali bez mene.

ODGOVORITE