Bećković: Trebaju nam samo dvije riječ...

Poznati književnik Matija Bećković u svom autorskom, analitičkom tekstu, koji je napisao u svom prepoznatljivom stilu, opisao je kako bi srpski jezik izgledao kada bi imao samo dve reči – je*ote i super.

Srbija 09.02.2016 | 22:58
Bećković: Trebaju nam samo dvije riječ...

"Predlažem da se ceo jezik sažme u dve reči. On je već i sažet, i vi već pogađate da su to reči: je*ote i super! Ne znam treba li da svoj predlog obrazlažem. Dokle ćemo kaskati za životom? Predlažem nešto što je odavno naša stvarnost (i strepim: da li će moj predlog biti usvojen!) Smešno je zatvarati oči pred realnošću.

To, što ja predlažem, većina je već usvojila, i manjini se predlaže da nam se pridruži, kako ne bismo kvarili utisak. Ja ne tražim da se to uvede, nego da se prizna i ozakoni kad je već došlo spontano. Ovo je vek brzine, koji je štošta skratio i sažeo. Kako sam razumeo, i sama atomska bomba je rezultat ogromnih sažimanja. Hrana je odavno koncentrisana, a da i ne nabrajam – šta se sve obrelo u pilulama?

Napredak nauke stvoriće pilule u kojima će se naći najrazličitija znanja i osećanja – biće dovoljno popiti pilulu pa postići ono za šta su ranije bile potrebne decenije. Naravno, jezik ne može biti izolovan od sveta i veka. Nije normalno da se sve skraćuje a da se jezik širi i produžuje. Pojavom dve svemoćne reči (jebote i super) pokazalo se da postoje milijarde nepotrebnih pojmova.

Moderan čovek ne zna šta će sa tim balastom a mora da se izražava kraće i brže. Pokazalo se da se jednom, od tih reči, može reći više nego vatrometima reči i govorničkim toboganima. Neverovatna je sposobnost reči “je*ote” i “super”: mogu biti upotrebljene bezbroj puta a da uvek znače nešto drugo. Nabijene smislom koji se ne može potrošiti, one su se već pokazale kao uspešna zamena za sve.

Prosto je neshvatljivo da se niko ranije nije setio ova dva pojma, koja su nam bila na vrhu jezika, niti zapazio kakva se moć krije u ovih deset slova! Bili su potrebni čitavi tomovi da se izrazi ono što se može daleko uspešnije reći sa jebote i super. Kad bi neko bio dokon, pa da razmotava i razlaže ove dve reči, videlo bi se da je u njima zbijeno sve ono što je ispisano na bilionima stranica.

Tako bi obrnutim putem, ponovo nestalo ono što kao zakopano blago čami mrtvo u magacinima i policama biblioteka. Ali, čemu taj obrnuti proces? Da su te dve reči ranije uočene, ne bismo straćili toliko vremena i potrošili more mastila i papira. Još nisam primetio da postoji neko pitanje na koje se ne može odgovoriti sa super ili jebote. Nema tog doživljaja koji se ne može savršeno izraziti jednom od ovih reči, pa čak i one – po potrebi – mogu biti skraćene.

Dovoljno je reći “u-je” ili “suu”, pa steći ugled ne samo znalca, nego i slavu govornika! Kako je ovim otkrićem postala smešna čitava gramatika i tolike druge oblasti koje su izrasle iz jezika! Kako su osramoćeni i uhvaćeni na delu toliki praznoslovi, skribomani, i gnjavatori. Nemoguće je jednu od ove dve reči upotrebiti na pogrešnom mestu. Niko ih nije izgovorio a da je ispao glup, preopširan, ili da se pogrešno izrazio! Kako su postale suvišne tolike katedre i profesori maternjeg jezika! Kakav su samo posao bili izmislili – da rođenom narodu predaju rođeni jezik?!

Pametnom čoveku je odmah tu moralo biti nešto sumnjivo. Kakav je to maternji jezik koji se mora učiti. I još imati kompleks da ga ne znaš, i da ne umeš da govoriš, iako ti je maternji! Čitavi krajevi neće više pogrešno govoriti, jer je nemoguće izgovoriti pogrešno jebote ili super. Da ne govorimo koliko je njihovom pojavom ušteđeno. Toliki govori, predavanja, dokazivanja, postali su deplasirani. Sa ove dve reči više smo postigli i rekli za kratko vreme nego sa svim rečima otkad smo progovorili do danas.

Njihovu veličinu nemoguće je izraziti nekim drugim rečima nego opet njima: “super” i “jebote”. Ako ne verujete da se samo s dve reči mogu zameniti sve ostale pokušajte, za početak, da sa super i jebote garnirate sve što govorite. Te dve reči same rade, pa ćete vremenom shvatiti da sve ono drugo i nije bilo potrebno. Niko vam neće reći da brbljate, trtljate, balegarite, lupate, ako budete upotrebljavali samo “super” ili “jebote”. Ne kaže naš narod slučajno da ćete biti pametniji ako ćutite. To je rezultat vremena u kojima se s mnogo reči tako malo reklo. Je*ote i super su neka vrsta začina C.

Pokušajte da ih udenete u sve što govorite, i tako ćete videti da se slažete sa mnom, iako vam se to sada čini preterano. S njima je svaka stvar ukusnija, a bez njih bljutavija! Uzmimo, recimo, pesmu Branka Radičevića Devojka na Studencu.

Pročitajte je sa ovim refrenom, i bez njega, pa odlučite koja je bolja.

Kad sam sinoć ovde bila
Je*ote!
I vodice zaitila, Super!
Dođe momče crna oka, Je*ote!
Na konjiću laka skoka, Super!
Pozdravi me, zborit ode: Je*ote!
“Daj mi, sele, malo vode!”
Super je*ote!

Moj predlog će, s vremenom, usvojiti čitav svet. Ja ne razumem kako bi se, na nekom drugom jeziku, to isto moglo drukčije reći. Ko ne razume čoveka koji kaže super i jebote! Dolazi dan kad će čitavi svet ukloniti jezičke barijere i sporazumevati se samo sa super i jebote. To će biti, je*ote, super", završio je Bećković svoje pismo.

(Kurir)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

x

09.02.2016 18:20

Cica izlapio si, postao si nadnicar.

ODGOVORITE
Name

Đorđe

09.02.2016 18:25

Možda je malo previše za jezik. Ali ja bih tu da se doda i rečica "OK"-tuđica. Doduše jezik se usložnjava,ali da se zna dali je "jebote i super".Dali je bilo OK.Pozdrav za Velikog Matiju prvoborca prve kategorije za opstanak Srpskog jezika.Zbog ovog čoveka i još neki.Dugo,ako bi nedaj Bože Srpski narod nestao. On bi ustvari još dugo živio zahvaljujući jeziku i svemu što je na njemu napisano.Pozdrav dobrim ljudimai dug život Matiji Bećković.Đorđe

ODGOVORITE
Name

***

09.02.2016 18:48

Da se divis od divote, uh je*ote. Sve je super i bas prija, kad zbori Matija...

Name

kogde

09.02.2016 20:46

Genijalno!!!!

ODGOVORITE
Name

kogde

09.02.2016 21:01

nisam za cenzuru ali ovako neumjesne komentare , uvredljive i ruzne a uperene protiv stvarno realnog legendarnog Matije ne treba objavljivati.

ODGOVORITE
Name

Đorđe

09.02.2016 23:13

Samo prvi komentar "X" je razmišljanje "običnog Srpskog Vola".On "X" vjerovatno gleda realitije.Šta on zna ko je Matija Bećković.Poslije Njegoša,Matija i još poneko je smio uopšte uzeti olovku da piše i pjesnik se zove.Poete su ljudi blizu Boga i tu nema mjesta za svaku vranu ,koju nanese vjetar.Vidio "X" sliku starijeg gospodina i "odvalio" misao ,a nije ni pročitao tekst.Pozdrav poštovaocima M.Bećkovića i svim dobrim ljudima.Đorđe

Name

srpski vo odgovara Đorđu

10.02.2016 19:32

Matija je plaćenik srpskog nacionalizma. Njegov govor 9. januara to očigledno dokazuje. Svaka čast njegovom umu i talentu, ali um treba koristiti u progresivne svrhe, a ne prodati se primitivnim ciljevima.

Name

re srpski vo odg.Djordju

13.02.2016 08:59

Ama,jesi li ti uopste srpski vo? Da nisi slucajno iz neke druge stale?