Bosić: Ne donositi “inat” odluke

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlametarne skupštine BiH i predsjednik SDS-a Mladen Bosić kaže da se različiti nivoi vlasti u BiH efikasno dogovaraju jedino kada je u pitanju dizanje novih kredita, a za sve ostalo se natežu u nedogled.

Republika Srpska 04.02.2016 | 12:20
Bosić: Ne donositi “inat” odluke

Bosić u intervjuu magazinu “Dani” kaže da svi nivoi vlasti, zakonodavne, sudske i izvršne institucije treba da rade svoj posao u da ne donose “inat” odluke koje nisu motivisane vlastitim interesom nego štetom koju pravite drugom, ali često i samom sebi.

“Takve odluke nisu dobre. Odluke dobre su one koje donose korist i vama i drugima. Nama fali zdravog razuma, a političari najčešće donose odluke motivisane potrebom da pokažu svoju dominaciju”, kazao je Bosić.

Komentarišući pegovore sa MMF-om predstavnika izvršnih vlasti, lider SDS-a kaže da je nekritičko uzimanje kredita po svaku cijenu velika opasnost za narod i državu koja treba da ih vraća.

“Srećne su one zemlje koje mogu da funkcionišu bez politički uslovljenih kredita koji postanu prije ili kasnije kamen oko vrata”, kazao je Bosić, navodeći da bi vlast morala da ima plan reformi, a ne da dobija naredbe sa strane kako to uraditi.

“MMF-ovi stručnjaci imaju svoj šablon koji je skoro isti za sve zemlje, a u stvari svaka država je slučaj za sebe. Mi kao Savez za promjene smo krenuli sa političkim programom neophodnosti dubokih reformi. Nažalost, ovdje su i dalje glavne političke igre kako nekom podvaliti i komšiji nanijeti štetu. Kada se pojavila kriza sa Ustavnim sudom, hapšenje funkcionera SBB-a, ili međusobne optužbe političara u Federaciji, ni vlast ni mediji ne spominju reformsku agendu, ogromnu nezaposlenost, ili veliku prezaduženost”, rekao je Bosić.

Tvrdi da SNSD - ova vlast u Republici Srpskoj nema reforme kao prioritet.

“Njihov prioritet je da ne krene proces podnošenja odgovornosti za odluke koje je donosila vlast, a koje su oštetile budžete za stotine miliona”, kazao je lider SDS, navodeći da bez pravne države ni ostale reforme nemaju šansu za uspjeh.

“ U Srpskoj je problem što je vlast formirana na političkoj korupciji i zato nema legitimitet. Afera "PAPAK" nije dobila nikakav epilog i ta situacija je pokazala da ovdje demokratija ne funckioniše. Dok se to ne riješi, izbori gube smisao. Onda postaje legalno da kupite poslanika kao na pijaci, a izborna volja građana gubi smisao”, kazao je Bosić.

Upozorava na veliku nervozu koja dolazi iz režimskih redova, kao i sve izraženiji govor mržnje i poziv na linč.

“Ako vas neko stalno naziva izdajnikom, šta je to nego poziv za nekog ostraščenog da se fizički obračuna sa vama. Imam I informacije da Dodik i njegovi održavaju sastanke koji su seanse mržnje i kovanje planova protiv nas. To je situacija koju treba uzeti veoma ozbiljno”, kazao je Bosić.

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

OKEJ

04.02.2016 11:25

BRAVO BOSIĆU

ODGOVORITE
Name

Zoran Gradiska

04.02.2016 13:08

Potpuno se slazem s vama Bosicu.To svi koji misle glavom vide i znaju.Ostanite na tom putu modernizacije SDS-a i podmladjivanja.Na putu napretka ove drzave pa kako god da se zove.Shodno vremenu u kojem zivimo.Ja imam 46 godina.5 najljepsih godina sam proveo u vojsci pa u ratu.Onda sam morao da idem u izbjeglistvo.15 godina sam krpio kraj s krajem.Kucu pravio od nicega.Djeca su mi zivjela u zidinam pa kad ujutro ustanemo pohvatala se rosa po plagonu,padaju kapnice kao kisa da pada.Radim tesko ali posteno.Odgoji sam djecu da budu ljudi.Molim vas da oni ne prolaze sto sam ja i moje generacije prolazile.Nemojte mjenjati kurs pomirenja i normalnog zivota.Ko god ne misli tako neka ide kod ovih idiota na vlasti.Pre ili kasnije vasa politika ce pobjediti.Jer nema alternativu.

Name

Nevesinje

04.02.2016 18:46

Bravo Zorane.Kao da sam ja pisao ovaj tekst.

Name

borac

04.02.2016 11:36

Nekud se mora micati ako ostane ovo kao sad a permanentno ide u nazad nestace i BiH i narod u njoj

ODGOVORITE
Name

sala

04.02.2016 12:26

EVROPA SE RASPADA SVAKI DAN A VI MLATITE UPORNO O EVROPI SMESNI STE

ODGOVORITE
Name

KOJA

04.02.2016 13:13

KAKO CVIJANOVIĆKA LJEPO SARAĐUJE SA FEDERACIJOM KADA TREBA DA ZADUŽI RS. ZADUŽIVANJE JE SVE ŠTO ZNAJU. AKO NE DOĐE DO PROMJENE VLASTI OVI ĆE NAS TOLIKO ZADUŽUTI DA NEĆE IMATI PAS ZA ŠTA DA NAS UJEDE

ODGOVORITE
Name

re

04.02.2016 14:59

Imace kosti nek glodju i neka ostre zube.

Name

kratki osvrt na temu

04.02.2016 13:15

U pravu je g. Bosic, samo bih dodao jednu cinjenicu. Zasto se kod nas kad god neko kaze drugacije misljenje govri da je IZDAJNIK. Propaganda je uzela maha dragi gradjani, tako da ce nam biti veoma tesko se izvuci dnevnih lazi politicara. Cinjenica je da: kao sto se rudar svojim radom bori da zadrzi posao, tako i politicari svojim malverzacijama, a narod uvlaci u teorije unistavanja RS ili terorizma u dvoristu. E moj narode...

ODGOVORITE
Name

re osvrt

04.02.2016 15:07

Potpuno se slaem sa vasim misljenjem i upravu ste 100% za svaku navedenu rijec.Cim drugacije mislis a svako ima pravo na svoje misljenje odma si izdajnik ili Bosnjak iz Federacije sto uopste nemora da znaci.Takvi smo mi cim gledamo svojim ocima i mislimo svojom glavom odma nekima to smeta i nazivaju te izdajnikom.Jos jednom svaka cast na komentaru.Zivio !

Name

loko

04.02.2016 13:20

Puna podrska gospodinu Bosicu, ali prvo se mora obracunati sa kukoljem u SDS-u i poceti ozbiljno sa rusenjem rezima. Covjek sigurno sposoban i pametan ali totalno inertan.

ODGOVORITE
Name

Banana

04.02.2016 14:40

Šupljira i pozicija i opozicija. Ali za dobre plate.

ODGOVORITE
Name

Za zorana

04.02.2016 15:24

Zoki to sto si sve prošao to je bilo radi SDS-ove politike zato pamet u glavu da ne budeš morao ponovo isto prolaziti. Oni koji su nas poveli u rat sad nas mire sa neprijateljem i spajaju nas da bi opet sutra ratovali.

ODGOVORITE
Name

Zoran Gradiska

04.02.2016 15:54

Mislis da si pametno nesto napisao?Protiv takvih se i treba boriti.Opasni ste vi umovi.Kakav rat i pm.

Name

borac

04.02.2016 15:37

Prica o izdajnicima je jeftina prica ali ce posluziti kao test intelegencije naseg naroda na sledecim izborima (pribojavam se da smo preglupi)vidjecemo.

ODGOVORITE