Nijemci testirali "vještačko sunce"

Nemačka kancelarka Angela Merkel aktivirala je test eksperimentalnog fuzijskog reaktora na Institutu Maks Plank u Grajsfvaldu, takozvano "veštačko sunce".

Svijet 04.02.2016 | 07:15
Nijemci testirali "vještačko sunce"

Paljenje je izvedeno oko 15:20 sati ubrizgavanjem čistog vodonika u mašinu koja predstavlja značajan korak ka kreiranju čiste energije posredstvom nuklearne fuzije, procesa koji daje energiju samim zvezdama.

Plazma nastala nuklearnom fuzijom trajala je svega nekoliko milisekundi, što predstavlja izuzetan uspeh. S druge strane, 2020. godine nemački naučnici planiraju ostvariti rad reaktora od čak 30 minuta.

Prvi reaktor koji bi trebalo da proizvodi električnu energiju neće biti pušten u rad još bar nekoliko decenija, jer su uslovi fuzije izuzetno dramatični pa je potrebno usavršavanje tehnologije zaštite, kao i poboljšanje načina kontrolisanja celokupnog procesa. Takođe, testira se i sam oblik reaktora.

Nekontrolisana fuzija se koristi kao ključni faktor u detoniranju modernih nuklearnih bombi na bazi vodonika – hidrogenskih bombi.

Jednom kada se tehnologija usavrši, fuzija će predstavljati, nadaju se naučnici, najjeftiniji i najefikasniji oblik kreiranja električne energije koji će nadmašiti zasad nezamenjivi ugalj.

Izvor: B92

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

04.02.2016 09:20

Te bolesne budaletine će uništiti planetu.

ODGOVORITE
Name

Dragan

04.02.2016 09:26

Samo napred ,u nauci je spas a ne u religijama !

ODGOVORITE
Name

Mihailo Miki

04.02.2016 11:42

DRAGANE, vas pogledaj na Zivot i svijet jeste staro prevazidjeno komunistickom misljenje koje NEMA svoje osnove u praksi. Religija i nauka se ne sukobljavaju vec dopunjavaju. Religija ima svoju ulogu u drustvu a nauka koja police od Religija ima svoju. Najveci broj naucnika je bio za razlike od Ljudi slicni tebi RELIGIOZAN!

Name

Mihailo Mikic

04.02.2016 12:57

Ako naucnici bud uspjli uz Boziju POMOC da izazovu NUKLEARNU FUZIJU bez eksplizije i radijacije koju NUKLEARNA FUZIJA izaziva човјечанство је решило тада све проблеме у вези производње електричне струје и погонског горива уопште!