Talibani ubili dječaka heroja na putu u školu

Desetogodišnji avganistanski dečak Vasil Ahmad, koji je proglašen herojem zbog učešća u borbi protiv talibana, ubijen je dok je išao u školu.

Svijet 03.02.2016 | 17:30
Talibani ubili dječaka heroja na putu u školu

Pobunjenici su ubili Ahmada blizu njegove kuće u Tirin Kotu, glavnom gradu Uruzgana, rekao je zamenik šefa policije Rahimulah Kan.

Dečak je mnogo puta učestvovao u borbama protiv talibana zajedno sa svojim ujakom, dodao je on.

Ahmadov ujak je talibanski komandant koji je promenio stranu a vlada ga je imenovala za komandanta lokalne policije u Kasu, u Uruzganu, prenosi AP.

Upotreba dece vojnika je nelegalna u Avganistanu, ali dobrotvorna organizacija Čajld soldiers internešenel kaže da su i vladine snage i pobunjenici godinama regrutovali decu.

Ta organizacija sa sedištem u Londonu je u izveštaju radnoj grupi Saveta bezbednosti UN navela da deca pristaju da budu regrutovana u Avganistansku nacionalnu policiju i Avganistansku lokalnu policiju iz osećanja dužnosti prema roditeljima, patriotizma i časti, ali da je glavni razlog zapravo siromaštvo.

U izveštaju iz 2015. godine navodi se da deca obavljaju sve dužnosti policajca, od kontrole na kontrlnim punktovima i do učešća u borbi.

Avganistanska Nezavisna komisija za ljudska prava je za smrt dečaka okrivila njegovu porodicu, vladu i talibane koji su u ratu već 15 godina.

Portparol Komisije je rekao da je dečak možda išao u borbu da osveti oca, ali da je nelegalno što ga je policija proglasila za heroja i otkrila njegov identitet, posebno pobunjenicima.

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

03.02.2016 18:49

Изгледа у Авганистану да је слично стање као код СРБа када хоћеш неког да упропастиш и зло да му нанесе само га похвали!

ODGOVORITE
Name

Licimur

03.02.2016 19:56

Bijednici...

ODGOVORITE